Slavne osobe koje su imale bihektomiju

 INSTAGRAM
buccal fat removal

Napravile su ga Bella Hadid, Zoë Kravitz, Lea Michele... Zašto svi luduju za ovim zahvatom?

Estetski kirurg prim.dr.med. Siniša Glumičić nam je otkrio detalje o ovom sve popularnijem zahvatu

Već desetljećima pratimo razne trendove u estetskoj kirurgiji, od povećanja grudi, usana, sad smo došli do uklanjanja masnog tkiva iz obraza (bukalna masnoća). Iako to nije novi postupak, buccal fat removal ovih dana je postao viralan nakon što je glumica Lea Michele objavila novi selfie s primjetno udubljenim obrazima. Naravno, društvene mreže potaknule su rasprave, a javila su se i brojna pitanja o ovom zahvatu. Mi smo odgovore odlučili pronaći kod jednog od najutjecajnijih estetskih kirurga prim.dr.med. Siniše Glumičića.

image

Prim.dr.med. Siniša Glumičić

PRIVATNA ARHIVA



Što je bihektomija ili buccal fat removal?

- To je estetski kirurški zahvat uklanjanja ili redukcije bukalnog masnog tkiva, odnosno masnog tkiva u obrazima. Sam zahvat nije neka novina jer je u arsenalu estetske kirurgije već dugi niz godina, no zadnjih godinu, dvije postaje često tražena operacija zbog želje brojnih pacijentica, a i pacijenata da imaju tzv. "chiseled" facial look tj. "isklesano" lice - rekao je dr. Glumičić.

Kirurg objašnjava da je bukalna masnoća masno tkivo koje ispunjava naše obraze te predstavlja važan dio anatomije našeg lica. Nalazi se ispod zigomatičnog luka te iznad mandibularnog luka. Kod nekih ljudi može biti izrazito naglašeno što daje vrlo okrugli izgled lica, dok kod nekih može biti izrazito tanak sloj bukalne masnoće pa imaju vrlo uvučen izgled obraza.

Zahvat je dobio ime bihektomija, ističe kirurg, jer je se uklanja "Bichat", dio bukalne masnoće, koji se nalazi u prostoru ispod zigomatične kosti i ispunjava obraze lica.

- Sam zahvat se u pravilu izvodi u lokalnoj ili lokalno-potenciranoj anesteziji te je uglavnom minimalno bolan i neugodan. Rezovi se naprave unutar usne šupljine, najčešće koristeći radiovalni ili elektro nož, na oba obraza s unutarnje strane i zatim se pristupi na bichatove "jastučiće" koji se zatim odstrane, a količina odstranjene masnoće vrlo je individualna. Vrlo je bitno odstraniti simetrično količinu masnog tkiva na oba obraza kao i nikako ne pretjerati, a ni oštetiti vrlo osjetljive anatomske strukture koje se nalaze u blizini, kao što su ogranci raznih živaca ili pak arterijsko-venske komplekse. Nakon odstranjenja masnog tkiva, postavlja se resorpcijski (topivi) šav, kako pacijentu ne bi morali vaditi šavove. Ubrzo nakon zahvata, pacijent može ići doma, bez ikakvih problema - kaže dr. Glumičić.

Dodaje kako oteklina i blaža osjetljivost obraza mogu biti prisutni 7-8 dana te se većina pacijenata nakon toga vraća svakodnevnim aktivnostima, no konačni efekt vidljiv je nakon 3-4 tjedna.


Koji su rizici ovog zahvata?

Kao i svaki zahvat, tako i ovaj dolazi uz neke rizike.

- Od onih klasičnih kirurških rizika, kao što su krvarenja ili infekcije, pa sve do oštećenja nekih bitnih anatomskih struktura, kao što su ogranci facijalnog živca i sl. Zatim mogućnost kreiranja asimetrije lica, te činjenice da se uklanjanjem bukalne masnoće u kasnijim godinama života može formirati preuranjeni osjećaj starog "ispuhalog" lica. Naime, potkožna masnoća, pa i bukalna, atrofira tijekom godina i u starosti je ionako ima sve manje, tako da ako ju odstranimo u mlađim godinama, na neki način smo ubrzali vizualno starenje lica. Naravno, govorim o slučajevima gdje se je pretjeralo s odstranjenjem tog masnog tkiva, ili ako se je radilo o zahvatu kod neprimjerenih kandidata koji nisu imali pravu indikaciju - objašnjava dr. Glumičić.

Zbog toga se, kaže, svaki estetski zahvat mora temeljiti na pravilnoj indikaciji pa tako i ovaj. I zato se u Hrvatskoj, a i široj regiji, ovaj tip zahvata rijetko traži, iako je unazad nekoliko godina sve popularniji.

- Ako se uzme u obzir da više od polovice potencijalnih pacijenata koji žele ovaj zahvat u stvari nemaju pravu indikaciju, te ako je kirurg dovoljno odgovoran da takve pacijente ne operira, onda je konačna brojka tih zahvata podosta mala u našim krajevima - objasnio je dr. Glumičić.


Tko je treba izbjegavati, a tko je dobar kandidat za bihektomiju?

- Ako se ovaj zahvat ide raditi kod pacijenta koji već u startu ima tanji sloj bukalnog masnog tkiva, kreirat će se upali obrazi i određeni osjećaj iscrpljenog, starijeg lica - rekao je.

Čak i liječnici i profesionalci koji vide brojne loše posljedice ovakvog zahvata preporučuju zadržavanje bukalnog sala.

- Jednom kad uklonite tu specifičnu bukalnu masnoću, više je nikako ne možete vratiti niti filerima niti lipo transferom s drugog dijela tijela. Uzimajući u obzir proces starenja ljudskog lica, te imajući na umu staru poslovicu "pitat će nas starost, što je radila mladost", odluka za buccal fat removal mora biti vrlo strogo indicirana te primijenjena samo kod onih pacijenata koji imaju istinsku hipertrofiju bukalne masnoće. Zahvat svakako mora izvoditi educirani kirurški specijalist sa znanjem facijalne plastične kirurgije i izuzetnim osjećajem za simetriju i balans - objašnjava dr. Glumičić

Dobri kandidati za ovaj zahvat su osobe s okruglim obrazima, i to često bez obzira na tjelesnu težinu.

- Ako ste se udebljali pa se samim time udebljaju i obrazi lica, redukcijom tjelesne težine, smanjit ćete i bukalne nakupine, a to je ujedno i najbolja metoda redukcije. Kirurgija ima smisla samo kada je to tvrdokorna bukalna masnoća koja kreira neželjeni okrugli, podbuhli izgled lica - ističe.

Dodaje kako postoje i brojne vježbe facijalnih mišića koje mogu pridonijeti boljem kreiranju obraza i isklesanog izgleda, bez da se u obraz zadire kirurškim putem.

Šuška se da su buccal fat removal napravile i brojne slavne osobe, među kojima su manekenka Bella Hadid, glumice Zoë Kravitz i Lea Michele, pjevačica Dove Cameron. Jedina koja je priznala da je napravila zahvat je manekenka Chrissy Teigen.

LEA MICHELE

BELLA HADID

CHRISSY TEIGEN

DOVE CAMERON

ZOE KRAVITZ

Linker
16. travanj 2024 09:46