Za još bolji okus i učinak poželjno je dodati žličicu meda
 Getty Images/iStockphoto
Pravi eliksir

Ovaj čaj je idealan izbor u vrijeme prehlade i gripe, ali i za lošu probavu i bolove u zglobovima

Odličan je za ublažavanje simptoma zimskih bolesti, ali to nisu sve dobrobiti ovog aromatičnog čaja

Čaj od origana je idealan prirodni lijek za ublažavanje brojnih zdravstvenih problema. Listovi te aromatične biljke mogu se konzumirati svježi ili osušeni u obliku čaja i u tom obliku su pravi eliksir u slučaju gripe, kašlja i traheitisa.

Za dišne puteve

Origano je začinska i ljekovita biljka koja ima antiseptičko djelovanje, pospješuje probavne procese, potiče iskašljavanje sluzi te ublažava grčeve. Drugim riječima, odličan je saveznik za liječenje brojnih svakodnevnih tegoba, a naročito problema vezanih uz dišne puteve. Preporučuje se u slučaju prehlade, gripe, kašlja, traheitisa i bronhitisa, no ovaj je napitak koristan i za ublažavanje žgaravice i probavnih problema.

Čisti organizam, smiruje grčeve i ublažava kašalj, a ako se u obliku obloga nanese na bolna područja, pomaže u smanjenju upale i bolova u zglobovima i kostima.

Zahvaljujući sposobnosti da ublažava grčeve, origano je izuzetno korisna biljka u slučaju grčeva u želucu, meteorizma i probavnih problema općenito. Za postizanje trenutačnog učinka ublažavanja, savjetuje se piti topli ili vrući čaj i to u malim gutljajima.

Za iskašljavanje i kao antiseptik

Ova je biljka moćan prirodni antiseptik koji može odlično očistiti organizam, istodobno jačajući imunološki sustav. Čaj od origana je poželjan napitak za sve one koji pate od kašlja, traheitisa ili gastrointestinalnih problema. Djeluje i kao moćan ekspetorans te pomaže u izbacivanju katara iz dišnih puteva. Za optimalan učinak, preporučuje se piti vrući čaj, po mogućnosti začinjen žličicom meda. Origano se može koristiti i za parenje, što daje odlične rezultate kod astme, raznih problema dišnih puteva i bronhitisa.

Origano je učinkovito sredstvo protiv crijevnih parazita i gljivica, a da ne spominjemo da se ekstrakt ove biljke može uzimati kao prirodan antimikotik.Origano je učinkovito sredstvo protiv crijevnih parazita i gljivica, a da ne spominjemo da se ekstrakt ove biljke može uzimati kao prirodan antimikotik.

Čaj od origana organizam opskrbljuje vitaminom C te se može smatrati pravim eliksirom za ljepotu. Prirodno neutralizira slobodne radikale i sprečava starenje kože te pomaže da koža ostane napeta i mladolika.

Kako se priprema

Za pripremu čaja od origana treba koristiti vrelu vodu. U uzavrelu vodu ubacite dvije žlice listova origana ili istu količinu osušenih cvjetova te ostavite da stoje najmanje 10 minuta. Prije konzumiranja, procijedite. Čaj se može piti vruć, topao ili hladan, a za još bolji okus i učinak poželjno je dodati žličicu meda. Za liječenje gripe i drugih zimskih bolesti preporučuje se piti najmanje 2 šalice vrućeg čaja dnevno.

Osobe koje pate od probavnih problema mogu piti mlaki čaj nakon glavnih obroka u danu, dok oni koji pate od grčeva u želucu ili bolova u zglobovima čaj mogu piti samo povremeno, prema potrebi.

Linker
11. travanj 2024 20:57