Sve je više i malih alergičara
 Getty Images/iStockphoto
Alergije

NOVA VITA Pandemija peludne groznice: alergeni sve jači, alergičnih sve više

Nemojte propustiti: peludni kalendari, sve o prirodnom liječenju alergija, dječjim alergijama i najčešćim namirnicama koje izazivaju alergije

Alergija je prekomjeran odgovor obrambenog tjelesnog sustava na strane tvari koje su za tijelo bezopasne, a u kontakt s njima možemo doći preko kože, udisanjem, konzumacijom ili putem injekcije.
Takve tvari nazivaju se alergeni, a najčešće uključuju pelud nekih biljaka, neke namirnice, grinje iz prašine, životinjsku dlaku, perje, otrove kukaca i drugih životinja, plijesan, lijekove, UV zrake.

Prepoznavanje neprijatelja

Kod ponovnog dodira s takvom tvari imunosni sustav prepoznaje ju kao neprijatelja te dolazi do reakcije između alergena, tj. strane bjelančevine, i protutijela, tj. vlastite bjelančevine te se protutijela počnu stvarati prekomjerno i potpuno nepotrebno.

Najčešći problemi

Simptomi mogu ovisiti o alergenu i vrsti kontakta s njim: primjerice, alergeni iz hrane mogu izazvati probavne smetnje, ali i kožne i sistemske reakcije, ubodi kukaca lokalizirane kožne, ali i sustavne reakcije, a inhalacijski alergeni, poput peluda, grinja ili životinjske dlake, najčešće će uzrokovati respiratorne simptome te bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

Prirodni alergeni

Pelud je vrlo snažan prirodni alergen koji udišemo i najčešći uzročnik respiratornih alergijskih bolesti dišnog sustava.

Sve o peludnoj, ali i ostalim alergijama doznajte u novoj Viti, na kioscima je od četvrtka. Donosimo peludne kalendare, sve o prirodnom liječenju alergija, dječjim alergijama i najčešćim namirnicama koje izazivaju alergije. Nemojte propustiti novu Vitu!

Na kioscima od cetvrtka

Linker
14. travanj 2024 04:36