Daj se prestani stalno pjeniti!
 Foto: Erik-Jan Leusink/Unsplash
Smanjite strasti

Obuzdajte bijes i sačuvajte zdravlje

Osjećaj ljutnje i bijesa normalan je i potreban, ali osjećaj snažnog bijesa i velike ljutnje slama srce i krvne žile, slabi imunitet, a povezan je i s depresijom te upalnim procesima u tijelu.

Osobe koje su često ljute ili teško kontroliraju bijes, osim što su vrlo neugodne u društvu, istovremeno uništavaju svoje zdravlje.

Osjećaj ljutnje i bijesa normalan je i potreban, ali osjećaj snažnog bijesa i velike ljutnje slama srce i krvne žile, slabi imunitet, a povezan je i s depresijom te upalnim procesima u tijelu.
U fizičkom smislu, bijes koji ne možete savladati najviše utječe na kardiovaskularni sustav.

Osim što udvostručuje šanse za srčani udar, bijes i ljutnja koji se teško kontroliraju udvostručuju rizik od bolesti krvnih žila.

S druge strane, konstruktivan bijes, onaj u kojem razgovarate s nekim tko vas je naljutio i na staložen i racionalan način rješavate problem, nema nikakvu povezanost sa srčanim oboljenjima, nego je normalna i zdrava emocija.

Na ovu vijest posebno bi se trebali zamisliti ljudi kod kojih je dijagnosticirana aneurizma (proširenje krvnih žila). Naime, kad kod njih dođe do izljeva bijesa, čak šest puta je veća šansa da ona i pukne.

Pati tijelo, pati i duh

Ljutnja slabi i imunitet, pa će nervozne i ljute osobe više biti bolesne, što ih, a gle čuda, može i dodatno naljutiti. Ali, ne pati samo fizičko zdravlje bijesne osobe, nego i ono mentalno.

Snažna ljutnja može pojačati simptome općeg anksioznog poremećaja. Naime, istraživanja su pokazala kako su depresija i ljutnja međusobno povezane, i češće kod muškaraca.

Kako biste olakšali simptome koje u vama možda izazivaju ljutnja i bijes, liječnici savjetuju fizičku aktivnosti koje će “potrošiti” nagomilani gnjev. Idealne za tako nešto su trčanje, biciklizam, hodanje, hiit, boks. A pritom i ponavljajte kako ništa nije vrijedno da se baš toliko uzrujavate.

Linker
19. travanj 2024 13:49