Mnogo čimbenika uzrokuje ovu pojavu, no najčešće su to genetika te individualne životne i radne navike

 SHUTTERSTOCK
Pomoć iz kuhinje

Pet domaćih pripravaka protiv proširenih vena te bolnih i otečenih nogu

Blaže oblike proširenih vena možete uspješno držati pod kontrolom uz pomoć ljekovitih biljaka i nekih sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji


Prema nekim podacima gotovo 60 posto muškaraca i žena ima problem s proširenim venama, zbog čega im noge otiču, bolne su, imaju osjećaj težine u nogama, a sve to prati i nezadovoljstvo izgledom. Proširene vene na nogama, takozvani varikoziteti, učestala su pojava kod oba spola, no nešto češća u žena. Iako se može javiti u svim dobnim skupima, taj se problem češće javlja kod starijih osoba.

Evo što vam može pomoći.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je odlična pomoć za proširene vene. To je prirodni proizvod za čišćenje organizma koji potiče cirkulaciju. Kad krv počne prirodno bolje kolati, osjećaj težine i otečenost zbog proširenih vena znatno će se ublažiti. Nerazrijeđeni jabučni ocat nanesite na kožu na mjestima gdje imate proširene vene i nježno umasirajte. Činite to svakodnevno prije odlaska na spavanje i ponovno ujutro. Primjenjujte ovaj tretman nekoliko mjeseci. Druga je opcija da dodate dvije čajne žličice jabučnog octa u čašu vode i dobro promiješate. Mješavinu pijte dva puta dnevno najmanje dva mjeseca kako biste vidjeli željene rezultate.


Kajenski papar

Kajenski papar je čudotvoran kad je riječ o proširenim venama. S obzirom na to da je izuzetno bogat izvor vitamina C i bioflavonoida, potiče cirkulaciju i ublažava bol uzrokovanu proširenim venama i otečenim nogama. U šalicu vruće vode dodajte čajnu žličicu kajenskog papra i dobro promiješajte. Ovaj napitak pijte tri puta dnevno tijekom jednog ili dva mjeseca.


Maslinovo ulje

Za liječenje proširenih vena ključno je poboljšati cirkulaciju. U tome može pomoći masaža maslinovim uljem, koja će smanjiti bol i upalu. Pomiješajte maslinovo ulje i vitamin E u jednakom omjeru i zatim mješavinu lagano zagrijte. Nekoliko minuta masirajte žile toplim uljem, a postupak ponavljajte dva puta dnevno tijekom jednog ili dva mjeseca. Druga mogućnost je da u dvije čajne žličice zagrijanog maslinovog ulja umiješate četiri kapi esencijalnog ulja čempresa te time izmasirate žile.


Češnjak

Idealan je za smirivanje upale i ublažavanje simptoma proširenih vena. Pomaže i u razgradnji štetnih toksina u krvnim žilama te poboljšava cirkulaciju. Nasjeckajte na ploške šest češnjeva češnjaka i stavite ih u čistu staklenu posudu. Iscijedite sok tri naranče i dodajte u staklenku, a zatim dodajte i dvije jušne žlice maslinovog ulja. Ostavite mješavinu da stoji 12 sati, zatim protresite staklenku, stavite nekoliko kapi na prste i kružnim pokretima masirajte upaljene vene oko 15 minuta. Omotajte zahvaćeno područje pamučnom krpom i ostavite tako preko noći. Postupak ponavljajte svakodnevno nekoliko mjeseci.


Peršin

Bogat je vitaminom C, moćnim antioksidansom koji potiče stvaranje kolagena te pomaže u obnovi i reprodukciji stanica. Uz to sadrži flavonoid rutin, koji ima ključnu ulogu u jačanju kapilara te je stoga vrlo koristan u smanjenju simptoma proširenih vena. Šaku nasjeckanog svježeg peršina kuhajte pet minuta u šalici vode. Maknite s vatre, ostavite da se malo ohladi i zatim procijedite. Dodajte po jednu kap esencijalnog ulja ruže i nevena te otopinu stavite u hladnjak na nekoliko minuta. Blazinicom nanesite otopinu na zahvaćena područja. Za vidljive rezultate svakodnevno ponavljajte postupak nekoliko mjeseci. Također nastojte peršin što češće dodavati u jela.

Linker
02. travanj 2024 12:33