Daria Marinović, voditeljica Native Ad Studija Hanza Medije

 Neja Markičević/Cropix
Živim.hr
Živim.hr
greencajt festival

Projekt ‘Smanji račune, upali Sunce‘ Native Ad Studija Hanza Medije proglašen je najboljom zelenom kampanjom u Hrvatskoj

05. lipanj 2022.
U sklopu Greencajt festivala dodijeljene Nacionalne nagrade za okoliš 2022 - Green Prix

Najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene su nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix. Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Green Prix je dodijeljen u šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo, a u odabiru dobitnika nagrade Greenlider 2022. sudjelovala je sama publika.

Po odluci opće javnosti nagradu Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski „wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

- Nadamo se da će ovakvi primjeri potaknuti ekološku svijest i ohrabriti širu javnost da svoje poslovanje, ali i obrasce ponašanja u svakodnevnom životu, usmjere ka zelenim vrijednostima. Svi nagrađeni i oni koji su se našli u izboru za Green Prix pokretači su zelenih promjena - oni su primjer kako putem određenih projekata napraviti velike korake u provedbi održivog razvoja i klimatskih ciljeva - kazao je Vinko Filipić, direktor Greencajt Festivala.

image
Press


Stvarna razlika

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom „Smanji račune, upali Sunce!“. Projekt je uspio napraviti stvarnu razliku - investiciju u vlastitu solarnu elektranu prikazao je kroz jasne uštede i čak 333 vlasnika kućanstava uvjerio da je instaliraju na svoj krov. Ukupan broj ugovorenih solarnih elektrana spriječit će emisiju 455 tona CO2 godišnje za čiju je apsorpciju potrebna šuma od gotovo 23 tisuće stabala.

Za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant – Ekološki lampion napravljen od negorivog papira. Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola „Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije – instalacija fotonaponske elektrane 10kwh. Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valmar Riviera + E.ON Hrvatska.

U dodjeli nagrada sudjelovala je i gospođa Alenka Košiša Čičin-Šain, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetike, koja je jasno napomenula da su „aktivnosti posvećene postizanju klimatskih ciljeva na nacionalnoj i regionalnoj razini važnije nego ikada prije, jer u ovom trenutku možemo vidjeti, ali i osjetiti promjene koje ugrožavaju našu dobrobit, bilo da je riječ o vremenskim nepogodama, potrošnji struje i plina ili nestabilnosti cjelokupnog eko sustava“.

- Tranzicija, odnosno preobrazba prema drugačijim modelima upravljanja i djelovanja, drugačijim načinima proizvodnje i potrošnje, nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. No ima onih kojima, zbog njihovog iznimnog zalaganja, moramo posebno zahvaliti, jer naizgled malim pomacima rade promjene od velikog značaja za naše društvo u cjelini - istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Teme
Linker
05. lipanj 2022 11:39