S povratkom u rutinu povećava se razina stresa, a time, uz jesen, i mogućnost da se 'probudi' atopijski dermatitis.
 Foto: iStock
Jesen je...

Pripremite kožu za sve izazove i ona tri faktora koja ni nama nisu draga

09. listopad 2017.
Dolazak jeseni koža ne dočekuje s oduševljenjem. To je period kad se obično aktiviraju stari problemi i stvaraju novi, no uz male promjene u svakodnevnoj njezi možete sačuvati zdrav i svjež izgled kože.

Jednako kao što u jesen mijenjamo odjeću i prelazimo iz sandala u cipele i iz kratkih u duge rukave, tako moramo promijeniti i njegu kože. Kako se s promjenom godišnjeg doba mijenjaju uvjeti u okolišu, mijenja se i naša koža koja u jesen zadržava manje vlage zbog hladnijeg i sušeg vanjskog zraka te zbog zagrijanijeg zraka u zatvorenim prostorima.

Ključni "simptomi" jeseni na koži su suhoća, nedostatak sjaja, žućkasta boja, mrlje od sunca, perutanje i nadraženost te pogoršanje kroničnih kožnih problema, od psorijaze do rozaceje i dermatitisa.

Kako biste tijekom jeseni zadržali blistav i lijep izgled, potrebno je koži u ovom periodu pružiti posebnu njegu i dobro je nahraniti.

TRI OBAVEZNA KORAKA

Za početak, ako je riječ o normalnoj koži bez većih problema, ključne su tri stvari: treba piti što više tekućine kako bi koža bila hidratizirana iznutra, nanositi hidratantnu kremu prije svakog izlaska te nastaviti koristiti proizvod za zaštitu od sunca barem s faktorom 30. No, sve više ljudi ima osjetljivu kožu, što može biti posljedica niza uzroka, pa i nekoliko različitih uzroka kod iste osobe. Naime, ako imate osjetljivu kožu, moguće je da imate nekoliko poremećaja ili stanja koji mogu biti okidač za pojavu problema u jesenskom periodu. Kontaktni dermatitis, alergijski dermatitis, rozaceja, psorijaza i akne pet je čestih kožnih stanja kod kojih u jesen dolazi do pogoršanja te izazivaju neugodne probleme.

KONTAKTNI DERMATITIS

U korijenu bilo kojeg problema osjetljive kože je dermatitis; tako se općenito naziva upaljena i nadražena koža. Dermatitis uključuje i neke kronične oblike poput atopijskog dermatitisa, ali i kontaktni dermatitis, koji je zapravo trenutačna reakcija na određeni iritans.

Postoje dvije vrste kontaktnog dermatitisa.

  • Alergijski se odnosi na alergene koji izazivaju kožne reakcije čak i nakon vrlo kratkog kontakta, kao što se, primjerice, događa nakon dodira otrovnog bršljana. Ostali oblici alergijskog kontaktnog dermatitisa uključuju alergije na određene metale kakvi se obično koriste u nakitu, alergije na dlaku kućnih ljubimaca ili na pelud. Alergije na dlaku obično se pogoršavaju u jesen jer tada provodimo više vremena u zatvorenom s našim ljubimcima, ali i zato što životinje zimi imaju deblji omotač dlake. Peludne alergije također "divljaju" u jesenskom periodu, naročito ako je jesen blaga.
  • Nadražajni kontaktni dermatitis javlja se nakon opetovane izloženosti nekoj nadražujućoj tvari, a među takve se ubrajaju i mnogi uobičajeni sastojci krema za njegu kože ili parfema te sastojci sredstava za čišćenje kućanstva. U jesen obično počinjemo nositi i više šminke nego ljeti, a više i čistimo stanove, što također povećava rizik za pogoršanje kontaktne alergije. Kod kontaktnih dermatitisa najvažnije je otkriti koji iritans uzrokuje probleme ili barem suziti izbor na nekoliko njih tako da ih možete izbjegavati. Za ublažavanje problema koristite nesteroidne kreme i masti za ublažavanje svrbeža te što više proizvoda na prirodnoj bazi.

NAJTEŽI OBLIK DERMATITISA

Atopijski dermatitis je oblik dermatitisa koji se naziva i ekcemom. To je najteži oblik dermatitisa. Jesen je tipično vrijeme za atopijski dermatitis jer se s povratkom na posao i u svakodnevnu rutinu povećava i razina stresa. Uz to, počinjemo nositi deblju odjeću koja može dodatno nadražiti kožu te više boravimo u zatvorenome i znojimo se, što može pogoršati stanje kod atopijskog dermatitisa.

Najčešći je u dječjoj i mladenačkoj dobi, no pogađa i jednu od tri odrasle osobe. Lijek ne postoji. Liječnici često propisuju topičke ili oralne steroide, no takve preparate ne bi trebalo dugo koristiti.

Ono što ne šteti, a može ublažiti probleme jest ujesen u njegu uključiti samo blage proizvode kako biste ublažili osjećaj peckanja, svrbeža i suhoću te smanjili potrebu za češanjem.

NAJGORI PERIOD ZA ROZACEJU

Jesen je najgori period u godini za rozaceju, problem osjetljive kože kod kojeg su na području nosa i obraza stalno prisutni crvenilo, suhoća i sitan osip. Nagle promjene u temperaturi, vjetar i stres snažni su okidači rozaceje, ali i začinjena hrana i alkohol (naročito crveno vino), a upravo u jesen nastupaju promjene temperature, povratak na posao koji donosi povećan stres te promjene u prehrani, jer obično ujesen prelazimo na težu i začinjeniju hranu. Iako mnogi brkaju rozaceju s aknama, proizvodi namijenjeni za liječenje akni mogu pogoršati stanje rozaceje. Odaberite proizvode namijenjene za njegu osjetljive kože koji smiruju upalu i ublažavaju crvenilo. Rozaceju nastojte smiriti u jesen jer bi se moglo dogoditi da zimi, kad se temperature drastično snize, dođe do pogoršanja s kojim ćete teško izaći na kraj.

STRES I PSORIJAZA

To je autoimuna bolest uzrokovana prekomjernom proizvodnjom stanica kože, a karakteriziraju je uzdignute crvene mrlje s bjelkastim ljuskicama. Psorijaza je direktno povezana s razinom stresa pa nije čudno da se obično pogoršava u vrijeme povratka na posao ili u školu. Liječnici propisuju kreme i masti sa steroidima ili salicilnom kiselinom, no novija su istraživanja pokazala da svakodnevna upotreba nesteroidnih hidratantnih preparata i seruma te svakodnevna konzumacija suplemenata na bazi ribljeg ulja može puno učinkovitije ublažiti simptome bolesti.

VRIJEME I AKNE

I akne su povezane sa stresom i promjenama vremena te se i kod njih stanje pogoršava ujesen kad zrak postaje hladniji i vlažniji. Mnoge osobe koje pate od akni misle da je ključ za liječenje ukloniti višak masnoće i ožiljke od akni, no intenzivni i agresivni proizvodi i tretmani samo će izazvati još više crvenila, upale i bolova, jer je koža sklona aknama zapravo osjetljiva koža. Stoga je treba tretirati što blažim proizvodima koji imaju prirodno antibakterijsko djelovanje i ne sadrže agresivne kemijske antibakterijske agense.

Foto: iStock
Mnogi to ne primjećuju, ali posao utječe kako na naše emocionalno stanje, tako, posljedično, i na stanje kože.

Tri "jesenska faktora" koja pogoršavaju probleme osjetljive kože

1. PROMJENE TEMPERATURE: niže temperature utječu na osjetljivu kožu, koja je vrlo osjetljiva na promjene u temperaturi. No, osim hladnog zraka vani, na kožu utječe i prekomjerna zagrijanost unutrašnjih prostora koja je isušuje i čini još ranjivijom.

2. PROMJENA ODJEĆE: s nižim temperaturama prelazimo na veste i jakne. Kontakt s vunom ili sintetičkim tkaninama može na kožu djelovati nadražujuće, naročito ako imate atopijski dermatitis.

3. POVRATAK U SVAKODNEVICU: koža općenito, a osobito ona s atopijskim dermatitisom, usko je povezana s emocijama i odavno je dokazano da je povratak u radnu svakodnevicu okidač za pogoršanje mnogih kožnih problema.

Teme
Linker
20. rujan 2022 11:54