Netko će se možda i nasmijati na ovo, no, doista, i najmanje sitnice čine razliku...
 Foto: iStock
Sreća je u malim stvarima

Ovih sedam promjena svatko može napraviti - i živjet će sretnije

Svladajte nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da živite opušteniji, zdraviji i održiviji život.

Jeste li se ikad našli uz more, rijeku i zabavili se slaganjem kamenja? Postoji nešto duboko smirujuće u toj aktivnosti. Kamenje je uz vodu i biljke neizostavan element zen vrtova u kojima se iz prividnog kaosa stvara sklad nastao iz prirode. Vrtovi imaju svoju simboliku, svaki ga pojedinac doživljava osobno i predstavljaju njegov unutarnji svijet, služe za meditaciju te naglašavaju harmoniju i ravnotežu u našoj ulozi u svijetu.

Osim što možete utrti put do unutarnjeg mira gradeći svoju piramidu od kamenja, inspirirajte se s ovih sedam lekcija, kojima je cilj da budemo sretniji i zadovoljniji svojim životom.

1. Reducirajte potrošnju

Svatko tko misli da može kupiti organski način života, vjerojatno previše vremena provodi ispred malog ekrana. Naravno, odgovorna potrošnja je opravdana. Svaka kupnja je izbor. No, ključ prema jednostavnom, 'zelenom' načinu života je prilično jasan - trošite manje. Rezanje nepotrebnih troškova neka bude vaš tjedni zadatak. Zapišite koje su vam potrepštine neophodne u idućih sedam dana. Politika velikih trgovačkih centara (nećemo se lagati) je takva da posjetitelje potiču na impulzivnu kupovinu, stoga ih u ime zdravlja vašeg bankovnog računa zaobilazite. Nakon tjedan dana napravite reviziju liste, uočite koji su vam predmeti i dalje potrebni, grupirajte ih i dodajte na listu. Shvatit ćete koliko je predmeta na popisu otpalo i bilo suvišno i da ste mogli i bez njih.

2. Reducirajte otpad

Nema kraja stvarima koje na dnevnoj bazi bacamo. Samo jedan stanovnik Hrvatske dnevno 'proizvede' kilogram otpada. Od zastarjelih kućanskih aparata do staklenki, punimo naše košare za otpad i kontejnere dok istodobno odlazimo u dućan i kupujemo nove stvari koje ćemo vjerojatno upotrijebiti ne više od nekoliko puta. Zato razmislite dvaput prije nego što se upustite u novu kupovinu. Poštujte i pravila o recikliranju, samo iz kuhinje možete reciklirati cijeli niz predmeta, od kartonskih i plastičnih kutija, boca, papira i raznih ambalaža. Osim toga, sigurno postoje i predmeti koje možete zadržati i ponovno upotrijebiti. Primjerice, u staklenkama ili starim lončićima možete posaditi začinsko bilje. Budite kreativni i domišljati!

3. Smanjite potrošnju energije

Izolirajte svoje prozore i vrata, tako ćete smanjiti gubitak topline, ali i onemogućiti dopiranje vrućeg zraka tijekom ljetnih mjeseci. Rolete također mogu imati isti učinak, tijekom zime smanjit će gubitak topline i za 10%. Rasvjeta u vašem stambenom prostoru troši i do 15% električne energije. Maksimalno koristite dnevno svjetlo, čistite svoje prozore, izbjegavajte tamne zavjese i biljke na prozoru jer zaustavljaju prodor svjetlosti. Također, gasite rasvjetu u prostorijama u kojima ne boravite. Čistite svjetiljke i lustere jer nečistoća može apsorbirati čak 50% svjetlosti. Također, kupujte žarulje i uređaje visokog energetskog razreda jer ćete time smanjiti potrošnju. Također isključujte uređaje iz struje, osobito ako na duže vrijeme izbivate iz doma.

Foto: iStock
Češće se 'izgubite' u prirodi, više se krećite, uzgojite vlastiti vrt i napokon prodišite punim plućima!

4. Uzgojite i priredite svoju hranu

U pripremi obroka koristite što više sezonskih i svježih namirnica. Izbjegavajte konzerve, zaleđenu i gotovu hranu. Osim što ćete se zdravije hraniti, pripremanje hrane za sebe i svoju obitelj može biti i mali ritual koji će vas potaknuti da malo usporite, oslobodite se stresa nakon radnog dana, ali i osvijestite kakvu hranu zaista jedete. Osim zdravstvenih dobrobiti, s vremenom ćete shvatiti i druge dobre strane, kao što je ušteda prilikom nabavke namirnica. Ako nemate svoj vrt negdje na selu ili u prirodi, iskoristite balkon, posadite barem začinsko bilje ili neke kulture koje mogu uspijevati na mjestu na kojem živite i jedite ono što sami uzgojite - to je poseban osjećaj.

5. Smanjite ovisnost o automobilu

Moderan način života doveo je do toga da skoro svaka obitelj ima jedan, ako ne i više osobnih vozila. Razmislite na trenutak o tome koliko je trenutno asfalta i betona u samo 100 metara oko vas. Naši gradovi se šire i zauzimaju sve više zelenih površina, sela i manja mjesta gotovo da izumiru. U ime zelenijeg okoliša, ali i vlastitog zdravlja za početak barem jednom tjedno odustanite od odlaska na posao automobilom, sjednite na bicikl ili krenite pješke. Što češće ponovite taj postupak, sigurno je i da ćete uštedjeti nešto novaca i bolje se osjećati. Usvojite neke nove, 'zelenije' navike, krenite malim koracima.

6. Smanjite stres

Nesumnjivo je da svaki kamen dosad ima i svoju meditativnu komponentu. Pripremali ste hranu, vozili se biciklom ili pješačili do posla, napravili svoju realnu i ekonomičnu šoping listu. Svi ti koraci omogućuju vam da isprobate nešto novo. Živjeti zelenim, jednostavnijim životom podrazumijeva i oslobođenje od nekih starih navika koje vam više ne koriste. Razmislite o tome koliko uistinu vremena provodite online, koliko sati dnevno potrošite pretražujući internet, šaljući sms-ove, čitajući i objavljujući postove na Facebooku, a koliko susreta i razgovora u tjednu obavite uživo, sjedeći nasuprot osobe s kojom razgovarate. Također, zapitajte se koliko sati tjedno provodite sami sa sobom, u tišini, u prirodi, uz knjigu, daleko od televizora, mobitela i sličnih uređaja? Trenuci samoće neobično su značajni za otpuštanje nakupljenog stresa kao i za ponovno punjenje energijom. Redovitom rekreacijom, povremenim odlascima na masaže, osim što reducirate stres, činite nešto dobro za svoje tijelo.

Foto: iStock
Nadamo se da niste krivo shvatili, nije ovdje riječ o štednji, uštedi i novcu, već u stvaranju dodatnog vremena za sebe i osobe do kojih vam je stalo, kao i do dovođenja svog život u toliko potrebnu harmoniju.

7. Naučite uzvratiti

Nakon što ste prošli i usvojili dosadašnje korake, vjerojatno vam je ostalo nešto više novaca na računu, trebali biste se osjećati bolje jer ste ostvarili zacrtane ciljeve. Vaši 'organski' koraci vode i prema tome da u danu oslobodite više prostora za sebe, vode vas prema smirenijem, sigurnijem i manje kaotičnom načinu života. I sada ste spremni dati i drugima. Kako ćete to učiniti, stvar je vaše osobne odluke. Možda možete novostečeno znanje i iskustva iz ovih sedam koraka podijeliti s drugima, a možda ćete pronaći neku novu aktivnost ili hobi koji će uključivati i pomoć drugima. Kad istinski odlučite usporiti i pojednostaviti svoj život i to sprovedete u djelo, sigurno je da ćete tako privlačiti još više istih ili sličnih, naravno pozitivnih događaja i situacija.

Linker
16. travanj 2024 23:05