Nikad, ali nikad nemojte otići na spavanje bez da ste prije očistili lice.
 Foto: iStock
Činite li to ispravno?

Potpuno čišćenje lica u 10 koraka

Za ritual čišćenja lica prije spavanja potrebno vam je samo nekoliko minuta, što nije velik napor kad znate da će zahvaljujući tome vaša koža biti osvježena i zadovoljna

Na kraju dugog, iscrpljujućeg dana ili nakon subotnjeg partyja kad stignete kući u sitne sate, lako možete doći u iskušenje da se bacite u postelju bez skidanja šminke. Pogrešno. Ostavite li make-up na licu preko noći, to može izazvati različite probleme - trepavice mogu postati suhe i lomljive, a što je još gore, mogu se zatvoriti pore na koži, a u tim uvjetima mogu nastati akne. Za ritual čišćenja lica prije spavanja potrebno vam je samo deset minuta, što nije velik napor kad znate da će zahvaljujući tome vaša koža biti osvježena i zadovoljna.

Skidanje šminke s očiju

1. korak

Nanesite na blazinicu sredstvo za uklanjanje šminke oko očiju. Dobar su izbor za skidanje teškog make-upa ona koja kombiniraju uljnu osnovu koja ima otapajuće djelovanje te nježne, umirujuće karakteristike vode. Treba ih dobro protresti prije upotrebe, jer se komponente mogu razdvajati.

  • Koristite li vodootpornu maskaru i olovku za oči ili vrlo bogata sjenila, upotrijebite sredstvo na uljnoj bazi. Otopit će šminku pa nećete morati trljati kožu ni trepavice.
  • Micelarna voda odlična je za osjetljivu kožu i s lakoćom uklanja lakšu šminku i tekuće olovke za oči.

2. korak

Držite blazinicu na zatvorenim kapcima 20-ak sekundi, uz vrlo blag pritisak. Uopće ne trljajte, samo je držite na mjestu i pustite da ulje otapa šminku. To će vam omogućiti da u sljedećem koraku s lakoćom obrišete make-up.

3. korak

Pokretima prema dolje blazinicom nježno uklonite ostatke make-upa. Postupate li pregrubo, možete potaknuti pojavu borica oko očiju. Pritom slobodnom rukom nježno malo podignite i zategnite obrvu kako biste lakše očistili kapak. Tako ćete izbjeći prejako povlačenje kože tijekom čišćenja.

4. korak

Okrenite blazinicu na čistu stranu i obrišite kapak i kožu oko očiju pokretima prema gore. Tako ćete očistiti i kožu ispod trepavica. Ako je i nakon svega ovoga na trepavicama ostalo maskare, pokušajte je 'iščetkati' pomoću čiste četkice za maskaru.

Uklanjanje pudera i rumenila


1. korak

Uklonite kosu s lica i zakvačite je ili povežite da vam ne smeta. Nanesite sredstvo za skidanje šminke na suhu kožu kružnim, masirajućim pokretima. Prstima ga razmažite preko cijelog lica, uključujući liniju kose. Za to će vam trebati oko 45 sekundi. Potražite sredstva topiva u vodi koja ćete s lakoćom isprati s kože. Ako ste poklonik prirodnog, za čišćenje možete izabrati kokosovo ulje. Imate li masnu kožu i ne suviše osjetljivu na trljanje, pokušajte maramicom za uklanjanje make-upa. Njome ćete ujedno napraviti blagi piling.
Ne koristite maramice za bebe, jer nisu osmišljene za skidanje šminke!


2. korak

Mekanom mokrom spužvom ili pamučnom vatom prijeđite preko cijelog lica. Otići će veći dio pudera i rumenila, što ćete i vidjeti na spužvici ili vati. Svakako operite i liniju kose, kožu ispod brade i oko ušiju.


3. korak

Ako i dalje imate šminke na koži, pokušajte sljedeće: nanesite na lice tanak sloj ohlađene kreme za kožu i ostavite je nekoliko minuta. Zatim isperite toplom (ne vrućom) vodom i svi ostaci šminke trebali bi nestati.

Foto: iStock
Pripazite da lice perete toplom, a ne vrućom vodom.

Uklanjanje ruža


1. korak

Prstom blago nanesite na usnice tanak sloj vazelina - osim što će olakšati skidanje šminke, ujedno će usnicama dati vlagu. Možete to učiniti i s maslinovim ili kokosovim uljem, ali možda će to biti previše neuredno. Pričekajte nekoliko minuta da vazelin proradi, tj. da otopi ulje iz ruža.


2. korak

Blago pritisnite blazinicu na usnice nekoliko sekundi. Obrišite usnice malim kružim pokretima, ali stvarno malim, jer ne želite razmazati vazelin preko cijelog lica. Ovim ćete postupkom skinuti sav ruž ili barem veći dio. Ako je potrebno, ponovite postupak.


3. korak

Napravite vrlo blag piling usnica. Možete upotrijebiti proizvod upravo za tu namjenu ili vlažnu nježnu četkicu za zube ili mješavinu meda i šećera. Piling radite nježnim kružnim pokretima.


Još savjeta koji će vam pomoći...

  • Koža oko očiju je tanja i osjetljivija od kože na ostalom dijelu lica, pa je iznimno važno pronaći sredstvo za skidanje šminke koje vam odgovara. Ako imate vrlo osjetljivu kožu oko očiju, pripazite na pH sredstva za uklanjanje šminke. Suze imaju pH između 6,9 i 7,5, pa bi sredstvo za skidanje šminke tih vrijednosti trebalo biti dovoljno nježno za vas.
  • Izbjegavajte proizvode s uljnom osnovom za čišćenje kože oko očiju jer mogu dospjeti u oko i privremeno vam zamutiti vid.
  • Šminku oko očiju ne skidajte vatom, jer je suviše pahuljasta i vlakna se mogu odvojiti i dospjeti u oko.
Linker
16. travanj 2024 22:15