SHUTTERSTOCK
Obrnuto

Nije istina da nam čuvanje tajni uvijek šteti! U jednom slučaju to može biti odlično za zdravlje

Pozitivne tajne često se čuvaju iz osobnih razloga i uživanja, a ne zbog vanjskih pritisaka

Pripadate li onoj skupini koja tajne drži za sebe bez imalo napora, ili pak više naginjete onim osobama kojima je čuvanje tajni baš težak i naporan zadatak? Postojeće saznanje tvrdi da je tajnovitost zapravo zamorna. Međutim, u nedavno objavljenoj studiji Američke psihološke asocijacije, znanstvenici su došli do zanimljivog zaključka u ljudskom ponašanju. Na temelju istraživanja su došli do saznanja da čuvanje tajni o dobrim vijestima može djelovati blagotvorno na čovjeka, pružajući mu osjećaj energije i vitalnosti.

- Desetljeća istraživanja o tajnovitosti sugeriraju da je ona loše za naše blagostanje, međutim, ovaj je rad ispitivao samo čuvanje tajni koje imaju negativne implikacije na naše živote. Je li tajnovitost sama po sebi loša za našu dobrobit ili negativni učinci tajnovitosti obično proizlaze iz čuvanja negativnih tajni - objašnjava dr. sc. Michael Slepian, glavni autor studije sa Sveučilišta Columbia ističući da dok su negativne tajne prevladavajuće, mnogi radosni životni događaji poput tajnih bračnih ponuda i trudnoća počinju kao tajne.

Kako je provedena studija tajnosti

Preliminarno istraživanje u kojem je sudjelovalo 500 osoba pokazalo je da bi njih 76 posto odmah podijelilo dobre vijesti. Ipak, osobe se često odlučuju zadržati u tajnosti pozitivne događaje poput bračnih ponuda ili luksuznih kupnji. U nizu od pet eksperimenata s više od 2500 sudionika, istraživači su nastojali razumjeti motivaciju iza čuvanja pozitivnih tajni i njihove učinke. Sudionici su upitani o različitim vrstama dobrih vijesti koje su tajili te o njihovim osjećajima energije povezanim s tim tajnama. U prosjeku, osobe su imale 14 do 15 dobrih vijesti, od kojih su pet do šest bile tajne. Oni koji su razmišljali o pozitivnim tajnama, osjećali su se energičnije u usporedbi s onima koji su razmišljali o vijestima koje nisu tajne.

image
SHUTTERSTOCK

Razlog povećanja energije

- Pozitivne tajne koje se odluče čuvati, trebale bi osobama pomoći da se osjećaju dobro, a pozitivne emocije poznati su pokazatelj osjećaja energije - rekao je Slepian.

Daljnji eksperimenti su ovu tezu i potvrdili, dokazujući da je iščekivanje kasnijeg dijeljenja vijesti također pridonijelo osjećaju energije. Studija je istaknula veliku razliku između razloga za čuvanje pozitivnih i negativnih tajni. Pozitivne tajne često se čuvaju iz osobnih razloga i uživanja, a ne zbog vanjskih pritisaka.

- Pojedinci će često čuvati pozitivne tajne za vlastiti užitak ili kako bi iznenađenje učinili još uzbudljivijim. Umjesto da se temelje na vanjskim pritiscima, pozitivne tajne se češće biraju zbog osobnih želja i unutarnjih motiva - primjećuje ovaj autor.

Trenutak otkrivanja tajne može biti izrazito ugodno. Ipak, znamo da je iznenađenje najprolazniji od naših osjećaja. Stoga, imati više vremena za zamišljanje radosnog iznenađenja na licu druge osobe, pruža nam više vremena u kojem se možemo suživjeti s uzbudljivim trenutkom, čak i ako samo u vlastitom umu.

Linker
27. travanj 2024 13:04