SHUTTERSTOCK
Vrijedi isprobati

Napokon postanite jutarnji tip! Jednostavni trikovi koji su pomogli nekadašnjim spavalicama da se lakše probude

Evo kako postati jutarnja osoba, od ljudi koji su se prije mučili s ustajanjem iz kreveta


Čini se da je jutarnje ustajanje jedna od najtežih stvari koje moram napraviti u danu. Gotovo svatko od nas je zamrzio zvuk alarma, a kad se oglasi, posebno tijekom hladnih dana, izaći iz krevet sve je samo ne primamljivo. Međutim, ta nevoljkost samo otežava buđenje i čini vaša jutra gorima. Pa kako se riješiti te navike? Zapravo, ne trebate ciljati na to da budete "jutarnja osoba", već se trebate fokusirati na to da postanete bolji u izvlačenju iz kreveta kad se oglasi alarm. Različitim ljudima pomažu različiti trikovi, a ovo su neki koje možete i vi isprobati:


Promijenite svoja očekivanja

Stručnjakinja za karijere i HR-ovka Ruth Kudzi ističe da je ona pomogla sama sebi promjenom perspektive.

- Mučila sam se s ustajanjem iz kreveta više od jednog desetljeća, uglavnom zato što sam imala nerealna očekivanja o tome što ću raditi ujutro. Promijenila sam svoja očekivanja od vježbanja do toga da ću ustati i samo popiti kavu - objasnila je Ruth za Metro.

Drugim riječima, sasvim je dovoljno probuditi se i uživati u kavi, ne morate prije doručka promijeniti svijet.


Počnite trčati

Da, malo smo kontradiktorni, ali nekim ljudima zaista pomaže trčanje u jutarnjim satima. Jedna od njih je Minreet Kaurl koja ističe da se godinama mučila s buđenjem dok nije počela trčati.

- Mučila sam se s ustajanjem iz kreveta nakon pandemije, bila sam jako potištena jer sam izgubila posao. Inspirirao me prijatelj Bob koji ima 75 godina i trčao je tri do četiri puta tjedno. Zamolila sam da mu se pridružim 2021. godine i od tada sam nastavila trčati - rekla je Minreet.

Osim što je postala jutarnja osoba, Minreet se prestala izležavati i počela trčati utrke od 10 kilometara, zatim polumaratone i maratone.

- Obožavam trčanje, mogu trčati satima, ono mi je pomoglo da ustanem iz kreveta jer je to nešto što volim raditi. To me podiže, dalo mi je novi život i volim istraživati nove rute za trčanje - istaknula je.

Možda je vrijeme da i vi pronađete strast zbog koje ćete htjeti ustati iz kreveta.


Meditirajte

Učiteljica osobnog razvoja Natalie Trice kaže da je njezina tajna za uspješno rano ustajanje - odlazak na spavanje.

- Možda zvuči kontraproduktivno, ali ono što smatram najkorisnijim kod jutarnjeg ustajanja je zaspati uz meditaciju - istaknula je Trice.

Ona dodaje kako joj je prošla godina bila jako stresna i to je utjecalo na njezin san. Svašta je isprobala, međutim osjetila je poboljšanje tek kad se vratila meditacijama, i to putem aplikacija.

- Rijetko poslušam meditaciju do kraja jer zaspim, a kad mi se alarm oglasi u 6.55, spremna sam ustati i nastaviti sa svojim danom - rekla je.


Odaberite jutarnji trening/tečaj

Helen Clarke kaže da joj rezervacija jutarnjeg treninga spinninga pomaže da ustane iz kreveta.

- Po mom mišljenju, kad znaš da si rezervirao trening, to je najbolja motivacija da ustaneš i izađeš - kaže Clarke.

Naravno, ako niste zainteresirani za vježbanje u jutarnjim satima, možete odabrati tečaj. Zašto ne biste upisali tečaj crtanja ili lončarstva? Odaberite jutarnji termin i budite se sa smiješkom.


SAD lampa

Ova lampa je dobila naziv po tome što pomaže kod sezonskog afektivnog poremećaja (eng. seasonal affective disorder - SAD). To je depresivni poremećaj koji se javlja s određenim godišnjim dobima, najčešće se javlja tijekom jeseni i zime. SAD lampe su posebna jaka svjetla koja pogađaju vašu mrežnicu i potiču mozak da prestane proizvoditi toliko melatonina, što će vam pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Upravo je SAD lampa pomogla Penny Herne da se bolje osjeća te da postane jutarnja osoba.

- Upalim je 20 minuta navečer dok čitam i soba postupno postaje tamnija, a zatim počinje osvjetljavati sobu pola sata prije nego što mi se oglasi alarm tako da kad se probudim moja soba je već osvijetljena - kaže Penny.

- Koristim je tijekom cijele godine i primijetila sam nevjerojatne promjene i preporučujem ju svima - istaknula je.

Linker
25. travanj 2024 10:51