Što je tamnija, to je bolja, naravno!
 Foto: iStock
DOKAZANO oštri čovjekov um

Navalite na nju bez grižnje savjesti, možda vam donese Nobelovu nagradu

Kakao i tamna čokolada obiluju flavanolima, oblikom flavonoida, biljnih tvari koje imaju protuupalne i antioksidativne učinke. No, ima ih i u drugim namirnicama.

Jeste li znali da države u kojima se jede najviše čokolade imaju i najviše dobitnika Nobelove nagrade?

Istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine pokazalo je da zemlje poput Švicarske, Njemačke, Danske, Austrije ili Norveške, u kojima se jede najviše čokolade, imaju najviše nobelovaca po glavi stanovnika, što, naravno, može biti čista slučajnost, no čini se da ipak nije.

Dokazano na istraživanjima

Naime, revizija brojnih znanstvenih istraživanja koja su se bavila pozitivnim utjecajem flavanola (kojih ima u tamnoj čokoladi i kakau) na mozak, objavljena ove godine u stručnom časopisu Frontiers in Nutrition, potvrdila je da veza između čokolade i inteligencije možda i nije slučajna.

Foto: iStock
Tamna čokolada je, vjerojatno znate, i moćni afrodizijak...

Gdje ih naći?

Flavonoli su oblik flavonoida, biljnih tvari koje imaju protuupalne i antioksidativne učinke, a njima obiluju tamna čokolada i kakao, no ima ih i u jabukama, brokuli, crnom grožđu, kelju i nekim drugim vrstama voća i povrća.

Prema rezultatima istraživanja iz 2011., kratkoročna konzumacija čokolade može biti korisna jer su ispitanici dva sata nakon jedenja čokolade s visokim udjelom flavanola imali bolje pamćenje i vrijeme reakcije nego ispitanici koji su jeli bijelu čokoladu s niskim udjelom flavanola.

Toliko dobrobiti za mozak

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je za mozak korisno i dugotrajno, redovito konzumiranje čokolade: ispitanici koji su tri mjeseca uzimali suplement kakaa imali su bolje rezultate na testovima pamćenja od onih koji su uzimali suplement s niskim udjelom flavanola. Osim toga, nekoliko je studija dokazalo da unos flavanola poboljšava cirkulaciju u mozgu, razinu kisika i živčane funkcije.

No, autori priznaju da su za pouzdanije rezultate potrebna dodatna istraživanja na većem uzorku ljudi te koja će uzeti u obzir brojne druge faktore koji mogu utjecati na funkcije mozga.

Linker
19. travanj 2024 20:38