SHUTTERSTOCK
Osjećaj ugode

Psihološki efekti zelene boje i osobine onih s dominantnim zelenim temperamentom

Zelena boja pobuđuje osjećaj harmonije, sigurnosti te naše povezanosti s okolinom

Jeste li se ikada zapitali zašto volite planinarenje, piknike ili pak hodanje po parkovima prirode? Što je to što vas osobito raduje? Uz dobro društvo i smijeh, dodatnom osjećaju opuštenosti nedvojbeno doprinosi zelenilo i njegovi tonovi koji nas okružuju.

Naime, zelena boja pobuđuje osjećaj harmonije, sigurnosti te naše povezanosti s okolinom. U nastavku donosimo nekoliko pozitivnih psiholoških učinaka ove boje. Zelena boja može u nama potaknuti:

  • Relaksiranost i smirenost - baš zato što zelenu boju povezujemo s prirodom koja djeluje umirujuće na naš um, gledanje u zelenilo može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe dok istovremeno potiče opuštenost i smirenost našeg uma i tijela.
  • Obnova i svježina - zelenu boju se također povezuje s rastom i obnovom. Odlična sugestija za to su primjerice prvi proljetni pupoljci koji u nama izazivaju poletnost i svježinu.
  • Povezanost s prirodom nastavno na obnovu, okruživanje zelenilom ili uključivanje zelenih elemenata u našu okolinu može pomoći u poticanju osjećaja povezanosti s prirodom.
  • Poboljšana koncentracija - istraživanja pokazuju da izlaganje zelenoj boji može poboljšati našu koncentraciju i fokus, smanjiti umor, a pritom, povećati produktivnost. Ne čudi stoga da su biljke omiljeni stanovnici mnogih poslovnih prostora.

Osim navedenih psiholoških učinaka zelena je boja usko povezana s ekološkom sviješću i održivošću. Stoga, vidjeti zelenu boju može nas podsjetiti na važnost zaštite i očuvanja našeg prirodnog okruženja te promicanja ekološke svijesti.

image
SHUTTERSTOCK

Koje su dominantne osobine onih s izraženom zelenom osobnošću prema DISC upitniku?

Zelenu boju možemo povezati i s ljudskom osobnošću i to kroz DISC. Naime, riječ je o upitniku odnosno modelu osobnosti kojeg je 1920-ih razvio američki psiholog William Moulton Marston. Njegovo je istraživanje ljudskog ponašanja i emocija dovelo je do razvoja DISC modela, kojim se mjere naše sklonosti u ponašanju. Mnogima poznatiji kroz boje - crvenu, žutu, zelenu i plavu, ovaj model zapravo govori o osobnostima – dominantnost, utjecajnost, sigurnost i stabilnost te opreznost (eng. Dominance, Influence, Steadiness, and Caution.) Upitnik naširoko koristi u području psihologije i osobnog razvoja.

image
SHUTTERSTOCK

Imate li zelenu osobnost?

Zasigurno, imate. U većoj ili manjoj mjeri. No, najbolje ćete sami zaključiti propitkujući se koje su vaše ključne osobine, cilj, želja i strah?

Osobe koje imaju dominantnu zelenu osobnost su iskrene i prijateljski nastrojene, cilj im je suradnja i međusobno podupiranje. Žele biti sigurne, dok ih zastrašuje pomisao biti same. Najbolje su kad tiho rade u timu u skladnom radnom okruženju. Sjajni su slušatelji, miroljubivi i blagi. S ovim osobama ćete se lako složiti, čak i ako se isprva ponekad čine suzdržanima ili opreznima.

Uživaju u sporijem ritmu rada i života, dok rutinu te redovitost cijene iznad svega. Ponekad ih ovo može učiniti otpornima na promjene jer ne vole riskirati. To znači da će nastaviti raditi stvari na isti način na koji su uvijek radili, osim ako netko drugi stvari ne promijeni.

Potencijalni nedostatci onih osoba sa zelenom osobnošću koje je također važno da osoba osvijesti kako bi mogla raditi na njima su:

  • izbjegavanje konflikata,
  • neodlučnost
  • manjak samopouzdanja kada naiđe na neodobravanje
  • nedostatak hrabrosti

Zato, u odnosima iznimno vole obećanje. Ako ste okruženi ili pak posjedujete zelenu osobnost zbog ovih ste karakteristika itekako cijenjeni:

  • postojanost,
  • osjećajnost,
  • harmonija,
  • slušanje,
  • pomaganje,
  • strpljenje i
  • lojalnost.

Linker
27. travanj 2024 16:09