Čaj je izvrsno osvježenje kroz cijelu godinu, budući da je odličan i vruć i leden, već kako kome i u koje vrijeme odgovara.
 Foto: Zoeleggings
Okrepa za dušu i tijelo

Pet proljetnih čajeva

Poznato je da je povijest čajeva počela prije više od 4 tisuće godina u Kini gdje se prvo uzgajao u budističkim hramovima.

Njegovi prvi uživatelji su bili monasi koji su ga koristili kao dio meditacije jer pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. U Europu je čaj došao već u 13. stoljeću preko arapskih trgovaca. Potražnja se vrlo brzo raširila, a početkom 17. stoljeća Englezi su postali obožavatelji ispijanja čaja.

Što je zapravo čaj?

To su mješavine usitnjenih i neusitnjenih biljaka koje mogu sadržavati čiste ljekovite supstance i biljne praškove, a kao što se vodom čistimo izvana, tako se čajem čistimo iznutra. Proljeće je vrlo promjenjivo i nestabilno te nam uznemiruje organizam s poprilično velikim oscilacijama. Više nisam ni sigurna kada izlazim iz kuće jesam li se obukla tako da se ne smrznem taj dan ili ću se vratiti s jaknom u rukama uspuhana od vrućine. To zna biti dosta naporno, no uz dobro pogođen čaj ni to više nije problem. Obožavatelj sam kave, ali niti čaj ne zaostaje za njom. Osobno mi je najdraži čaj od đumbira i često ga napravim da mi za taj dan bude cjelodnevno piće, a pogotovo u hladnoj verziji. Pored njega ih ima još par meni iznimno učinkovitih i finih koji olakšavaju zezanje ovog toplo-hladnog proljeća. :)

Foto: Zoeleggings
Listići čaja ne sadrže sol, imaju vrlo malo bjelančevina i ugljikohidrata, a od vitamina najviše sadrže vitamin C, B1 i B2 te nas zbog toga toliko osvježavaju i okrepljuju.

Čaj od đumbirovog korijena

Počinjem s najdražim. :) Spektar svojstava đumbira je zaista širok, no ona koja osjetim istog trena su ta da me duševno smiri, a tijelo i mozak mi dobiju određenu usmjerenu energiju. Okus mu je dosta jak, malo ljut i opor, no ako se dobro dozira zapravo je vrlo ugodan. Trenutna proljetna verzija je hladna.

U litru i pol do dvije vode, nasjeckajte na ploškice oguljen komadić đumbira, stavite da prokuha te ostavite da ključa desetak minuta. Zatim ga skinite s vatre i ostavite najmanje pola sata poklopljenog u loncu. Ulijte ga u vrč ili čajnik, u njega ubacite kriške limuna i jagode te stavite u frižider da se u potpunosti ohladi. U njega možete staviti bilo koje voće koje volite umjesto navedenog limuna i jagoda, ovo je samo meni najdraža verzija. Oduševiti će vas kada se vratite umorni s posla ili čak za pijuckanje u pauzama.

Foto: Zoeleggings

Čaj od koprive

Ovaj čaj nema prefin okus, ali nije ni loš. Pogotovo s par kapi limuna. Svojstva koprive su općepoznata kao iznimno ljekovita, a stari Germani su je smatrali kao simbol boga munja (mislim da je svima jasno zašto, pec-pec). Ona se koristi kao hrana i kao lijek. Glavne njene supstance su kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i natrij. Poboljšava rast kose, smanjuje reumatske bolove, pomaže u obnavljanju bubrega te čisti od toksina. Draga mi je u toploj verziji. Stavite vodu da prokuha, ugasite vatru, ubacite jednu žlice čaja od koprive na 0,2 dcl vode, poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Zatim procijedite i to je to. Po želji dodajte malo limuna ili meda, premda mi je najdraža bez ičega.

Foto: Zoeleggings

Čaj od mente

Mmmm fini osvježavajući, a opet umirujući čaj. Već na prvi 'srk' se uvijek iznova oduševim s osvježenjem koje dolazi uz mentu. Pored mohita, ovo je najbolji napitak s njom. Čaj od mente je idealan kao lijek protiv nesanice, želučane nervoze, grčeva, žgaravice i te nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih puteva. Ovaj čaj možete pripremati od svježih listova kao i od sušenih. Ako ga pravite od svježih listova prije ih malo nagnječite da bi pustili svoja eterična ulja. Ostatak pripreme je isti. Žlicu čaja od mente prelijte sa kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga procijedite i spreman je za piće.

Foto: Zoeleggings

Čaj od šipka

Šipak je uvijek bio čaj iz djetinjstva i smatram da je u današnje vrijeme poprilično neopravdano zapostavljen. Idealan je za jačanje imuniteta i kao detox za kod prehlade i upala. Izuzetno je bogat antioksidansima i vitaminom C. Njegovo meni najbitnije svojstvo je zapravo to da je on nezamjenjiv kao prevencija od puno bolesti. Koriste se njegovi cvjetovi ili plod. Redovna upotreba osigurava dobru razinu vitamina C i jača imunitet u pripremi za zimske prehlade i infekcije. Volim ga pripremati na klasičan način. Jedna žlica suhog šipka na jednu šalicu. Preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljenog da odstoji 5 do 10 minuta. Uz njega lijepo ide pola žličice meda.

Foto: Zoeleggings

Čaj od peršina

Neobično? Pomalo. Mi smo ga navikli koristiti u jelima, no izvrstan je i kao čaj. Djeluje kao diuretik jer smanjuje zadržavanje vode u tijelu, ublažava menstrualne bolove, smanjuje kolesterol i krvni tlak. Dobar je za mršavljenje i uvelike utječe na smanjenje celulita te sprječava rast kancerogenog tumora. Prepun je željeza i djeluje također kao antioksidans. Jedino ga trudnice ne bi smjele piti jer stimulira maternicu. Čaj se priprema od listova peršina, 30 grama listova koje ste prethodno malo nagnječili prelijte sa 1 litrom vode te ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga procijedite i pijte tri puta na dan prije obroka. Njega volim koristiti u intervalima, par puta godišnje po tjedan dana.

Foto: Zoeleggings

Dakle, ako ne znate što biste popili, ako se osjećate neodređeno, ako trebate osvježenje, lijek ili jednostavno želite osjetiti fini okus u ustima, napravite si čaj. Ako vam je hladno on će vas ugrijati, ako je vruće čaj će vas rashladiti, ako ste depresivni razveseliti će vas, ako ste uzbuđeni smiriti će vas.... Uzmite si šalicu, čašu i uživajte. :)

Linker
20. travanj 2024 09:45