Iako se o koži treba brinuti uvijek, tijekom zime joj je potrebna dodatna njega, zaštita i hidratacija.
 Foto: Istock
KOŽI JE VAŽNO ŠTO JEDEMO I PIJEMO

Prirodna njega - nahranimo kožu iznutra i izvana

Niska temperatura, vjetar, suh zrak u pregrijanim prostorijama iscrpljuju kožu i ona to teško podnosi pa joj je potrebna intenzivnija njega u obliku krema, maski, seruma, pilinga, ali i hrane koju unosimo u organizam

Iako se o koži treba brinuti uvijek, tijekom zime joj je potrebna dodatna njega, zaštita i hidratacija. Hladni zimski dani, niska temperatura i vjetar, promjena temperature s više na nižu i obrnuto, pregrijani zrak u zatvorenim prostorijama uvjeti su kojima je koža izložena tijekom hladnih mjeseci.

Neki od najčešćih pokazatelja da to teško podnosi su isušenost, nedostatak sjaja i svježine, ispucale usne, crveni nos. Može se javiti peckanje, svrbež, zatezanje, ljuskanje površine kože koja postaje crvena i gruba. Koži je u to vrijeme potreba intenzivnija njega u obliku krema, maski, seruma, pilinga, ali i hrane koju unosimo u organizam.

KREME ZA LICE

Kremu za njegu lica koju inače koristite ne treba mijenjati ako vam odgovara po svojoj strukturi i teksturi, ali je treba prilagoditi zimskim uvjetima. Prije nanošenja kreme dobro je na lice prvo nanijeti hidratantni serum ili ga jednostavno pomiješati s kremom za lice jer će koži osigurati dodatnu hidrataciju.

Serumi imaju vrlo lagane formulacije pa neće utjecati na konzistenciju i upijanje dnevne kreme koju koristite, a prednost im je što prodiru duboko u kožu pa aktivni sastojci koje sadrže djeluju učinkovitije.

Za zimske uvjete najbolje je odabrati hidratantne serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu, jer ona privlači i zadržava vodu te tako povećava volumen stanica kože i tkivo čini punijim. Ako je vaša uobičajena dnevna krema dosta suha, za noćnu njegu odaberite onu masniju, hranjivu jer će pomoći u sprečavaju dehidracije tijekom noći, kada je koža najpodložnija isušivanju.

KAD SE KOŽA ZIMI LJUŠTI I PERUTA

Osobe koje zimi puno vremena provode vani, na svježem zraku, obično nemaju problema s isušivanjem i ljuštenjem kože, uz koje se još mogu javiti svrbež i iritacije. Za to je najviše kriv pregrijan zrak u zatvorenim prostorima u kojima su termostati uključeni na maksimum pa će za početak pomoći smanjenje temperature u prostoriji, a to će biti korisno i za ukupno zdravlje. Na stanje kože posebno loše djeluje i prašina koja zimi ostaje unutar tih pregrijanih prostorija i to je dodatno muči i isušuje, pa dolazi do oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože tijela i lica.

Osnovna njega treba biti usmjerena na održavanje i “popravak” tog oštećenog sloja. Često preparati iz grupe kozmetičkih proizvoda nisu dovoljni, stoga se primjenjuje dermatološka kozmetika koja često sadrži pantotensku kiselinu i visokovrijedne masnoće koje sprečavaju naknadni gubitak vlage iz kože. Dodatni razlog pojačanog isušivanja i iritacija kože je to što zimi ljudi mnogo manje vremena provode u tjelesnoj aktivnosti, a ona stimulira cirkulaciju koja koži osigurava dotok dovoljne količine kisika i uklanjanje štetnih tvari.

Pojačana cirkulacija, naime, povoljno djeluje na metabolizam cijelog tijela pa i na regeneraciju stanica kože. To se može postići odgovarajućim pilingom koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se nanose na kožu.

PILINZI

Primjenom pilinga uklanjaju se odumrle stanice kože, razne nečistoće i nakupljeni toksini u procesu koji se inače sam po sebi odvija kada se naša koža prirodno regenerira i odbacuje mrtve površinske stanice kože epidermisa kako bi na površinu mogle doći žive, donje stanice dermisa. Dvije su vrste pilinga, mehanički i kemijski. Mehaničkim pilingom “trljamo” kožu i na taj način uklanjamo stanice mrtve kože, dok kemijski pilinzi za kućnu upotrebu sadrže niske koncentracije voćnih AHA i BHA kiselina (5-10 %) i enzima te za razliku od mehaničkog pilinga djeluju tako da razgrađuju rožnate slojeve i odljepljuju ih od površine kože.

Kemijske pilinge kupujemo gotove, dok mehaničke možemo izraditi i sami kod kuće. Piling se nanosi na čistu, vlažnu kožu nježnim, kružnim pokretima, pri čemu treba izbjegavati područje oko očiju.

Ako želite pojačati efekt, prije pilinga lice možete lagano napariti biljnom kupelji koja će omekšati pore, potaknuti detoksikaciju te će tako i piling biti puno učinkovitiji. Prilikom nanošenja pilinga ne smiju se raditi grubi pokreti kako se ne bi oštetila koža. Pri odabiru pilinga važna je i granulacija i tvrdoća abraziva. Tako jake pilinge nećete koristiti na suhoj i tankoj koži, nego na masnoj i nečistoj, koja ima puno deblji epidermalni sloj. Za suhu i osjetljivu kožu i kožu sklonu borama izaberite mljevene rižine mekinje koje svojim finim prahom čiste sve nečistoće s kože i umiruju iritacije. Uz to riža obiluje fitinskom kiselinom, koja pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena, ima moć upijanja UV zraka pa tako sprečava pojavu mrlja od sunca. Šećer je također nježniji od solnog pilinga pa je bolji za suhu kožu jer zadržava vlagu.

Šećer je i prirodni izvor glikolne kiseline koja učvršćuje oslabljeni tonus kože jer potiče proizvodnju novih, mladih stanica kože te snažno osvježava ten.

Mljevene zobene pahuljice pomiješane s malo jogurta izvanredne su za piling nadražene kože jer umiruju iritaciju i umanjuju crvenilo. Solni piling preporučuje se kod grublje i manje osjetljive kože kojoj treba jači piling. Uz to nerafinirana morska sol izvor je minerala i oligoelemenata poput cinka, mangana, joda, broma, prijeko potrebnih za normalnu funkciju kože. Učestalost nanošenja pilinga ovisi o tipu i strukturi kože. Tako ga masna koža zahtijeva jednom do tri put tjedno, dok je kod suhe i tanke kože dovoljno napraviti piling jednom tjedno pa i rjeđe.

RECEPTI ZA DOMAĆI PILING

Sastojci:
  • 2 jušne žlice palente, 1 čajna žlica meda, malo limunova soka, malo vode da dobijete pastu
  • 1 žlica zobenih pahuljica, 1 mala žličica meda, 1 mala žličica ulja pšeničnih klica, malo čaja od lipe
  • 1 žličica nerafinirane morske soli, 1-2 žličice ulja lješnjaka, 2-4 kapi lavande
  • 1 žličica nerafiniranog šećera, 2 žličice kakao maslaca (prethodno se otopi na vodenoj kupelji)

Piling utrljati ravnomjerno po cijelom tijelu - nanositi od vrhova stopala i ruku prema srcu lagano masirajući cijelo tijelo. Piling dobro “oribati” s tijela te ostatak temeljito isprati vodom. Na kraju nanijeti hranjivo ulje ili kremu za tijelo.

KOŽI JE VAŽNO ŠTO JEDEMO I PIJEMO

Vanjski faktori nisu jedini koji utječu na stanje naše kože. Bez obzira na vremenske prilike uvijek trebamo obratiti pažnju i na one unutarnje faktore, a to su prehrana, dovoljna količina sna, vode i unošenje dnevne doze tekućine u tijelo, kisik, svakodnevni stres i ostalo. Zimi, jednako kao i ljeti, potrebno je piti dovoljno vode, ali za odgovarajuću hidrataciju puno je važniji unos nutrijenata nego količina vode koju pijete. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz plave ribe može biti izuzetno učinkovita u borbi protiv isušenosti kože zimi.

Ta riba obiluje alfa-linolenskom kiselinom, koja ima protuupalno djelovanje i vrlo je važna za jačanje lipidnog sloja kože te joj tako učinkovito pomaže da zadrži prirodnu masnoću. Valja jesti svježe voće i povrće kako bi se koža nahranila iznutra, a korisno je tijekom zime provesti i kuru vitaminskim dodacima prehrani koji sadrže veće količine A, C, E vitamina, uz dodatak potrebnih količina bakra i cinka.

IZBJEGAVAJTE VRUĆE KUPKE

Vruće kupke zimi zapravo su jedna od najvećih pogreški. Kad se kupate u vodi koja je toplija od vašeg tijela, pore se otvaraju, a tekućina isparava.

Ako baš ne možete bez opuštanja u vrućim kupkama, ograničite boravak u kadi na samo pet minuta, a za pranje koristite proizvode s dodatkom ulja koji ne djeluju agresivno na kožu, već je prekrivaju tankim zaštitnim slojem koji sprečava gubitak njezinih prirodnih masnoća.

Na kožu nakon kupanja obavezno nanesite hidratantno mlijeko ili losion.

Foto: Istock
Valja jesti svježe voće i povrće kako bi se koža nahranila iznutra, a korisno je zimi provesti i kuru vitaminskim dodacima prehrani koji sadrže veće količine vitamina A, C i E.

MASKE ZA LICE KOJE ĆE HIDRATIZIRATI I NAHRANITI ISUŠENU KOŽU ZIMI

1. Mrkva + med
  • 2 žlice soka mrkve
  • 1 žličica meda

Pomiješajte sastojke i nanesite masku na lice, lagano utrljavajte. Pustite da stoji dvadesetak minuta i isperite.

2. Jogurt + med

Ova kombinacija hidratizira kožu i pomaže joj da vrati svježinu.

  • 2 žličice meda
  • 2 žličice jogurta

Pomiješajte sastojke i smjesu nanesite na očišćeno lice. Pustite da se osuši i nakon petnaestak minuta isperite.

3. Krumpir

Nije samo svestran u kulinarstvu, već se može učinkovito koristiti i kao tretman za lice koji će mu u kratkom roku vratiti svježinu. Zimi je najučinkovitiji kao maska u kombinaciji s jogurtom. Naribajte krumpir da biste iz njega izvukli sok.

  • 1 žlica soka od krumpira
  • 1 čajnu žličica jogurta

Dobro promiješajte, stavite na lice i nakon 15 minuta isperite.

4. Zobeno brašno + bademi + med + jogurt

Ovo je vrlo hranjiva mješavina koja će posebno dobro djelovati na isušenu kožu. Može se koristiti na licu, vratu, dekolteu, rukama, nogama kako biste se oslobodili dosadnog svrbeža uzrokovanog suhoćom.

  • 1 žličica mljevenih badema
  • 1 čajna žličica jogurta
  • 2 žličice mljevene zobi
  • 1 žličica meda

Pomiješajte sastojke i pustite da smjesa odstoji pet minuta. Nanesite na željeno mjesto i ostavite 20 minuta. Isperite.

Linker
16. travanj 2024 19:20