Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života

 SHUTTERSTOCK
Probajte

Prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje

Prestanak pušenja za mnoge pušače najprije znači borbu protiv ovisnosti koju izaziva nikotin, prisutan u cigaretama. No, pomisao na prestanak može izazvati brige o tome kako će izgledati život bez pušenja

Uvjerenje da cigarete smiruju je široko rasprostranjeno, a neki medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja, rekli su istraživači sa sveučilišta Oxford i Bath, čiji je rad krajem svibnja objavljen u časopisu JAMA Network.

Njihovo otkriće da prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje trebalo bi dodatno ohrabriti pušače koji se žele riješiti te navike, ali su zabrinuti zbog potencijalih negativnih posljedica.


Teško napuštanje rutine

Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje, zabilježila je istraživačka skupina nakon što je provela studiju na preko 4200 ljudi u 16 zemalja.

Za mnoge može biti teško napustiti rutine poput izlaženja iz ureda radi nekoliko cigareta i ćaskanja tijekom dana ili nekoliko opuštajućih kasnonoćnih "dimova" prije spavanja.

- Na zabrinutost glede pogoršanja mentalnog zdravlja nakon prestanka često upućuju kliničari i pušači - rekli su istraživači.

Međutim, ta zabrinutost ne bi trebala nikoga obeshrabriti, smatraju autori studije.

- Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života u bilo kojoj dobi, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da također poboljšava mentalno zdravlje - govore.

Sudionici istraživanja bili su pušači s psihičkim poremećajima i bez njih.

Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet do 24 tjedana među ljudima koji su "motivirani prestati", no koji su pušili deset, ili više cigareta dnevno tijekom protekle godine.


ČITAJTE I: Donosimo 15 koraka do prestanka pušenja i pravilnijeg rada srca, nižeg tlaka, manjeg rizika od bronhitisa, čira, raka...

Linker
01. listopad 2023 07:40