FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
olakšajte si

Ne gubite vrijeme na neučinkovite tehnike: Koji kućni lijekovi mogu pomoći kod uraslog nokta

Pomaže li rezanje usjeka usred nokta?


Urasli nokat nastaje kada koža na jednoj ili obje strane nokta raste preko njegovih rubova ili kada nokat raste u kožu, što može biti jako neugodno i bolno. Traženje trenutačnog olakšanja tada je jedini prioritet, a na internetu se može pronaći mnoštvo mogućnosti kućnog liječenja poput, primjerice, rezanja usjeka u obliku slova V u sredini vrha nokta. To je pravi viralni hit, možda ste i vi čuli da će rezanje usjeka u središtu nokta ublažiti rizik da se nokat zakrivi prema dolje. No, djeluje li to zaista?


Može doći do infekcije

Prema Američkoj akademiji ortopedskih kirurga, odgovor je nedvosmisleno negativan.

- Nokat raste iz baze (područje kutikule) naprijed, tako da rezanje usjeka u obliku slova V na vrhu nokta nema utjecaja na rast - kaže dr. Tracey C. Vlahović, klinička profesorica na Sveučilištu Temple. Također ne gubite vrijeme na neučinkovite tehnike za urasle nokte na nogama kao što je stavljanje pamučnog ili zubnog konca ispod nokta, jer to može rezultirati dugotrajnim oštećenjem nokta i infekcijom, ili pak rezanje kutova u dnu nokta, jer ako ostane oštar rub, može probiti kožu i uzrokovati stanje koje se naziva paronihija - infekcija kože koja okružuje nokat.


Kućni lijekovi koji mogu pomoći

1. Zalijepite kožu

- Oni s blažim problemom koji ne žele na operaciju mogu zalijepiti kožu od ruba granice nokta - kaže dr. Vlahović. Da biste to učinili, stavite ljepljivu traku na kožu gdje je urasla, a zatim je nježno povucite kako biste odmaknuli kožu od nokta. Omotajte traku oko dna pete, a zatim je pričvrstite preko kutikule. Iako je to privremeno rješenje, može pružiti trenutno olakšanje bez rizika od infekcije.


2. Kupka od gorke soli

Kada počnete osjećati bol uz rub nokta, namočite nogu u toplu vodu s gorkom soli dva puta dnevno, 10 do 15 minuta. Namakanje će omekšati nokat i kožu oko njega, ublažavajući pritisak i sprečavajući infekciju. Ako se radi o kroničnom, bolnom uraslom noktu, najbolji lijek je kirurški zahvat u ordinaciji. Uvijek potražite hitnu medicinsku pomoć ako se pojavi gnoj, crvenilo i oteklina, što često ukazuje na infekciju.

Linker
05. ožujak 2024 19:50