Zbog svoje podatnosti i ovijanja oko podloge, bršljan se smatra i simbolom ženstvenosti.
 Foto: Istock
Sve što trebate znati o bršljanu

Ovaj puzavi nametnik liječi kašalj i bronhitis, ali i neke bolesti srca

30. studeni 2017.
Bršljan se privija uza sve na što naiđe, tako da je postao simbolom prijateljstva i ljubavi. Često se smatra nametnikom koji uništava cvjetne gredice, stabla i stare zgrade.

Bršljan ili hedera dobio je ime od grč. riječi hedra, što znači podloga, jer je biljka pričvršćena za podlogu, a neki smatraju da je ime dobio i od keltskog hedea, što znači uže, na koje podsjeća bršljanovo stablo.

Bršljan se privija uza sve na što naiđe, tako da je postao simbolom prijateljstva i ljubavi. Često se smatra nametnikom koji uništava cvjetne gredice, stabla i stare zgrade.

Znanstvenici su zaključili da je bršljan, koji često raste pokraj zidova i panjeva, jedan od najvažnijih izvora hrane pčelama. Pčele medarice oslanjaju se na njega kao izvor peludi i nektara koji skupljaju tijekom jesenskih dana. Visok, puzavi trajni grm dug je do 20 metara i raste u Europi i jugozapadnoj Aziji. Cvate od rujna do studenog neuglednim, dvospolnim cvjetovima, a najčešće prvi put cvate tek nakon 7-10 godina.

Latice cvjetova izvana su smeđe, iznutra zelene, a mesnata boba veličine graška je plod bršljana. Na površini je glatka, a sazrijeva od zime do proljeća. Ima neugodan miris i gorak okus, a na početku je zelene boje, a u zrelom stanju plavo-crvena. U svakoj bobi je 3-5 sjemenki, koje rado jedu ptice te tako pridonose rasprostranjivanju bršljana.

300 podvrsta

U Americi bršljan smatraju invazivnom vrstom, jer ga često možemo vidjeti kako ‘’puže’’ po kućama i ogradama, a u sjenovitim šumama stvara tepih od listova i prekriva donje dijelove stabla. Najpoznatiji i najrašireniji su europski bršljan (Hedera helix), koji i kod nas samoniklo raste, kanarski bršljan (Hedera canariensis) koji potječe s Kanarskih otoka te azijski ili kavkaski bršljan (Hedera colchica). Uzgojem i križanjem bršljana dobiven je velik broj podvrsta.

Danas postoji oko 300 podvrsta bršljana koje se razlikuju po obliku i boji listova: zlatni, srebrni, šareni, veliki, mali, naborani itd. Najljekovitijim dijelom smatraju se njegovi listovi koji su gorkog, bljutavog i oporog okusa.

Osim kolesterina, pektina i organskih kiselina, listovi bršljana sadrže različite saponine, a najvažniji je hederasaponin. Za hederasaponin se smatra da ima antibiotičko djelovanje te da onemogućuje rast nekih gljivica i bakterija. Male količine hederasaponina šire krvne žile, a velike količine ih sužavaju i usporavaju puls.

Listovi bršljana mogu se skupljati cijele godine iako je količina ljekovitih tvari najveća neposredno prije cvatnje, tj. u kasno ljeto ili u ranu jesen. Listove treba polako i pažljivo osušiti na zraku kako bi zadržali svoju prirodnu boju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, gdje bršljan možemo naći na mnogim zgradama, otkrili su da biljka zapravo štiti zidove. Studija koju su provodili nekoliko godina potvrdila je da mreža bršljanovih tamnozelenih listova čini toplinsku zaštitu te izolira cigle od ekstrema u temperaturi i vlage koji često izazivaju pucanje. Uz to štiti od oštećenja izazvanih sve većim zagađenjem zraka.

Bršljan služi kao toplinski pokrivač jer zagrijava zidove za 15 posto na hladnom vremenu i hladi ih za 36 posto kad je vruće. Treba naglasiti da biljke loše djeluju na već oštećene zgrade jer lako nađu put u pukotine i rupe.

Pripravci i recepti

KUPKA

Kupke od bršljana bile su dugo zaboravljene, a potom su početkom ovog stoljeća ponovno postale popularne. Modernu upotrebu kod celulita potaknula su istraživanja djelovanja aktivnih spojeva na vene i enzime koji grade međustanični matriks, odnosno održavaju zdravu funkciju tkiva.

Priprema kupke: 40 g listova prelijte litrom kipuće vode, ostavite 15 minuta, ocijedite i ulijte u kadu.

SIRUP

Oprano svježe lišće iscijediti u sokovniku ili istisnuti sirup tako da se mljeveni listovi procijede kroz gazu. 1 litru dobivenog soka pomiješati sa 2 kg meda ili prokuhati 10 minuta sa 2 kg šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno po jedna žlica.

ČAJ

Najčešće se koristi čaj od bršljana tako da se puna čajna žličica suhih listova bršljana stavi u 1/4 litre kipuće vode. Čaj se nakon 10-15 minuta procijedi te je tada spreman za konzumaciju.

TINKTURA

Tinktura u octu: sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijete jabučnog octa i držite na toplom mjestu tjedan dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.

ULJNI MACERAT

Staviti suhi list bršljana u hladno prešano ulje badema, marelice, suncokreta ili masline i ostaviti mjesec dana te procijediti.

Ulje pomaže protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

Foto: Istock
Ulje pomaže protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože.

10 zanimljivosti o bršljanu

1. Može živjeti i do tisuću godina.

2. Grci su smatrali da bršljan sprečava otrovanje te su ga upotrebljavali kao lijek protiv različitih otrova. Čak je i starogrčki bog vina Dioniz bršljanom liječio mamurnost i glavobolju.

3. Osim za liječenje kašlja, hripavca, bronhitisa i astme, službena medicina počela je bršljan koristiti i za liječenje nekih bolesti srca. Zbog toga mnoge zemlje bršljan uvoze, a u nekim zemljama počeo se uzgajati na plantažama.

4. U prošlim vremenima bio je simbol plodnosti i besmrtnosti, vjerojatno zato što je iznimno otporan i zelen cijele godine. Kršćani su svoje mrtve polagali na podlogu od bršljanova lišća, a njegove slike mogu se naći u mnogim srednjovjekovnim crkvama.

5. Bršljan je čvrsto pripijen uz drvo pa je zbog toga simbol vjernosti i sretnog braka. Zbog svoje podatnosti i ovijanja oko podloge smatra se i simbolom ženstvenosti.

6 Hipokrat je pomogao bršljanu da stekne iznimnu popularnost u liječenju, iako nije ništa znao o njegovim iscjeliteljskim svojstvima. Vjerovao je da u njemu žive bogovi i duhovi koji mu daju iscjeliteljske moći.

7. Štap grčkog boga vina Dioniza bio je isprepleten bršljanom, a i Aleksandar Veliki bio je okrunjen bršljanom nakon povratka iz pohoda na Indiju. Starim Rimljanima bršljan je bio je simbol intelektualnog postignuća. U srednjem vijeku koristili su ga kao “detektor” za vještice; vjerovalo se da križ načinjen od bršljana može natjerati vještice da se odaju.

8. Bršljan je djelotvoran kao lijek protiv bronhitisa, astme i kašlja i ima pozitivan učinak na srce. Prava je zvijezda fitoterapije i stoljetni lijek protiv kašlja. U oštroj konkurenciji brojnih biljaka koje se koriste protiv kašlja bršljan je odnio punu marketinšku pobjedu na tržištu.

9. Ako se svake večeri kosa ispire čajem od bršljanova lista, uklonit će se prhut, a pijenjem će se očistiti tijelo od pesticida i štetnih radioaktivnih zračenja. Nije preporučljivo uzeti više od dvije žlice usitnjenog lista bršljana na litru vode.

10. Pripravci bršljana smiju se davati i u trudnoći.

Teme
Linker
05. lipanj 2022 22:32