Kad ste si već njime zasladili doručak, zašto ne biste počastili i kožu?
 Foto: iStock
Kao nekad...

Opet ste u pubertetu? Riješite se akni kao što su to činili nekad

Uz sve moguće kreme i tretmane niste se uspjeli riješiti akni na svom licu ili tijelu? Tada biste mogli posegnuti za onime što vam je cijelo vrijeme nadomak ruke... Ništa vas ne stoji, a možda pomogne.

Isprobajte barem jedan od ovih sedam kućnih lijekova protiv akni, jer upravo to bi vam, sigurni smo, savjetovala i vaša baka. A bake su to radile bez puno novca i filozofiranja...

1. Aspirin

Aspirin je protuupalni lijek koji može biti brz i učinkovit način liječenja akni. Treba napraviti pastu od vode i aspirina u omjeru 3 prema 1 i zatim je nanijeti na prištić. Za oko pola sata pasta će se skrutiti i početi odljepljivati i tada je možete skinuti mlakom vodom.

2. Zubna pasta

Pasta za zube je odlično rješenje ako imate ružan prištić kojeg se želite što prije riješiti. Učinkovita je zato što sadrži silicij, a to je ista ona tvar koja u vrećicama u kutijama za cipele služi za odvlaživanje. Zbog takvog učinka zubna pasta može preko noći isušiti prištić i smanjiti ga. Jednostavno nanesite pastu na akne prije spavanja i isperite ujutro.

3. Med

Med je prirodni antibiotik idealan za liječenje akni i smanjivanje njihova broja. Osim toga, njegova ljepljiva struktura pomaže u uklanjanju nečistoće s kože. Pomiješajte dvije jušne žlice meda s čajnom žličicom cimeta i smjesu nanesite na lice. Ostavite masku deset minuta pa isperite toplom vodom.

4. Češnjak

Češnjak liječi akne zahvaljujući visokoj razini antioksidansa koju sadrži te svojim antibakterijskim, antivirusnim i antimikotičkim svojstvima. Možete ga upotrijebiti preventivno tako što ćete ga više jesti ili izravno na prištić koji vam smeta: ogulite češanj češnjaka i njime istrljajte područje s aknama nekoliko puta dnevno. Ako imate jako osjetljivu kožu, zdrobite češnjak i pomiješajte ga s malo vode prije trljanja.

Foto: iStock
Nemojte glumiti kozmetičarku i kopati po licu, to prepustite stručnjaku. Bolje je da posegnete za nekim od ovih rješenja.

5. Jabučni ocat

Jabučni ocat ubija bakterije koje bi mogle uzrokovati pojavu akni. Osim toga, uravnotežuje pH kože te ona postaje manje pogodan ambijent za razmnožavanje bakterija.

Dodatna prednost je što isušuje višak masnoće, no zato se ne smije pretjerati s primjenom i isušivanjem jer lojne žlijezde mogu početi prekomjerno lučiti loj kako bi nadoknadile manjak, a to bi opet dovelo do pojave akni.

Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1 prema 3, uronite vatu u mješavinu i nanesite direktno na problematične zone. Ostavite da djeluje najmanje deset minuta, a najbolje bi bilo preko noći.

6. Ulje čajevca

To ulje općenito blagotvorno djeluje na kožu, a uz to ima antibakterijska i antimikotička svojstva. Štoviše, istraživanja su pokazala da je ulje čajevca jednako učinkovito u uklanjanju akni kao i lijek na bazi benzoil peroksida. Jednostavno vaticom nanesite ulje na zahvaćeno područje kože i ostavite da djeluje.

7. Soda bikarbona

Ima blago antiseptičko djelovanje, uništava bakterije i gljivice te isušuje višak masnoće, a istovremeno djeluje kao mikropiling nakon kojeg je koža meka i nježna na dodir. Pomiješajte vodu i sodu bikarbonu u istom omjeru, smjesu dvije minute utrljavajte u kožu kružnim pokretima, ostavite 15 do 20 minuta, zatim isperite mlakom vodom.

Linker
22. ožujak 2024 07:10