Ukoliko mislite da ovo pomaže savjetujemo vam da radije probate neku od naših "biljnih metoda"!
 Foto: iStock
E nećete razbojnici! :)

Prirodna i supermirisna zaštita od dosadnih komaraca

Dolaskom toplih dana stigli su nam i neželjeni gosti - komarci.

Postoje brojne biljke koje su odlično prirodno sredstvo protiv tih letećih napasnika. Možete ih posaditi oko mjesta u dvorištu na kojem često boravite u proljeće i ljeto. Odlična protiv komaraca je citronela - busenasta trajnica intenzivnog mirisa. Može narasti do 2 metra, a izgleda lijepo ako je posadite u velike tegle. Divlja metvica voli hlad, a njen jak miris odbija komarce, ali i mušice. Od kadifica možete napraviti lijep ukras, ali i živu ogradu koja će odbijati komarce. I bosiljak i menta su dobri neprijatelji komaraca.

Ako niste stigli ništa zasaditi možete upaliti aroma lampe ili štapiće s uljima od navedenih biljaka.

Kod kuće možete napraviti neki od prirodnih repelenata koji uspješno štite od komaraca, a neškodljivi su za zdravlje:

1. Ulje od čajevca

U bocu s rasprščivaćem ulijte trećinu ulja čajevca te do kraja napunite destiliranom vodom. Ulje mažite na kožu.

2. Jabučni ocat

U 2 dcl jabučnog octa umiješajte žlicu sjeckanog peršina. Ostavite sat vremena da odstoji i procijedite. Mažite direktno na kožu.

3. Bosiljak s votkom

Dvije žlice nasjeckanog bosiljka prelijte s 1 dcl kipuće vode. Pustite da odstoji četiri sata. Procijedite i promiješajte s 1 dcl votke. Stavite u bočicu s rasprščivačem i prskajte cijelo tijelo po potrebi.

4. Ulje od lavande

U 2 dcl bademovog ili bebi ulja ukapajte nekoliko kapi ulja lavande i promućkajte. Osim što ima divan miris i čini kožu mekom, bit ćete zaštićeni od komaraca.

5. Maslinovo ulje

Komarci neće dolaziti na vašu kožu ako se namažite maslinovim uljem. Također, nekoliko kapi ulja u posudici s vodom na stolu će ih također odbijati.

6. Češnjak

Ako tijelo natrljajte češnjakom komarci će vas obilaziti. Problem je što bi vas mogli obilaziti i ljudi pa ovo sredstvo koristite kad ste sami! :)

Napomena

Imajte na umu da sva ova sredstva brže isparavaju od kupovnih repelenata pa ih nanosite svakih sat-dva.

Linker
17. travanj 2024 21:17