Kelj je samo jedna od namirnica koja vam može pomoći...
 Foto: iStock
Pametne namirnice

Ne možete bez cigarete? Tada se barem očistite od nikotina!

20. studeni 2016.
Pušači znaju koliko je teško donijeti, a zatim i provesti u djelo odluku o prestanku pušenja. Ako ste među njima, tada biste trebali barem pripaziti na prehranu...

Ukoliko ste i vi jedan od onih pušača koji su itekako svjesni da pušenje nije zdravo i da ostavlja trajne posljedice na zdravlje, ali se jednostavno ne možete natjerati da donesete odluku o prestanku pušenja, ili vam to do sada nije uspjelo, pokušajte barem umanjiti štetnost nikotina koji svakodnevno više puta udišete.

Iako pravilan odabir namirnica, da se razumijemo, nema jednako dobar učinak kao sam prestanak pušenja, istraživanja su pokazala kako neke namirnice doista pomažu tijelu da se očisti od nikotina. Tko zna, možda, ako ih dovoljno često jedete, i smanjite želju za cigaretom...

Zašto je važno očistiti se od nikotina?

Nikotin je stimulans koji može blokirati živčane i mišićne stanice tako da one ne mogu pravilno funkcionirati. Biljka duhana proizvodi nikotin koji, pokazuju istraživanja, pojačava rad srca i krvni tlak te na taj način povećativa i rizik od moždanog udara.

Evo namirnica koje, piše Healthy Panda, to jako dobro rade.

Špinat i brokula

Zeleno povrće odličan je "lijek". Bogato je vitaminom C i onima B skupine te folnom kiselinom. Znamo kako su ti vitamini nužni za zdravlje metabolizma i ekstra porciju energije. Vitamin C posebno je važan jer čuva naša pluća od otrova. Brokula s druge strane sadrži gen NRF2 koji štiti stanice pluća. Uostalom ne nazivaju ga bez razloga čuvarom životnog vijeka. Također, ako kao neki pušači imate problema sa spavanjem, ove namirnice pomoći će vam da ih ublažite.

Brusnice i đumbir

Ove dvije namirnice bogate su antioksidansima. Upravo to naše tijelo jako treba i za time žudi, tim više ako ste pušač. Kao takve, brusnica i đumbir najbolji su čistači tijela i krvi. Najbolje bi bilo da ove namirnice koristite svježe jer je tada i koncentracija njihovih djelovinih tvari najjača. Ukoliko se ikada odlučite da je došlo vrijeme da se riješite ovog smrtonosnog poroka - sjetite se ovih namirnica - neka budu vaši saveznici u borbi protiv pušenja.

Foto: iStock
Iskoristite sezonu voća koje vam treba. Zašto ne biste već dana kupili limun, naranče i nar? Riječ je o vašem zdravlju...

Limun i naranča

Ne znamo da li znate, ali ako sada popušite jednu cigaretu, nikotin iz nje će se u vašem tijelu zadržati tri dana i cijelo će to vrijeme uništavati stanice kože i pluća?! U namjeri da ga se riješite čim prije, ojačate imunitet i zdravlje kože, pluća i krvnih žila, posegnite za limunom i narančom. Bogati su vitaminom C i pomoći će vam u borbi protiv neželjenih posljedica pušenja.

Mrkva

Ako ste redoviti pušač, tada morate znati kako se svakom zapaljenom cigaretom u vašem tijelu umanjuju razine vitamina C i A. Na taj način dolazi do oštećenja živčanih stanica, oslabljene cirkulacije i moždanih funkcija. Ojačajte tijelo redovitim unosom mrkve i opskrbite ga porcijom vitamina A, C i K te time ojačajte imunitet.

Nar

Pušenje povećava broj otkucaja srca, povisuje krvni tlak i smanjuje razinu kisika u krvi. Navedene simptome trebali bismo neutralizirati, a dobar način je češća konzumacija nara (šipak, mogranj), koji će poboljšati cirkulaciju te pomoći tijelu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Pšenične klice

Nemojte odmah odustajati na sam spomen klica. Danas ih možete kupiti u svim većim trgovčkim centrima i uopće nisu loše. A pogotovo ako pušite kutiju, dvije cigareta već godinama. Naime, i sami znate kako pušenje sužava krvne žile te tako pojačava mogućnost od srčanog i moždanog udara. Kako biste poboljšali elastičnost krvnih žila potrebna vam je doza vitamina E. Najbolji izvor tog vitamina su klice koje jednostavno možete pripremiti na salatu kombinirajući ih s drugim povrćem.

Kelj

Za kraj smo ostavili ovo zeleno lisnato povrće jer je uistinu posebno. Naime, istraživanja pokazuju kako se mogućnost da obolimo od raka smanjuje sa svakom žlicom kelja. Dakle, što ga više jedeš to ova smrtonosna bolest ima manje šanse. Prirodni je izvor izotiocijanata i drugih antioksidansa koji mogu osloboditi tijelo od otrova.

Teme
Linker
22. listopad 2021 11:00