SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Nekad je normalno da vam opada više kose. No, evo kada ipak trebate razgovarati s liječnikom

Obično nam opadne 50-100 vlasi na dan, no nekad ti brojevi mogu biti veći

Naša kosa neprestano prolazi kroz faze rasta i opadanja. To objašnjava zašto tijekom svakog češljanja pronalazimo dlake na četki. Ali kako znati da nam ipak ispada previše dlaka?


Normalan gubitak kose

Prema American Academy of Dermatology, obično nam ispadne 50-100 vlasi na dan. Naravno, ne morate ih brojati, imajte na umu da je ovo prosjek. Ako vam je kosa kovrčava ili se lako petlja, vlasi su možda već ispale, ali se drže na vašoj glavi uz kovrče. Kada odvojite vrijeme za temeljito pranje ili raščešljavanje, možda primijetite da vam puno kose otpadne odjednom. Međutim, ona nije opala tijekom pranja već vjerojatno kroz nekoliko dana.


Kad je normalan veći gubitak kose?

Osim što pranje kose može utjecati na veći gubitak kose, postoje i drugi razlozi koji su savršeno normalni.

Jedan od njih je trudnoća. Možda ste primijetili kako neke žene tijekom trudnoće imaju bujniju kosu, a ona počne opadati dva mjeseca nakon poroda, a doseže vrhunac oko četiri mjeseca nakon trudnoće. Žena tada ne ćelavi nego se vraća u normalne obrasce rasta zahvaljujući hormonskim fluktuacijama. Slična se situacija može dogoditi i kada prestanete uzimati kontracepcijske pilule.

Isto tako, stres može potaknuti opadanje kose i to je jako često. Stres i gubitak kose ne moraju biti trajni, a ako držite stres pod kontrolom, kosa bi vam mogla ponovno narasti.

Uz to, gubitak tjelesne težine koji je veći od 10 kilograma, bolest, osobito ako je uključivala temperaturu, ili oporavak od operacije, također mogu potaknuti gubitak kose.


Kad je gubitak kose simptom problema?

Nažalost, ova pojava može biti simptom većih problema. Primjerice, neki lijekovi mogu uzrokovati gubitak kose, trajno ili privremeno. Isto tako, kemoterapija može ometati rast kose, ali vlasi ponovno počnu rasti nakon završetka tretmana.

Ostali lijekovi koji mogu povećati opadanje kose uključuju retinoide i antidepresive. Ako gubite više kose nego što biste očekivali, a mislite da bi to moglo biti povezano s lijekovima, javite se liječniku. Postoje i medicinska stanja koja mogu uzrokovati ovaj problem, poput autoimune bolesti alopecije. Ćelavost, ili u stručnoj terminologiji alopecija, je gubitak kose koji može biti lokaliziran samo na određenim područjima ili raširen po cijeloj glavi. Iako je ćelavost kod žena rjeđa pojava nego u muškaraca, ipak je poprilično raširena.

Isto tako, opadanje kose može biti genetski uvjetovanp, posebno kod muškaraca, no za to su potrebni određeni geni i visoka razina testosterona.

Gubitak kose je često i simptom hipotireoze jer su se smanjile optimalne razine hormona štitnjače. Hipotireoza, odnosno usporeni rad štitnjače može dovesti do ovog problema. I osim što pojačano opada, kosa može izgubiti na kvaliteti i postati tanka, lomljiva, beživotna. Mnogi koji imaju hipotireozu ne shvaćaju kako je gubitak kose, u stvari, povezan s njihovim kroničnim stanjem.


Kako spriječiti gubitak kose?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili gubitak kose:

  • Neka frizure budu opuštene - ako kosu redovito stilizirate u pletenice, punđe ili konjske repove, pokušajte ih držati opuštene
  • Izbjegavajte dirati kosu - koliko god je moguće, pokušajte ne čupati, uvrtati ili trljati kosu.
  • Osušite kosu - nakon pranja kosu lagano osušite ručnikom. Izbjegavajte trljanje kose ručnikom.
  • Težite uravnoteženoj prehrani bogatoj hranjivim tvarima - pokušajte uključiti mnogo željeza i proteina u međuobroke i obroke.

Proizvodi i alati za oblikovanje kose također su česti uzročnici gubitka kose. Ako odlučite oblikovati kosu grijanim alatima, učinite to samo kada vam je kosa suha i koristite najniže moguće postavke. Ako trenutno gubite kosu, operite kosu blagim dječjim šamponom.


Koji vitamin može pomoći kod gubitka kose?

Iako su prehrana i određene hranjive tvari vitalne za proces rasta kose, povećanje unosa ovih hranjivih tvari možda vam neće pomoći, osobito ako imate određenu vrstu gubitka kose, kao što je alopecija s ožiljcima ili alopecija s ožiljcima.

Vitamini koje treba uključiti u svoj plan prehrane koji mogu pospješiti rast kose uključuju:

  • B vitamini, posebno riboflavin, biotin, folat i vitamin B12
  • željezo
  • vitamin C
  • vitamin D
Linker
18. travanj 2024 21:25