Ova opasnost pojavila se i u našim gradovima, stoga se ljeti preporučuje izbjegavanje gradskog asfalta po najvećim vrućinama.
 Getty Images/iStockphoto
Zdravlje

NOVA OPASNOST Izaziva glavobolju, iritira oči, grlo, nos i dišne puteve, a može biti i smrtonosan!

Toplinski valovi, najezde komaraca,  a sada i nova opasnost - prizemni ozon. Simptomi utjecaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju...

Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba, no sve toplija ljeta predstavljaju sve veći problem za zdravlje, pogotovo kroničnim bolesnicima, djeci i starijima. Osim paklenih vrućina, čestih toplinskih valova, najezda komaraca u nekim dijelovima Hrvatske, opasnosti od zaraza.... pojavila se i nova opasnost - prizemni ozon.


O čemu je riječ?

Počelo je tako što su se nedavno građani Osijeka žalili na nesnosan smrad u gradu i okolici. Pokazalo se da je razlog - prizemni ozon. Izdano je i upozorenje građanima da se klone sunca i ostanu u zatvorenom prostoru od 10 do 19 sati. Upozorenje se posebno odnosilo na malu djecu, starije ljude, kronične bolesnike, trudnice, osjetljive i općenito sve osobe slabog zdravlja. Uskoro se situacija ponovila i u nekim drugima gradovima.

Ozon je prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja Sunca. No, dok je ozonski omotač nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan za ljudsko zdravlje.

"Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapljivih organskih spojeva. Jak je oksidans, opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom. Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja", navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Krajnji ishod može biti i smrt

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere opasnost je za zdravlje - izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve. Simptomi utjecaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju. U većim koncentracijama može biti smrtonosan!

U slučaju pojave bilo kakvih smetnji kronični bolesnici trebaju se javiti svojem liječniku ili na hitnu medicinsku pomoć.

A girl rides a bicycle in the summer in the city on the background of green grass. Returns from a bike run in the weekend in the fresh air, fitness in the city.
Getty Images/iStockphoto
Ako ste u mogućnosti, pobjegnite iz grada ili si barem priuštite tretman u slanoj sobi.

Znanstvenici upozoravaju da je porast temperature izazvan klimatskim promjenama vodeći uzrok sve dužih i intenzivnijih razdoblja bujanja vegetacije i širenja peluda, što astmatičarima nikako ne ide naruku.

Drugi važan okidač oboljelima od alergijskih bolesti dišnog sustava je upravo prizemni ozon. On iritira oči, grlo, nos i dišne puteve izazivajući velike probleme osobama s astmom, bronhitisom, KOPB-om i srčanim smetnjama.

Sve je više znanstvenih istraživanja koja potvrđuju da se negativni efekti visokih temperatura i ozona na ljudsko zdravlje - zbrajaju. Dugo izlaganje ozonu povećava rizik od smrti, prema jednoj američkoj studiji na 450.000 ispitanika tijekom 18 godina, čak za 30 posto.


Što učiniti

Astmatičarima i oboljelima od KOPB-a savjetuje se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, bijeg iz grada te izbjegavanje mjesta gdje ima mnogo peluda. Preporučuje se boravak uz čisto more, a korisno je provesti nekoliko tretmana u tzv. slanim sobama.


Nemojte propustiti - Doktor plus: Zdravo ljeto!

Linker
04. travanj 2024 21:09