Od svih mesa, hren najbolje paše uz kuhanu govedinu, no puno se koristi i u japanskoj kuhinji.
 Foto: iStock
HREN u svijetu začina

Prirodni je antibiotik koji liječi plućne infekcije, bubrežne kamence, reumu...

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima je dobro znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

HREN

(Armoracia rusticana)

AROMATIČNI KORIJEN

Hren je biljka iz porodice kupusnjača. Potječe iz jugoistočne Europe i sjeverne Azije (gdje i danas divlji raste u prirodi). Uzgaja se zbog aromatičnog korijena koji je dobar izvor vitamina C. Najjednostavnije je korijen hrena oguliti i naribati. Obično se poslužuje uz kuhanu govedinu.

Ono što mnogi ne znaju jest da je hren i više od korjenastog povrća koje ćete povremeno iščupati iz gredice u vrtu ili kupiti na tržnici. Hren je i prirodni antibiotik kojega odlikuje jako antibakterijsko djelovanje. Možda niste znali, ali u narodnoj medicini se do davnina koristi kako za jačanje imuniteta tako i za liječenje respiratornih tegoba, prije svega kašlja, plućnih bolesti i infekcija dišnog sustava.

Pored toga, hren je poznat u svijetu ljekovitog bilja kao onaj koji potiče rad crijeva i želuca, kao i žuči, jetre i gušterače zbog čega ga se od davnina koristi za čišćenje tijela i kože. Njegovi pozitivni učinci zabilježeni su i kod bolesti mokraćnog sustava, liječenja od bubrežnih kamenaca, a naši stari koristili su ga i za ublažavanje tegoba reume i artritisa.

Na tržištu postoje gotovi proizvodi s ovim začinom poput ukiseljenog hrena, kremastog umaka i hrena u prahu, a možda je došlo vrijeme da ga ne koristimo isključivo kao začin uz meso... Ocijenite sami.

Foto: iStock
Jeste li znali za sve njegove zdravstvene prednosti?

OBLOG ZA BOLNE ZGLOBOVE

Naribajte korijen hrena. Tako svježe naribani hren stavite u pamučnu gazu i omotajte oko bolnog mjesta. Kad osjetite peckanje uklonite oblog. Koriste dva puta dnevno, a kožu koja dolazi u dodir s hrenom obavezno nakon "terapije" nahranite hidratantnom kremom.

JEDNOSTAVNI UMAK OD HRENA

Sastojci:

  • oko 200 g korijena hrena
  • 2-3 jušne žlice jabučnog octa
  • vrlo hladna voda
  • sol

Priprema:

  1. Ogulite korijen hrena i narežite ga na kockice.
  2. Stavite ih u blender. Dodajte sol i dolijte vodu da prekrije noževe blendera. Uključite blender. Hren mora biti fino usitnjen. Ako je potrebno, dodajte još vode.
  3. Na kraju dodajte jabučni ocat. Ocat djeluje kao konzervans i antioksidans (sprečava kvarenje i tamnjenje umaka).
  4. Ovako pripremljenom umaku možete dodati majonezu ili kiselo vrhnje. Prije posluživanja držite ga u hladnjaku.

Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu, kadulji, češnjaku i gorušici.

Linker
25. travanj 2024 02:39