Navedite jedan dobar razlog zašto ova godina ne bi bila prekretnica u vašem životu!?
 Foto: iStock
10 jednostavnih koraka

Obavite proljetno čišćenje ormara, ali i života

Zaboravite novogodišnje odluke, dolazak proljeća pravo je vrijeme da počistite svoj život, organizirate se i postavite svoje ciljeve.

Umjesto obećanja koje ste si davali u mrklo doba zime (a vjerojatno ni sami niste u njih povjerovali), vrijeme buđenja prirode primjerenije je za postavljanje ciljeva koje uistinu možete i ostvariti. Kako biste u tome bili uspješni, riješite se tereta u svom životu i prigrlite ljude i stvari uz koje ćete moći pozitivno razmišljati i voljeti sebe. Evo deset načina da obavite proljetno čišćenje svoga svijeta kako biste ostatak 2016. godine mogli pamtiti kao najbolje razdoblje svog života.

1. Razmislite o svojoj karijeri

Morate se zapitati usrećuje li vas posao koji imate. Hoće li vas dovesti do nečeg većeg i boljeg u vašm području djelovanja? Jeste li se ugnijezdili kako biste ostali sigurni unutar svoje zone ugode? Uozbiljite se, vrlo brzo horda ljudi, pogotovo onih mlađih, kreativnijih i poletnijih natjecat će se za posao koji želite, pa je ovo idealan trenutak da isplanirate svoj sljedeći potez.

2. Zamislite se nad svojom vezom

Vjerojatno ste se time bavili prije nekoliko tjedana u vrijeme Valentinova, no pametnije je promotriti svoju vezu bez pritiska okoline koji vas tjera da trošite novac i velike riječi samo da biste se natjecali s drugim parovima. Učinite to sada mirne glave da možete zaključiti ima li područja na kojima vas dvoje možete poraditi, ili je vrijeme da svatko pođe svojim putem.

3. Raskinite odnose sa "otrovnim" prijateljima

Ovo neće biti lako, ali je dugoročno vrijedno truda. Prijatelji zbog kojih se osjećate loše nisu prijatelji koje trebate. Ništa ne znači to što se znate sto godina i zajedno ste prolazili "sito i rešeto", ako vas uvijek "spuste". Ne trošite svoje vrijeme na nekoga tko loše postupa prema vama, bez obzira radi li se o vašem partneru, prijatelju, suradniku, ma bilo kome. Život je jednostavno prekratak za takvo što.

4. Riješite se poznanstava koja nisu prerasla u prijateljstvo

Jasna je važnost široke mreže ljudi koje znate, osobito na društvenim mrežama, jer nikad se ne zna kada će vam veza s nekim pružiti neku mogućnost. Međutim, neke internetske veze vrijedi prekinuti. Posebno se to odnosi na one koji vas stalno natrpavaju bespotrebnom negativnošću, isključivim stavovima bez argumenata, slikama koje nije zgodno otvoriti na radnom mjestu ili nečim drugim što vam ne odgovara.

Foto: iStock
Kada ste posljednji put odvojili vrijeme za stvari koje volite? Hajde, izvadite stari foto-aparat, isključite mobitel i barem pola sata uživajte čineći ono u čemu ste nekad pronalazili sreću.

5. Nahranite dušu

Ubrzani životni ritam često nam ostavlja premalo vremena za stvari koje volimo. Nemojte da se to dogodi i vama. Odvojite barem pola sata u tjednu za nešto što volite, što će vam nahraniti dušu. Upalite stari gramofon, izvucite iz ladice foto-aparat ili dnevnik u koji ste ranijih godina često znali pisati stihove ili svoje misli... Nije bitno što je to što činite sve dok vas usrećuju "izunutra". Upravo to je hrana koja će vratiti osmijeh i na vaše lice.

6. Organizirajte radni prostor

Teško se fokusirati na posao ako ste okruženi hrpom papira. Uzmite si sat vremena i pretvorite svoj radni prostor u mjesto minimalizma, organizacije i kreativnosti. Isplatit će se!

7. Fokusirajte se na svoju tijelo

Napravite plan vježbanja kako biste se osjećali jačima i stekli više energije, i tako ćete konzistentnije vježbati. Napravite rasored, uključite nešto zabavno, i iskušajte.

8. Odvojite vrijeme da se naspavate

Potrebno vam je više sna. Otkud znamo? To nije teško pogoditi, jer većina nas previše radi i previše se umara. Kada poboljšate svoje navike spavanja, sve je drugo lakše.

9. Sredite i ormar

Vi ZNATE da unutra ima najmanje deset stvari koje nikada više nećete nositi i vrijeme je da ih se riješite. Bez oklijevanja, samo naprijed! Svi mi imamo cijele hrpe robe koju čuvamo jer mislimo da će nam jednog dana trebati, ali ako to nije odjeća koju biste sada rado obukli - riješite se toga.

Foto: iStock
Mnogi se groze tišine, ali ona ne mora nužno biti loša. Naime, tišina će vas opustiti, a istovremeno ćete se moći malo bolje posvetiti mislima u svojoj glavi.

10. Poštujte mir i tišinu

Mnogo je bespotebne buke u svijetu. Ovo je savršeno vrijeme da i to riješimo. Suvremena tehnologija omogućava vam da uvijek nešto slušamo, a mnogo je toga poučnog, zanimljivog i po svemu vrijednog. No, katkad iskušajte tišinu. Ponajviše stoga što je toliko rijetka i time prekrasna na svoj način.

Ne zvuči teško, zar ne? Zašto onda nepotrebno odgađati da učinimo nešto dobro za sebe? Krenite još danas, proljeće samo što nije stiglo.

Linker
19. travanj 2024 13:43