FOTOGRAFIJE: KNAPE GETTY IMAGES
samo 5 minuta

Ova tehnika ne zahtijeva puno vremena, truda i novca, a snižava tlak kao i pola sata kardio vježbi

Znanstvenici su tijekom šest tjedana istraživali kako tehnika disanja IMST (inspiratory muscle strength training; trening snage za dišne mišiće) utječe na 36 osoba s povišenim tlakom u dobi između 50 i 79 godina

Jednostavna vježba disanja za samo pet minuta snižava krvni tlak kao i 30 minuta kardio vježbi, stoji u novom istraživanju Sveučilišta Colorado. Znanstvenici su tijekom šest tjedana istraživali kako tehnika disanja IMST (inspiratory muscle strength training; trening snage za dišne mišiće) utječe na 36 osoba s povišenim tlakom u dobi između 50 i 79 godina.

IMST je razvijen u 1980-ima za jačanje ošita i drugih mišića važnih za disanje kao pomoć ljudima s respiratornim bolestima. Uključuje upotrebu aparatića koji stvara različite razine otpora dok osoba udiše.

- Kao da nastojite usisati zrak iz cijevi koja ga usisava natrag - opisali su autori studije. Jedna skupina sudionika koristila je uređaj za IMST s visokim otporom i svaki dan su tijekom pet minuta radili seriju od 30 udaha; druga je isto vrijeme koristila lažni aparatić s minimalnim otporom. U prvoj se skupini sistolički tlak smanjio za 9 mmHg, "što uglavnom premašuje ono što se postiže polusatnim hodanjem pet dana u tjednu", naveli su znanstvenici. Uz to, sudionicima se sniženi tlak zadržao daljnjih šest tjedana, premda više nisu koristili IMST.


Dok gledate televiziju

Bilo je i drugih poboljšanja, uključujući 45-postotno poboljšanje arterijske funkcije, povećanu razinu dušikova oksida i sniženu razinu upale i oksidativnog stresa.

- Ova tehnika ne zahtijeva puno vremena i truda ili novca. Možete je provoditi svaki dan dok gledate televiziju - rekao je glavni autor studije Daniel Craighead. Rezultati su posebno obećavajući za žene poslije menopauze. Prethodna su istraživanja, naime, pokazala da žene u menopauzi i poslije nje koje ne uzimaju estrogen nemaju toliko zdravstvenih dobrobiti od aerobnih vježbi kao muškarci iste dobi. Kod IMST-a svi su sudionici imali jednak nivo poboljšanja. Autori studije najavljuju aplikaciju za pametne telefone koja bi se koristila uz komercijalno dostupne aparatiće za IMST.

Linker
13. travanj 2024 16:33