Oporavak suhe i iscrpljene kose prilično je zahtjevan posao, jer potreban je dubinski tretman koji će nahraniti kosu i spriječiti prodiranje vlage iz zraka u unutrašnjost vlasi
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Mekana i sjajna

Ovo je možda i najbolja maska za suhu kosu, a potreban vam je samo jedan sastojak

Oporavak suhe i iscrpljene kose prilično je zahtjevan posao, jer potreban je dubinski tretman koji će nahraniti kosu

Proljetni mjeseci bili su uglavnom hladnjikavi i vlažni, a poznato je kako visoka vlaga u zraku utječe na naše vlasi – postaju neukrotive i kovrčaju se, ali ne onako kako bismo možda željeli. Posebno burno na vlažne uvjete reagira suha kosa - u trenutku će „popiti” vlagu iz zraka, pa će izgledati neugledno i svaka će frizura biti upropaštena.

Oporavak suhe i iscrpljene kose prilično je zahtjevan posao, jer potreban je dubinski tretman koji će nahraniti kosu i spriječiti prodiranje vlage iz zraka u unutrašnjost vlasi. Matt Newman, stilist kose iz New Yorka, na društvenim je mrežama razglasio da je njegov favorit za vraćanje vitalnosti i ljepote suhim vlasima tretman sa samo jednim sastojkom, a to je arganovo ulje. „Maska za kosu od arganovog ulja odličan je tretman prije šamponiranja za suhu kosu kao što je moja”, kaže Matt.


Zašto je tako dobro

Povoljno djelovanje arganovog ulja na kosu poznato je stoljećima. Ulje se dobiva od sjemenki orašastog ploda stabla argana koje raste samo u dvije regije u Maroku i Alžiru. Stablo je trnovito i kvrgavo, može narasti do deset metara u visinu, a živi od 150 do 200 godina.

Arganovo ulje je jestivo, ali je i jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja i danas je traženo po cijelom svijetu.

- Odlično je za njegu kose kod mnogih stanja, a posebno za suhu i oštećenu kosu, jer njegove masne kiseline „zaključavaju” vlažnost u folikule vlasi – kaže obiteljska liječnica Bindiya Gandhi.

Masne kiseline iz arganovog ulja pomažu zagladiti oštećene kutikule, tj. vanjski sloj vlasi, zbog čega kosa postaje mekana i sjajna. Studije pokazuju da čak 99 posto arganovog ulja čine trigliceridi ili esencijalne masne kiseline, a preostalih jedan posto su antioksidansi, poput vitamina E.


Kako napraviti arganovu masku

Arganovim uljem možete nahraniti kosu prije standardnog pranja, ali možete napraviti i masku koju ćete držati dulje vrijeme, pa i preko noći, za dodatnu dozu vlaženja.

Ako ste odabrali prijedlog stilista Newmana, podijelite kosu češljem u sekcije i nanesite manju količinu arganovog ulja u dlan. Ugrijte ulje rukama, pa nahranite svaku sekciju kose od korijena do vrha, kako bi vam svi pramenovi bili namašćeni i zaglađeni. Tada nježno raščešljajte kosu – ulje je sklisko, pa će biti lakše češljem prolaziti kroz kosu. Budite oprezni kako ne biste zapeli za neki čvorić i bolno se začupali, a ako vam je kosa kovrčava možda će vam biti lakše raščešljati se pod tušem, kada bude mokra. U svakom slučaju, ostavite arganovo ulje da odradi svoje tijekom 20 do 30 minuta prije nego što ga pomno isperete.

Za noćnu masku postupak je manje-više jednak; nanesite arganovo ulje od vlasišta do krajeva kose, a nakon što namažete sve vlasi zamotajte kosu u ručnik od mikrovlakana ili stavite kapu od tog materijala kako ne biste napravili nered na jastuku. Ujutro slijedi raščešljavanje, a potom dobro isperite i operite kosu.

Linker
20. travanj 2024 11:53