Za bolji okus ribe češnjak je idealan.
 Foto: Istock
Češnjak U SVIJETU ZAČINA

Nekima malo smrducka, ali zato ima antitumorska i afrodizijačka svojstva

07. prosinac 2017.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Red je došao i na češnjak.

 

Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama... Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

 

ČEŠNJAK

(Allium sativum) 

 

TREBALO BI GA JESTI SVAKI DAN

Ne postoji jasan dokaz o pradomovini češnjaka. Jedni smatraju kako potječe s juga Europe, dok mu drugi pripisuju srednjoazijsko podrijetlo. Kako bilo, uvelike su ga cijenili stari Egipćani, Židovi, Grci i Rimljani. Sa srednjim vijekom ukorijenio se u sve nacionalne kuhinje južne Europe, gdje važno mjesto ima i danas.

Cijenjen je u narodnoj medicini zbog pozitivnog utjecaja na srce, što su potvrdila brojna znanstvena istraživanja. Naime, redovito jedenje češnjaka smanjuje razinu kolesterola i masnoća u krvi.

Jedna je studija pokazala kako samo pola do jedan češanj češnjaka dnevno tijekom nekoliko mjeseci snižava povišenu razinu kolesterola za čak 10 posto. Tome u prilog idu rezultati još jedne studije koji govore kako 3 g (jedan češanj) češnjaka dnevno tijekom pola godine smanjuju rizik za pojavu bolesti srca kod muškaraca srednje dobi.

Pripisuju mu se i antitumorska te afrodizijačka svojstva. Među aktivnim tvarima češnjaka važno mjesto zauzima alicin, koji sprečava razvoj različitih vrsta bakterija, virusa, plijesni i gljivica (uključujući kandidu). Kako bi se ljekovita svojstva češnjaka što potpunije iskoristila, preporučljivo ga je narezanog ostaviti pet do deset minuta na zraku i tek potom dodati jelima. Kad god je moguće, valja koristiti svježi češnjak, jer je onaj suhi daleko manje učinkovit u očuvanje zdravlja čovjeka.

Foto: Istock
Napravite jednostavan preljev s češnjakom...

MEDITERANSKI PRELJEV S ČEŠNJAKOM

Želite li pripremiti preljev s češnjakom, držite se jednostavnih recepata i uspjeh je siguran. Ovi se preljevi odlično uklapaju uz pečeno povrće (patlidžane, paprike i tikvice), jetricu, ribu i meso.

Sastojci:

  • ½ jušne žlice usitnjenog peršinovog lista
  • ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica sitno usitnjenog češnjaka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

 

Priprema:

  1. Pomiješajte peršin i češnjak u zdjelici.
  2. Polagano dolijevajte ulje uz neprestano miješanje.
  3. Na kraju dodajte sol i papar prema želji.
Teme
Linker
19. prosinac 2020 23:13