Mnoga djelovanja potvrđena su i znanstvenim istraživanjima.
 FOTOGRAFIJE: LIGHTFIELDSTUDIOS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Narodni lijek

Nježan cvijetak moćnog djelovanja: Poboljšava probavu, rad srca, smiruje i jača imunitet

Čaj od cvjetova kamilice jedan je od najpopularnijih biljnih čajeva iz više dobrih razloga. Nije to samo njegov ugodan okus s biljnim i voćnim notama, nego i niz dobrobiti za zdravlje

Prvi narodni lijek za većinu nas vjerojatno je bila kamilica, točnije čaj od ove biljke krhkog izgleda i decentne ljepote, ali izuzetne snage i djelovanja koja mogu biti korisna za ljudsko zdravlje. Kamilica ili titrica (lat. Matricaria) cijeli je rod biljaka među kojima je najistaknutija prava ili njemačka kamilica (Matricaria chamomilla), koja raste po cijeloj Europi i Aziji. Puno se upotrebljavaju i rimska kamilica (Chamaemelum nobile) te žuta kamilica ili žuta titrica (M. discoidea). Rođaci iz iste porodice biljaka (glavočike, lat. Asteraceae) su im, primjerice, suncokret i neven.

Ugodna gorčina

Kamilica raste na neuglednim i zapuštenim mjestima, po livadama i uz rubove šuma, prepoznaje se po kompaktnoj cvjetnoj žutoj glavici i zrakastim bijelim laticama. Ima jak miris, slatkast, ugodan i umirujući. Čaj koji se priprema od cvjetova kamilice jedan je od najpopularnijih biljnih čajeva iz više dobrih razloga. Nije to samo njegov ugodan okus blage gorčine, s biljnim i voćnim notama, osvježavajući, koji odgovara većini ljudi, nego i niz dobrobiti za zdravlje. U narodnoj se medicini primjenjuje za smirenje, za njegu kože, jačanje imuniteta, za zdravlje srca, naravno, za probavu, ali tu nije kraj popisa te se smatra vrlo svestranim lijekom. Mnoga djelovanja potvrđena su i znanstvenim istraživanjima.

Zdravstvene dobrobiti

Tradicionalna medicina primjenjuje kamilicu kod cijelog niza bolesti i stanja.

● Olakšava probavu

● Ublažava stres

● Poboljšava spavanje

● Godi koži

● Podupire imunosni sustav

● Poboljšava zdravlje srca

● Za ljepšu i zdraviju kosu

Mogući neželjeni učinci

Čaj od kamilice za većinu je ljudi potpuno siguran za konzumaciju, no neželjeni učinci ponekad su mogući, a treba imati na umu i njegovo sedativno djelovanje. Tko je alergičan na biljke iz porodice glavočika, treba biti oprezan pri pijenju čaja od kamilice. Trebale bi ga izbjegavati osobe s poznatom alergijom na kamilicu, krizanteme, tratinčice, neven i ambroziju. Kamilica sadrži male količine kumarina koji može utjecati na razrjeđivanje krvi. Obično probleme mogu izazvati samo visoke doze, no preporučuje se ne piti čaj od kamilice dva tjedna prije kirurškog zahvata. Dugoročni učinci sastojaka kamilice u trudnoći tek su predmet istraživanja. Obično se trudnicama preporučuje da izbjegavaju piti čaj od kamilice.

Esencijalno ulje kamilice

Na tržištu se može kupiti cijeli niz kozmetičkih proizvoda koji sadrže kamilicu, od krema za ruke do šampona. No, njene hvaljene učinke na kožu, poput smirivanja nadraženosti i umirivanja crvenila, možete postići i upotrebom esencijalnog ulja od kamilice. Ulje kamilice djeluje umirujuće i antioksidativno. Nježno je i stoga prikladno za njegu osjetljive kože. Može pomoći umiriti upalu i crvenilo kože, pa je koristan prirodni lijek kod različitih stanja, uključujući akne. Snažno hidratizira kosu, pomaže zadržati potrebnu vlagu unutar vlasi i jača kosu iznutra. Kad se udiše, pozitivno djeluje na kvalitetu spavanja i na smanjivanje razine anksioznosti. Za njegovo blago sedativno djelovanje odgovorni su spojevi alfa-pineni koji utječu na neurotransmitere u mozgu.

Upotreba esencijalnog ulja kamilice

Kao i kod svakog novog proizvoda za kožu, prije upotrebe provjerite jeste li alergični nanošenjem male količine ulja na unutrašnju stranu ruke. Ako nema reakcije unutar 48 sati ulje je sigurno za vas. Koristite li ga izravno na koži, uvijek ga razblažite u nosivom ulju. Slijedite upute proizvođača o upotrebi.

● Sprej: Ukapajte deset do petnaest kapi eteričnog ulja kamilice u 30 mililitara vode i ulijte u bočicu s raspršivačem. Ova će mješavina ugodno osvježiti kožu.

● Difuzor: Nekoliko kapi nakapajte u difuzor. Ugodna voćna aroma osvježit će zrak u prostoriji.

● Masaža: Ukapajte pet kapi esencijalnog ulja kamilice u deset mililitara kvalitetnog baznog ulja. Tu mješavinu nježno umasirajte u kožu.

● Kupka: U toplu vodu u kadi dodajte četiri do šest kapi ulja kamilice. Opuštajte se u kupki najmanje deset minuta kako bi aroma kamilice pokazala svoje djelovanje.

● Inhaliranje: Nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja kamilice na platneni rupčić i lagano udišite.

● U kremi: Ukapajte jednu do dvije kapi kamiličinog ulja u losion ili hidratantnu kremu koje inače koristite te tom mješavinom njegujte kožu.

Sve o ljekovitom bilju i životu u skladu s prirodom doznajte u novom broju magazina 100 POSTO PRIRODNO, u prodaji je od četvrtka, 19. kolovoza

Linker
18. travanj 2024 16:53