SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Vrijedi isprobati

Napokon postanite jutarnji tip! Jednostavni trikovi koji su pomogli nekadašnjim spavalicama da se lakše probude

17. ožujak 2023.
Evo kako postati jutarnja osoba, od ljudi koji su se prije mučili s ustajanjem iz kreveta


Čini se da je jutarnje ustajanje jedna od najtežih stvari koje moram napraviti u danu. Gotovo svatko od nas je zamrzio zvuk alarma, a kad se oglasi, posebno tijekom hladnih dana, izaći iz krevet sve je samo ne primamljivo. Međutim, ta nevoljkost samo otežava buđenje i čini vaša jutra gorima. Pa kako se riješiti te navike? Zapravo, ne trebate ciljati na to da budete "jutarnja osoba", već se trebate fokusirati na to da postanete bolji u izvlačenju iz kreveta kad se oglasi alarm. Različitim ljudima pomažu različiti trikovi, a ovo su neki koje možete i vi isprobati:


Promijenite svoja očekivanja

Stručnjakinja za karijere i HR-ovka Ruth Kudzi ističe da je ona pomogla sama sebi promjenom perspektive.

- Mučila sam se s ustajanjem iz kreveta više od jednog desetljeća, uglavnom zato što sam imala nerealna očekivanja o tome što ću raditi ujutro. Promijenila sam svoja očekivanja od vježbanja do toga da ću ustati i samo popiti kavu - objasnila je Ruth za Metro.

Drugim riječima, sasvim je dovoljno probuditi se i uživati u kavi, ne morate prije doručka promijeniti svijet.


Počnite trčati

Da, malo smo kontradiktorni, ali nekim ljudima zaista pomaže trčanje u jutarnjim satima. Jedna od njih je Minreet Kaurl koja ističe da se godinama mučila s buđenjem dok nije počela trčati.

- Mučila sam se s ustajanjem iz kreveta nakon pandemije, bila sam jako potištena jer sam izgubila posao. Inspirirao me prijatelj Bob koji ima 75 godina i trčao je tri do četiri puta tjedno. Zamolila sam da mu se pridružim 2021. godine i od tada sam nastavila trčati - rekla je Minreet.

Osim što je postala jutarnja osoba, Minreet se prestala izležavati i počela trčati utrke od 10 kilometara, zatim polumaratone i maratone.

- Obožavam trčanje, mogu trčati satima, ono mi je pomoglo da ustanem iz kreveta jer je to nešto što volim raditi. To me podiže, dalo mi je novi život i volim istraživati nove rute za trčanje - istaknula je.

Možda je vrijeme da i vi pronađete strast zbog koje ćete htjeti ustati iz kreveta.


Meditirajte

Učiteljica osobnog razvoja Natalie Trice kaže da je njezina tajna za uspješno rano ustajanje - odlazak na spavanje.

- Možda zvuči kontraproduktivno, ali ono što smatram najkorisnijim kod jutarnjeg ustajanja je zaspati uz meditaciju - istaknula je Trice.

Ona dodaje kako joj je prošla godina bila jako stresna i to je utjecalo na njezin san. Svašta je isprobala, međutim osjetila je poboljšanje tek kad se vratila meditacijama, i to putem aplikacija.

- Rijetko poslušam meditaciju do kraja jer zaspim, a kad mi se alarm oglasi u 6.55, spremna sam ustati i nastaviti sa svojim danom - rekla je.


Odaberite jutarnji trening/tečaj

Helen Clarke kaže da joj rezervacija jutarnjeg treninga spinninga pomaže da ustane iz kreveta.

- Po mom mišljenju, kad znaš da si rezervirao trening, to je najbolja motivacija da ustaneš i izađeš - kaže Clarke.

Naravno, ako niste zainteresirani za vježbanje u jutarnjim satima, možete odabrati tečaj. Zašto ne biste upisali tečaj crtanja ili lončarstva? Odaberite jutarnji termin i budite se sa smiješkom.


SAD lampa

Ova lampa je dobila naziv po tome što pomaže kod sezonskog afektivnog poremećaja (eng. seasonal affective disorder - SAD). To je depresivni poremećaj koji se javlja s određenim godišnjim dobima, najčešće se javlja tijekom jeseni i zime. SAD lampe su posebna jaka svjetla koja pogađaju vašu mrežnicu i potiču mozak da prestane proizvoditi toliko melatonina, što će vam pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Upravo je SAD lampa pomogla Penny Herne da se bolje osjeća te da postane jutarnja osoba.

- Upalim je 20 minuta navečer dok čitam i soba postupno postaje tamnija, a zatim počinje osvjetljavati sobu pola sata prije nego što mi se oglasi alarm tako da kad se probudim moja soba je već osvijetljena - kaže Penny.

- Koristim je tijekom cijele godine i primijetila sam nevjerojatne promjene i preporučujem ju svima - istaknula je.

Teme
Linker
27. ožujak 2023 14:49