Kako biste otkrili je li vam kosa zdrava i trebate li se brinuti oko njezinog prevelikog ispadanja, najprije trebate provjeriti u kakvom je stanju njezin korijen
 Getty Images/iStockphoto
Trikovi koji pomažu

Pomoću četiri kućna testa otkrijte u kakvom je stanju vaša kosa. Sve što vam treba je čaša vode

Postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih se vrlo lako može provjeriti u kakvom je stanju kosa, te poduzeti mjere da joj se vrate puni sjaj i elastičnost

Obojena ili ne, duga ili kratka, kosa se smatra jednim od najljepših ukrasa. Pod uvjetom da je zdrava. Uz koštanu srž najbrže je rastuće tkivo u organizmu. Odrasli čovjek ima od deset tisuća do sto tisuća dlaka, a i mnoga djeca rađaju se s kosom. Normalno je da svaki dan izgubimo stotinjak vlasi. Zdrava kosa može izdržati naprezanje od 100 grama i rastegnuti se i do 30 posto svoje dužine kada je mokra. U životu nam kosa naraste otprilike 7,5 metara. No, samo zdrava kosa ima takve supermoći. Uništena kosa prije će se slomiti i nikako neće biti lijepi ukras. Možda „na prvu“ nije moguće uočiti u kojem je stanju kosa i koliko je zapravo uništena i sklonija pucanju, ali postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih se vrlo lako može provjeriti u kakvom je stanju kosa, te poduzeti mjere da joj se vrate puni sjaj i elastičnost.


1. Test folikula

Kako biste otkrili je li vam kosa zdrava i trebate li se brinuti oko njezinog prevelikog ispadanja, najprije trebate provjeriti u kakvom je stanju njezin korijen.

Iščupajte dlaku držeći je čvrsto pri vlasištu (tako da kada je iščupate vidite korijen). Promotrite sada folikul dlake. Ako je okrugao, kosa je zdrava. Ako je slabašan i nije zaobljen, kosa je slaba i potrebna joj je dodatna njega.

Kako spriječiti gubitak kose:

  • Jedite mediteranski, a to znači u prehranu uvrstite mnogo povrća i voća, maslinovo ulje i ribu. To će kosi pružiti potrebne vitamine. Ako vam kosa prekomjerno ispada, potražite suplemente koji mogu pomoći.

  • Izbjegavajte isušivanje kose prekomjernim ravnanjem pomoću pegle za kosu.

  • Izbjegavajte čvrste gumice za kosu, osobito noću dok spavate.


2. Test s čašama

Jednostavan test za provjeru koliko je kosa oštećena može se napraviti tako da se nekoliko vlasi iščupa s različitih dijelova glave (vrh glave, sa strane i straga) pa stavi u čašu vode. Potpuno zdrava kosa će plutati, relativno zdrave vlasi će malo potonuti, dok će uništene vlasi odmah potonuti na dno čaše. Naime, uništena kosa vrlo brzo upija vodu.


Kako obnoviti oštećenu kosu:

  • Češće nanosite ulja na kosu i specijalne maske na bazi ulja i maslaca koja dubinski hrane i obnavljaju vlasi

  • Nakon svakog pranja obavezno nanesite regenerator za kosu.

  • Poslije bojanja udvostručite njegu kose. Izbjegavajte sušenje kose na visokim temperaturama i energično četkanje.

  • Jabučni ocat i aloe vera naneseni na kosu uravnotežit će njezin pH.


3. Test potezanja

Jednostavan test za provjeru elastičnosti kose. Elastična kosa prirodno sjaji i otpornija je na vanjske utjecaje poput visokih temperatura i isušivanja te je zdrave strukture. Maksimalno istezanje u vlažnom stanju kose je i do 30 posto svoje dužine. Iščupajte vlas i potom je primite za krajeve. Ako je možete rastegnute, a da ne pukne, vaša je kosa zdrava. Ako vrlo lako pukne, slaba je i potrebna joj je obnova.

Kako kosi vratiti elastičnost:

  • Sušite kosu na zraku, nikako ne sušilom. Toplina negativno utječe na elastičnost kose.

  • Redovito na kosu nanosite jojobino ulje.

  • Maska od meda, koju možete sami napraviti, također će pomoći vratiti nešto elasticiteta kosi. Nanosite je na vrhove.


4. Test pomoću prstiju

Rascvjetani vrhovi se vide, no ponekad je i puno prije moguće otkriti koliko je kosa uništena i predvidjeti lomljive vrhove.

Zamotajte tanki pramen između srednjeg prsta i prstenjaka. Lagano povlačite od vrha. Ako osjetite da je kosa gruba, tvrda, suha, ujedno je uništena i lomljiva. Zdrava kosa je nježna na dodir, mekana i pod prstima se osjeti punoća.

Kako spasiti uništenu kosu:

  • Keratin je najbolji saveznik zdrave, sjajne i podatne kose. Keratin je zapravo protein koji kosi daje snagu i elastičnost izvana i iznutra, a zdrava kosa sastoji se uglavnom od keratina i vode (u manjoj mjeri i od lipida, pigmenata i minerala).Keratinska maska i preparati na bazi keratina pomoći će u obnovi uništene kose. Keratin popunjava rupe i lomove vlasi.

  • Izbjegavajte sušenje, intenzivno kovrčanje ili istezanje kose peglom ili figarom. Pokušajte i izbjegavati prečesto bojanje kose.

  • Češće isperite kosu rižinom vodom. Žene u Kini, Japanu i jugoistočnoj Aziji stoljećima koriste rižinu vodu (voda koja ostane kada se u njoj kuha organska riža) u tretmanima kose jer pomaže ojačati kosu i potaknuti rast.

Linker
02. travanj 2024 15:35