Studije su pokazale da nas i neki začini griju, a mnogi ne znaju da je u ovoj skupini i cimet. Zato ga češće stavite u čaj ili toplu vodu
 FOTOGRAFIJE: VERA_PETRUNINA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
PRIRODNA LJEKARNA

Pomoć iz prirode protiv hladnih ruku i nogu - iskoristite moć bosiljka, đumbira, ljutih papričica...

Mnoge biljke, namirnice i masaža pomažu da se ugrijemo. Zimi se preporučuje jesti namirnice koje griju, nipošto ne zaboraviti toplu i udobnu odjeću i obuću te se redovito kretati

Zima je mnogima neugodna, osobito kada noći postanu duge, sunce nestane, a minusi se povećaju. Hladne noge i ruke poznate su svima, ali ima onih koji se baš nikako ne mogu ugrijati i njima su ove neugode posebno teške. Za pomoć u prilagodbi hladnoći tu je mnoštvo biljnih recepata za podizanje temperature, energije i raspoloženja.


Tonik bez alkohola

Ovaj odličan tonik treba piti topao dva puta na dan tri tjedna za potpuno revitaliziranje organizma te za bolju cirkulaciju, odnosno prokrvljenost. Pomiješajte po 2,5 g (pola čajne žličice) zobi, verbene i volujskog uha i prelijte sa 600 ml (dvije i pol šalice) prokuhane vode. Začinite paprenom metvicom ili slatkim korijenom. Pustite da se hladi desetak minuta, a zatim procijedite.


Dovoljno vitamina C

U borbi s lošom cirkulacijom pomoći će namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj moćni vitamin jača stijenke krvnih žila. Kako biste se zimi opskrbili s dovoljno vitamina C, valja posegnuti za kiselim kupusom i citrusnim voćem.


Bosiljak

Prepun svježine i navještaja proljeća, ovaj blagi pripravak dobiven namakanjem bilja u vodi savršen je za ponovo buđenje osjetila u mračno, hladno doba godine. Jednostavno dodajte tri ili četiri svježa lista bosiljka u 250 ml prokuhane vode i pustite da se hladi. Procijedite dok je još toplo. Sam miomiris vratit će vam toplinu u tijelo.


Svemogući đumbir

Đumbir je jedan od najstarijih i najpopularnijih biljnih lijekova te je odličan dodatak šalici čaja koji će vas zagrijati za hladnih dana. Takvo piće pomaže i u regulaciji šećera u krvi te kod glavobolja, mučnina i umora općenito. Da biste pripremili čaj, prelijte prokuhanu vodu preko čajne žličice đumbira. Dodajte sok polovice limuna i zasladite medom po želji. Pijte toplo zimi kao tonik za podizanje raspoloženja i zagrijavanje.


Češnjak

To je namirnica koja je prvak u borbi protiv loše cirkulacije. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu lošeg kolesterola i povisuju razinu dobrog kolesterola. Također sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva.


Cimet

Osim što je mirisan dodatak kuhanom vinu, postoji još jedan razlog zašto zimi toliko volimo cimet: grije nas! Cimetom začinite čaj, puding ili slasticu i zagrijte se na prirodan način.


Hren

Bogat vitaminom C, pomaže u probavi masne hrane i odlično čisti dišne puteve. Najbolje ga je kupiti svježeg, u korijenu, i netom prije upotrebe naribati. Odličan je uz kuhano meso, u varivima i juhama te kao dodatak salatama.


Toplo povrće

Kinezi vjeruju da neko povrće grije, a drugo hladi organizam. Naime, u kineskoj tradicionalnoj medicini povrće kojem je potrebno dulje vrijeme za rast i čiji jestivi dijelovi rastu ispod površine zemlje, kao i svako povrće kojem odgovara hladnije vrijeme za rast, takozvano je toplo povrće koje grije.


Ginko biloba

Ginku su se u staroj istočnjačkoj medicini pripisivala brojna ljekovita svojstva, a danas je najpopularniji prirodni lijek u Europi te se ponajprije preporučuje za poboljšanje cirkulacije. U novije vrijeme brojna klinička ispitivanja pokazala su da biljka ginkgo biloba standardizirana na 24 posto flavonskih glikozida i 6 posto terpena učinkovito štiti krvne žile i smanjuje opasnost od nastanka ugruška. Redovitim uzimanjem ginka postiže se poboljšanje prokrvljenosti ruku, nogu i glave. Zbog toga se preporučuje za osobe s kroničnim poremećajem cirkulacije te za starije osobe koje primjećuju zaboravnost i slabiju koncentraciju.


Ljute papričice

Studije su pokazale da nas i neki začini griju. To su primjerice čili papričice, đumbir i papar koji imaju termogeni učinak. Pokazalo se da ljuta papričica djeluje direktno na središnji živčani sustav te utječe na naš osobni doživljaj tjelesne temperature, i to zahvaljujući spoju Zimski podsjetnikkoji joj daje i ljutinu. Ljuta papričica korisna je u svakom obliku svježa, sušena, mljevena. Kada je jedete, jezik počne bridjeti, a lice se zažari, što je posljedica naglog dotoka krvi u kapilare.


Vino od ružmarina

Ova aromatična biljka ima dugu tradiciju upotrebe u obliku biljnog tonika. Potrebna vam je manja vezica svježeg ružmarina, dva štapića cimeta, pet klinčića, 5 g (čajna žličica) mljevenog đumbira, naribani muškatni oraščić te boca klareta ili nekoga drugog kvalitetnog crvenog vina. Stavite ružmarin, cimet i klinčiće u staklenku te ih zdrobite tučkom kako bi se oslobodila njihova eterična ulja. Dodajte đumbir i muškatni oraščić. Ulijte vino, zatvorite staklenku i ostavite na hladnom mjestu deset dana. Procijedite u steriliziranu bocu i hermetički zatvorite.


Zimski podsjetnik

Zimska obuća mora biti nepropusna jer mokre i promrzle noge nikako nisu poželjne. Mnogi daju prioritet izgledu, a zanemaruju udobnost, no, ne zaboravite, samo komotna obuća omogućava normalnu cirkulaciju. Također treba izbjegavati sintetičke čarape jer one potiču znojenje stopala, a potom i hlađenje. Da bi krv mogla normalno cirkulirati, valja piti vodu ili čaj. Ako organizam dehidrira, cirkulacija postane otežana. Za održavanje normalne cirkulacije potrebno je popiti litru i pol vode ili čaja dnevno, odnosno 30 ml vode na kilogram tjelesne težine. Kombinirana kupka, topla i hladna, najbolji je način za poboljšanje cirkulacije, i to tako da naizmjence uranjate stopala u toplu pa u hladnu vodu. Bavite se sportom: poželjni su brzo hodanje, aerobik, grupni sportovi, trčanje...


Masaža ruku i stopala

Hladne ruke i noge znak su slabe cirkulacije. Kada udahnemo, kisik iz zraka apsorbira se u krv i prenosi do srca. Putuje tijelom noseći hranjive tvari do svake stanice i vraćajući otpadne tvari. Slaba cirkulacija znači da tkiva i organi u tijelu nisu dovoljno nahranjeni i da se toksini ne uklanjaju kako treba. Masaža zagrijava ruku i stopala te potiče cirkulaciju. Uzmite malo ulja, omiljenog eteričnog ili dječjeg ulja. Masirajte dlan ravnomjernim kružnim pokretom palca. Stisnite svaki prst prema dolje da biste ga istegnuli i opustili zglobove. Gurajte prema dlanu. Ponovite pet puta za svaki prst. Da biste prokrvili stopalo, upotrijebite obje ruke (koje će se dodatno zagrijati) s palcima na vrhu i prstima prema stopalima. Zadržite lagan, ali čvrst pritisak. Pomičite palce prema van, kao da lomite komad kruha. Ponovite nekoliko puta.

Linker
19. travanj 2024 16:22