FOTOGRAFIJE: Shutterstock
SMIRENOST I OPUŠTENOST

Ne dopustite da vas napadne: 10 savjeta za ublažavanje kroničnog stresa

Donosimo vam načine kako da si olakšate izazovne dane

Nerijetko čujemo svoje roditelje ili bake i djedove kako govore ''prije je ipak bilo bolje/drugačije'' s određenom dozom nostalgije u njihovom glasu. I zaista je, vremena su bila malo drugačija, vrijedilo je pravilo osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Danas su se stvari ipak promijenile, čini nam se kako da svi stalno za nečim trčimo, no i dalje kasnimo. Pritisak na poslu i radni sati koji više nisu toliko fiksni, jurnjava po djecu nakon posla, odlazak kući i priprema večere te ručka za idući dan, plaćanje računa, planiranje godišnjeg odmora, to su sve obveze koje nas prate iz dana u dan. No, onda je došla pandemija i s njom potpuni preokret života koji je stres učinio našom svakodnevicom. Konstantno nam se čini kako vrijeme leti, a neke bitnije stvari ostavljamo za kasnije jer se vodimo klasičnom filozofijom ''budem sutra''. Upravo iz tog razloga treba poraditi na umanjivanju stresa kako on ne bi poprimio kroničan oblik. Upravo je stres najveći neprijatelj današnjice, a njegove posljedice se očituju u vidu konstantnih glavobolja i migrena, insomnije te problema sa srcem i tlakom i brojnim drugim fizičkim i psihičkim problemima. Stoga vam donosimo deset provjerenih savjeta s kojima si možete pomoći kod umanjivanja stresa i olakšati si izazovne dane.

image
FOTOGRAFIJE: JASMINA007 GETTY IMAGES

Jedna od tehnika s kojom to možete postići jest mindfulness, prirodne sposobnosti svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način. Zdrav život donosi osjećaj zadovoljstva, a dovoljne su male stvari kako bi vam poboljšale dan. Meditacija, rezoniranje problema i traženje rješenja, bez panike i histerije glavne su odlike mindfulnessa, a on vam ujedno pomaže da tretirate svoju okolinu na način na koji tretirate sebe. Stoga, razumijevanje, podrška i prihvaćanje neka vam postanu glavne niti vodilje kroz život.

image
FOTOGRAFIJE: JEFFBERGEN GETTY IMAGES

Također, jedan od glavnih boraca protiv stresa jest dobar san. Iako na prvu to zvuči jako jednostavno, kod kroničnog stresa je kvalitetno spavanje često problematično. Stoga prije odlaska na počinak prozračite sobu, uklonite svu tehniku koja emitira plavo svjetlo, a nekoliko sati prije spavanja nemojte konzumirati alkohol, duhan ni začinjenu hranu. Počastite se pjenušavom kupkom i dobrom glazbom u pozadini kako bi se potpuno opustili i zatim krenite na spavanje.

Dobri odnosi i iskreno povezivanje s ljudima koji vas okružuju su najvažniji čimbenici za postizanje sreće i umanjivanje stresa. Naši najbliži su uvijek ovdje za nas kada su životne situacije super, ali i kada krenu u krivom smjeru. Pričajte sa svojim članovima obitelji i prijateljima, odvojite vrijeme za ljude koji su vam bitni, proslavite s njima važne datume, javite se prijateljima s kojima ste počeli gubiti kontakt. I nemojte to stalno odgađati.

image
FOTOGRAFIJE: LIGHTFIELDSTUDIOS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očuvanje fizičkog zdravlja uz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost te psihičkog uz pozitivan način razmišljanja, sigurna su opcija za uspješnu borbu sa stresom. Bez brige, kako biste se brinuli za svoje tijelo, ne morate ići na izazovne naporne treninge ili trčati maratone. Dovoljno je i malo fizičke aktivnosti, a predlažemo redovite jutarnje ili večernje šetnje, a lijepo vrijeme i slobodne vikende iskoristite za planinarenje. Boravak u prirodi napunit će vam baterije i umanjiti razinu stresa. Za zdrav organizam bitno je paziti i na dovoljan unos vode, a svakako izbjegavajte alkohol i masnu hranu. Dapače, uz sezonsko voće i povrće, uvijek se možete počastiti zdravim smoothijima i grickalice zamijeniti orašastim plodovima. Ako osjećate da vam sjedilački način života počinje utjecati na bolove u vratu, leđima, ramenima i rukama, opustite se pomoću joge. Kombinacija istezanja tijela te uravnoteženog i ispravnog disanja pomože vratiti balans i poboljšati kvalitetu života i pomoći u boljitku našeg fizičkog, ali i psihičkog zdravlja.

image
FOTOGRAFIJE: Shutterstock

Smijte se, jer smijanje otpušta endorfine ili sretne hormone koji poboljšavaju raspoloženje. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da dnevna doza smijeha uvelike pomaže smanjenju hormona stresa te preventivno djeluje na mogući razvoj srčanih bolesti. [1]

Stoga, samo pozitivno i uživajte u svakom danu!

image
Hanza media
FOTOGRAFIJE:


*Persen je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Persen je dostupan bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

[1] https://www.researchgate.net/publication/340812596_Humor-Associated_Mirthful_Laughter_and_Brain_Health_Predominance_of_Beneficial_EEG_Gamma_Frequency_and_BetaGamma_Interaction_in_the_Cerebral_Cor

Linker
23. travanj 2024 14:42