O ovom cvijetu pišu i sanjarice: ako u snu gledate u pelargoniju, na pomolu je nova nada, a dodirujete li ju u snu, to je znamen sreće.
 Foto: iStock
Magična biljka

Pelargonija tjera nesanicu i glavobolju, a budi ljubavne strasti...

Bilo da joj je cvijet bijele, ružičaste, crvene ili neke druge boje pelargonija jača plodnost, donosi zdravlje, ljubav i zaštitu, a posađena u krugu oko stabala u vrtu, znak je da tu žive dobre vještice.

Zovu je i đirani, muškatin, geranije, čokete, sardoni, belagonije..., a poznato ih je preko 290 vrsta: visećih, grmolikih, mirisnih, s dekorativnim lišćem... Široko je rasprostranjena u Europi i Engleskoj i zato jer cvate od ranog proljeća do kasne zime, a znanstvenici potvrđuju da njezino prisustvo u domu pomaže protiv nesanice i glavobolje.

Bogatstvo jezika

Donesena je iz Južne Afrike u 17.stoljeću, otkad njen nježan miris prožima vrtove, prozore i unutrašnjost vila, kuća i koliba diljem Europe.

U viktorijanskoj Engleskoj bile su na osobitoj cijeni: koristile su se kao potpuri, pri kuhanju, kao buketi u vazi razmješteni na strateška mjesta po domu, s ciljem da njihov miris razbudi čula i raspiri željeno raspoloženje i ponašanje pojedinih ukućana, a naročito muževa.

Svaka od brojnih vrsta pelargonije nosila je svoju poruku pa je mladić djevojci lako, bez puno riječi, mogao uručiti onu koja kaže "očekujem sastanak s tobom", a djevojka njemu izraziti "iskreno prijateljstvo", ili poručiti da je razočarana njegovim postupkom.

Vitezovi vještica

Pelargonija simbolizira ženski princip, pod paskom je planeta ljubavi, Venere i pripada elementu vode što se sve u magiji smatra snažnim svojstvima, a zbog sposobnosti zaštite, sadi se u vrtovima, drži u prozorima kuća, ali i ubrana, u vazi.

Vjeruje se i da tjera zmije, a uočite li da su posađene u krugu oko stabala u vrtu, znajte da je tu dom dobre vještice.

Da su crveni đirani pouzdani čuvari vještica "svjedoči" i to da, dok se približavaju nepozvani i neznanci, promjenom smjera cvjetova pokazuju svojim gazdaricama smjer iz kojeg pridošlica dolazi, a i šamani u Meksiku koriste ga u liječenju. Roza cvijet koristi se u ljubavnoj magiji, dok se bijeli stavlja u krevet ljubavnicima, u svrhu plodnosti.

Linker
19. travanj 2024 04:49