FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prava njega

Nekoliko kućnih rješenja za suhe i ispucale pete

Iako na njih često zaboravljamo, i petama je potrebna njega jer u suprotnom postaju suhe i ispucale.

Kućna rješenja su jednostavna i vrlo učinkovita i budete li ih redovito primjenjivali, vrlo brzo ćete ponovno imati meke i glatke pete. Potrebno im je barem jedan tjedan posvetiti pažnju, a onda ih povremenim tretmanima održavati.


Ulje čajevca i maslinovo ulje

Ulje čajevca ima antimikrobna svojstva i može jako dobro očistiti pete, smiriti crvenilo i upalu. Ono je jedno od najboljih esencijalnih ulja upravo za ispucalu kožu peta, baš kao i maslinovo ulje. Maslinovo ulje je učinkovit prirodni humektant i vlaži isušenu kožu zahvaljujući brojnim nutrijentima koje sadrži, poput vitamina E i K i antioksidansima. Četvrt šalice maslinova ulja pomiješajte sa 6-7 kapi ulja čajevca i tom mješavinom dobro izmasirajte pete, ali tek nakon što ste stopala namakali 20 minuta u toploj vodi. Ispucala koža će vrlo brzo zacijeljeti i postati mekana i glatka.


Morska sol i zobena kaša

Morska sol je najbolji izbor za postizanje glatke kože na petama jer sadrži vitamine, minerale i druge nutrijente potrebne za liječenje suhe i ispucale kože. Ova kombinacija pospješuje uklanjanje nečistoća i odumrlih stanica kože te stvaranje nove kože. Uz to, zobena kaša ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja pomažu u omekšavanju kože, poboljšavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože i ubrzavaju cijeljenje. Pomiješajte 100 g morske soli, jednu šalicu zobenih pahuljica i jednu jušnu žlicu meda te tom smjesom svakodnevno masirajte pete. Ne samo da ćete tako ukloniti prljavštinu nego ćete ukloniti i odumrle stanice, hidrirati kožu peta i učiniti je mekom i glatkom

Linker
14. travanj 2024 18:18