Želite li smršavjeti, čaj od ove biljke je idealan izbor.
 Foto: iStock
Mažuran u svijetu začina

Pomaže kod nesanice, migrene i astme, a bez njega nije moguć ni detoks

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

MAŽURAN

Majorana hortensis

MEDITERANSKA AROMA

Mažuran potječe s Mediterana. Sadrži antioksidanse poput timola, eugenola i karvakrola, koji se koriste u prehrambenoj industriji kako bi se očuvala stabilnost gotovih proizvoda, posebno onih koji sadrže lako kvarljive masti. Prirodni antioksidansi danas sve više iz uporabe istiskuju one sintetske, od kojih se za neke vezuje povećan rizik od stvaranja raka.

Iako mu je rođak origano, od njega ga razlikujemo okusom i aromom. Naime, dok je origano vrlo intenzivan začin, mažuran je ipak nešto nježniji. Zbog svog gorkastog okusa i arome s citrusnim notama, odlična je preporuka njime začinjati juhe, umake, teža jušna jela s kobasicama i suhim mesom ili, primjerice, jela od krumpira i mahunarki.

Neki savjetuju da ga se zajedno s timijanom ubaci u jela od iznutrica, posebno od jetrica, a samostalno je dobar začin i za sva jela od divljači. Iskusni znalci njime začinjaju i ribu.

Svježi mažuran dodaje se jelima na kraju kuhanja kako ne bi izgubio svu svoju aromu, dok se kao suhi začin stavlja već na početku kuhanja.

Iznimno ljekovit

U narodnoj medicini ovaj se začin koristi za rješavanje probavnih tegoba, upala debelog crijeva i urinarnog trakta, kao i za iskašljavnje. Njegov čaj, dakle, pomaže kod upala grla, prehlada i bronhitisa, a kažu i da smiruje te da pomaže kod nesanice, glavobolja i migrena. Također, neizostavan je napitak u vrijeme detoksikacije jer pospješuje znojenje te izbacivanje toksina iz tijela. S obzirom na to da sadrži flavonoide pospješuje cirkulaciju i nakupljanje lošeg kolesterola u krvnim žilama.

Eterično ulje mažurana koristi se u aromaterapiji za ublažavanje upala sinusa i kod glavobolje, te za ublažavanje simptoma astme i bronhitisa.

NAPRAVITE GA SAMI

Maslac sa začinima

Sastojci:

  • oko 100 g maslaca
  • ¼ šalice sitno narezanih začina (bosiljka, majčine dušice, kadulje, peršina, origana, mažurana i ružmarina)
  • 1 čajna žličica krupne soli
  • 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra

Priprema:

  1. U zdjelici dobro pomiješajte sve sastojke kako bi se začini spojili, a smjesa postala jednolična.
  2. Stavite maslac na masni papir i oblikujte valjak od smjese.
  3. Umotajte ga u papir, zavijte krajeve papira.
  4. Maslac potom stavite u prikladnu plastičnu posudu, zatvorite poklopcem i odložite u hladnjak. Rok trajnosti je dva tjedna.

Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu, kadulji, češnjaku, gorušici, hrenu, kaparima, lovoru, kimu i muškatnom oraščiću, majčinoj dušici.

Linker
20. travanj 2024 07:10