Treba vam malo vremena za osluškivanje potreba svoga tijela.
 Foto: iStock
Ajurtvedska samomasaža

Rješava bolove u nogama i križima, poboljšava cirkulaciju, uklanja celulit...

Osjećate li se ponekad kao da se ne možete pomaknuti, s bolovima u vratu, ramenima i učestalim glavoboljama? Ukočenost vrata i ramena, umor, stres i bolovi u mišićima dešavaju se zbog nekoliko faktora, a jedan od njih je slaba cirkulacija određenog područja tijela.

Najbolja tehnika za opuštanje i uklanjanje napetosti leži u vašim rukama. Masaža je ta koja će vam omogućiti da se opustite i prokrvite tijelo.

Iako su tradicionalne ajurvedske masaže jako komplicirane, s obzirom da maser/ka mora imati veliko znanje o marmama, tehnika jednostavne samomasaže se može lako savladati u jedno popodne. Masirati se možete ujutro, kako biste se osvježili i napunili baterije, ili navečer nakon radnoga dana, kako biste se opustili. Čak je i 10 minuta dovoljno kako bi se postigao željeni efekt relaksacije.

Prilikom masiranja koristite hladno prešana organska ulja poput sezamovog, maslinovog ili kokosovog ulja, koja se generalno mogu koristiti za sve tipove kože.

PRIPREMA ZA MASAŽU

Samomasaža se izvodi s obje ruke, a svaki pokret ponavlja se barem 10 puta (može i više).

Prije masiranja određenog dijela tijela dobro nauljite dlanove kako bi masaža bila efikasnija. Masirati se možete i bez ulja, samo s pokretima ruku. Važno je pritiskati dovoljno, ali ne prejako. Slijedite putanju svoga tijela, a posebno se zadržite na onim mjestima gdje osjetite laganu bol. Samomasažu možete izvoditi u bilo koje doba dana u stojećem ili sjedećem položaju.

Foto: iStock
Sve, naravno, počinje od glave.

Počnimo od GLAVE.

  • Laganim pokretima s obje ruke masirajte svoje lice kao da se umivate - od korijena nosa preko obraza i sve do ušnih resica.
  • Zatim s obje ruke krenite od sredine brade do ušnih resica.
  • Nakon toga masirajte čelo počevši od sredine i završavajući na krajevima korijena kose.
  • Raširite prste (kao da imate kandže) te ih stavite na početak korijena kose. Prođite rukama (kandžama) kroz kosu počevši od korijena kose na području čela i završavajući na vratu.

Nastavimo na VRATU i RAMENIMA.

  • Stavite lijevu ruku na lijevi trapezni mišić, a desnu na desni. Dugim pravocrtnim pokretima izvodite pokrete odostraga prema naprijed, od leđa do ključne kosti.
  • Istim pokretima ponovite masažu vrata, od korijena vrata prema ključnoj kosti.
  • Kružnim pokretima masirajte ramena, prvo lijevo rame a zatim desno.

Slijede RUKE.

  • Dugim ravnim pokretima dlanom desne ruke, koji je lagano skupljen, prođite po lijevoj ruci počevši od ručnog zgloba i završavajući na ramenima. Ponovite prvo s unutarnje, a zatim s vanjske strane ruke. Ponovite pokret po desnoj ruci s lijevim dlanom.

Zatim ABDOMEN i STRAŽNJICA.

  • Stavite lijevi dlan preko desnog i laganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte abdomen. Pokretima ruku pokušajte objediniti cijeli abdomen tako da kružite oko pupka. Ponovite još jednom s pokretima u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu.
  • Postavite lijevu ruku na lijevi dio stražnjice, a desnu na desni i ravnim pokretima prođite od korijena stražnjice do početka natkoljenice.

Na kraju NOGE.

  • S obje ruke zgrabite lijevu natkoljenicu i dugim ravnim pokretima prođite cijelu lijevu nogu. Ponovite s drugom nogom.

Jednostavna samomasaža nije zahtjevna te može trajati od 10 do 20 minuta, ovisno o tome koliko ste spremni izdvojiti vremena. Ova masaža nema nikakvih kontraindikacija te ju stoga mogu prakticirati svi - od djece i trudnica do onih koji imaju problema s leđima.

Masaža ne samo da će vas opustiti, već će i ublažiti bolove u mišićima uzrokovane predugim stajanjem ili hodanjem. Redovite samomasaže poboljšat će cirkulaciju potkožnog tkiva te tako ublažiti postojeći celulit i spriječiti pojavu novog.

Linker
12. travanj 2024 04:21