Osim brzih tuširanja, trebali bismo često sebe nagraditi vremenom za opuštajuću kupku, upotrebljavajući pritom eterična ulja koja djeluju blagotvorno.
 Getty Images/iStockphoto
prirodna ljekarna

Najbolje kupke i pilinzi za opuštanje, detoks, regeneraciju kože, smanjenje pora i celulita

Kupke pomažu jer osvježavaju, opuštaju ili pomažu protiv bolnih mišića. Pilinzi regeneriraju kožu i odčepljuju pore.


Piše: Goranka Jelinčić


KUPKE

Topla kupka s mirisom egzotičnog cvijeća i možda svijećom uz umirujuću, opuštajuću glazbu jeftina je i jednostavna, a ipak nenadmašna terapija za opuštanje u kojoj možemo uživati u svojem domu. Osim brzih tuširanja, trebali bismo često sebe nagraditi vremenom za opuštajuću kupku, upotrebljavajući pritom eterična ulja koja djeluju blagotvorno. Ulijete jednostavno pet kapi omiljenog ulja u vodu neposredno prije ulaska u nju. To će na površini vode stvoriti tanki sloj, a koža će lakše upiti ulje jer će se pore od topline otvoriti. Udisanje mirisa također ima terapeutsko djelovanje. Osvježavajuća jutarnja kupka priprema se dodavanjem triju kapi ulja bergamota i dviju kapi geranijeva ulja. Za opuštajuću večernju kupku pomiješajte tri kapi lavandina ulja i dvije kapi ylang-ylanga. Za bolne mišiće u bilo koje doba dana upotrijebite tri kapi mažuranova ulja i dvije kapi eteričnog ulja kamilice.


"More"

Za pripremu „mora“ u vlastitom domu potrebno vam je 500 grama morske soli koju otopite u vrućoj vodi uz neprestano miješanje. Vrućoj vodi polako dodajte hladnu, dok ne postignete idealnu za kupanje. Sada je jedino preostalo opustiti se i uživati 20 minuta. Nakon kupke ostanite ležati barem pola sata.


Detoksikacijska kupka

Topla voda potiče rad bubrega, čišćenje jetre i održavanje ljepote kože tako da otklanja toksine nakupljene u tijelu. Kada joj dodate morsku sol, rezultati su još bolji, naročito ako se držite temperature od 38 ºC i vremenskog raspona od 30 minuta.

Ovom kupkom okrijepit ćete duh i tijelo, a postići ćete veću djelotvornost ako prije kupke napravite prirodni piling tako da morsku sol pomiješajte s maslinovim ili nekim drugim hranjivim uljem i malo vode te kružnim pokretima nježno maknete sve odumrle stanice s kože.


Kupka od posija

Idealna za osobe koje pate od reumatizma. 1 kg pšeničnih posija skuhati u 5 l vode, procijediti kroz čistu lanenu krpu te dodati u vodu za kupanje.


Biljne kupke

Otopine od sljedećih biljaka preporučljive su za kupke: smreka, ariš, lavanda, metvica, matičnjak, kadulja, majčina dušica, trina i orah. U 12-15 l vode treba 6-10 sati močiti 1-1,5 l bilja te ostaviti 30 minuta kuhati, procijediti te dodati u vodu za kupanje.


Kupka od ružmarina

Potiče krvotok, pospješuje prokrvljenost i osvježava organizam. Pripremite uvarak od 250 grama ružmarina te dodajte u vodu s još nekoliko kapi eteričnog ulja od ružmarina.


Soda bikarbona

Soda bikarbona, baš kao i đumbir, čisti toksine iz organizma, a pomaže i kod ublažavanja stresa, čisti kožu i djeluje kao piling. Najbolje ju je kombinirati sa soli u omjeru 2:1, pa tako u kupku treba staviti dvije šalice sode bikarbone i šalicu soli te se opustiti u njoj pola sata.

Topla kupka s dodatkom himalajske soli i sode bikarbone djelovat će pročišćavajuće i opuštajuće. Bogat mineralni sastav iz soli će se apsorbirati kroz kožu, a soda bikarbona pozitivno će utjecati na dodatni detoks učinak.


Magnezijev klorid

U kadu tople vode umiješamo i rastopimo magnezijev klorid - otprilike 250 g na 25 l vode. Prema želji mogu se dodati eterična ulja. Simptomi stresa će biti smanjeni kao i grčevi uzrokovani manjkom magnezija u organizmu. Ova je kupka pravi melem za sportaše koje muči upala mišića nakon treninga.


SOL

Topla kupka sama po sebi opušta mišiće i potiče funkcije organa - kao što su jetra, bubrezi i koža koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma. U toploj vodi se podiže temperatura tijela, pa se nataložene štetne tvari počinju gibati preko limfe i krvotoka prema površini. Dodamo li kupki i morsku sol, obična voda postat će morska i zbog svojih sastojaka potaknuti metabolizam i izlučivanje štetnih tvari te će se time olakšati cijeli proces. Dakle, kupke s morskom soli potiču izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva nego i cijelog organizma. Priprema kupke: voda treba biti temperature između 20 i 30 Celzijevih stupnjeva te se u nju doda 0,5 kilograma krupne morske soli.


PILINZI

Pod pilingom podrazumijevamo tretman uklanjanja slojeva kože. Cilj pilinga za lice i tijelo je pomlađivanje kože, smanjivanje pigmentacije, odčepljivanje pora, smanjivanje pora, ublažavanje bora i ožiljaka. Koža se prirodno regenerira svakih 28 dana i, u tom procesu, odumrle stanice se talože na površini kože i počinju je gušiti. To dovodi do stvaranja mitesera, tj. nakupljanja sebuma i začepljivanja pora kod osoba s masnijom kožom, kao i ljuštenja kože kod onih sa suhom kožom.


Bazni piling

Premda postoji puno domaćih pilinga na bazi morske soli, ponekad onaj osnovni, bazni recept možete napraviti najlakše. Riječ je, naime, o beskrajno prilagodljivom receptu, tako da ga u osnovi možete koristiti za sve što želite.

Sastojci:

  • 1/2 šalice ulja. Kao bazno ulje koristite ulje slatkog badema, grožđa ili drugo svijetlo ulje za masažu. Nemojte koristiti ulja za kuhanje!
  • 1 šalica fine morske soli. Nemojte koristiti krupnu sol jer je agresivna za kožu. Ako imate osjetljivu kožu, možete koristiti i šećer, jer je blaži.
  • 5-15 kapi kvalitetnog eteričnog ulja. Eterično ulje koje ćete odabrati za svoj piling ovisi o učinku koji želite postići. Lavanda služi za opuštanje, limunska trava za osvježenje, ružmarin stimulira... Budite pažljivi kod doziranja!

Postupak:

Stavite sol (ili šećer) u manju zdjelicu. Dodajte bazno ulje, dobro promiješajte žlicom ili drvenim štapićem. Tekstura bi trebala biti vlažna kako bi se sve dobro spojilo, ali ne i pretjerano masna. Količinom baznog ulja možete regulirati odgovarajuću teksturu. U smjesu ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i ponovno dobro promiješajte. Nanesite na kožu i držite dvadesetak minuta. Isperite mlakom vodom i umasirajte kružnim pokretima kremu. Za domaće pilinge uglavnom se koriste šećer, kava, soda bikarbona, sol, kukuruzno brašno. Sol ima dosta tvrde čestice i može oštetiti i izgrepsti nježnu kožu pa nije za one s osjetljivom kožom lica koja je sklona iritacijama. Šećer manje grebe, ali vodite računa da ipak nije previše krupan. Odličan je jer je prirodan izvor glikolne kiseline, koja je odlična za njegu kože.


Piling za lice od meda, zelenog čaja i šećera

Skuhajte zeleni čaj i ostavite da se ohladi. Stavite jednu žlicu čaja u posudicu i dodajte žlicu šećera i žlicu meda pa promiješajte. Taj miks bit će dosta rijedak pa dodajte šećera da smjesa postane pasta. Na čisto lice nanesite piling i kružnim pokretima uklanjajte mrtve stanice s lica. Zeleni čaj je odličan protiv prištića i djeluje kao moćan antioksidans. Dobar je protiv bora i za regeneraciju kože. Med djeluje protiv bakterija i gljivica pa na taj način prirodno i dezinficirate kožu.


Piling za lice od meda i cimeta

Med i cimet su moćna kombinacija. Sjajno uklanjaju nečistoće, bakterije i mrtve stanice kože. Ovakav tretman je odličan protiv prištića. Pomiješajte jednu žličicu cimeta i jednu žlicu meda i napravite pastu. Nanesite na lice čisteći ga kružnim pokretima. Cimet se, kao i med, odlično bori s upalama i bubuljicama te uklanja tamne mrlje i ožiljke s kože.


Mediteranski piling

Morska sol i maslinovo ulje baza su ovog pilinga. Morska sol bogata je mineralima koji regeneriraju kožu, ali vodite računa da ne bude jako krupna

Maslinovo ulje je odlično za njegu kože, omekšava je i održava njenu elastičnost. Sve što je potrebno za ovaj mediteranski prirodni piling za lice je da pomiješate ova dva sastojka dok ne dobijete pastu. Otprilike na žlicu soli treba dodati žlicu maslinovog ulja. Očistite lice i nahranite kožu.


Piling od sode bikarbone

Soda bikarbona je idealna kao piling zbog svoje blago zrnaste strukture, ali i sposobnosti da omekšava i njeguje kožu. Piling za lice od sode bikarbone možete napraviti na nekoliko načina. Najlakši je onaj u kojem samo dodajete vodu i napravite pastu kojom istrljate lice. Osim toga, možete je kombinirati i s kokosovim ili nekim drugim uljem za lice. Kada je u pitanju kokosovo ulje, na jednu žlicu sode bikarbone dodajte jednu žlicu kokosovog ulja.


Regenerirajući piling

Sastojci:

  • 2 šalice morske soli
  • 1 1/3 šalice aloe vera baby ulja ili 1 1/3 šalice sojinog ulja
  • 8 kapsula s vitaminom E
  • 2 žlice meda

Dobro promiješajte sve sastojke, zatim smjesu nanesite na ruku i dobro utrljajte na sve dijelove tijela, potom temeljito isperite mlakom vodom.


Piling s maslinovim uljem

Ovaj piling je vrlo jednostavan za pripremu s obzirom na to da se pripravlja od samo dva sastojka, koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. I dok morska sol ljušti kožu, uklanjajući pri tom sve mrtve stanice, maslinovo ulje joj pruža potrebnu vlagu ostavljajući je svilenkasto glatkom. Uzmite jednaku količinu ulja i soli, dobro promiješajte i pustite da sol upije ulje.

Piling nanesite na ruku i dobro utrljajte na sve dijelove tijela, potom temeljito isperite naizmjenično toplo - hladnom vodom. Tuširanje završite hladnim mlazom vode, a tijelo posušite laganim tapkanjem ručnika kako bi koža zadržala potrebnu vlažnost.


Piling od lavande

Ovaj piling preporučujemo za noćnu njegu tijela s obzirom da djeluje smirujuće.

Sastojci:

  • 1/2 šalice morske soli
  • 1/3 šalice slatkog bademovog ulja
  • 2 kapsule vitamina E
  • 1 žlica sušenih cvjetova lavande
  • 8 kapi eteričnog ulja lavande

U maloj staklenci miješajte bademovo ulje i sol dok ne dobijete željenu gustoću. Zatim dodajte kapsule vitamina E, cvjetove lavande i eterično ulje te sve dobro promiješajte. Prekrijte i ostavite potom da odleži jedan sat. Uklonite poklopac i provjerite miris. Po želji možete dodati još nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Piling nanesite na suhu ili vlažnu kožu te ga umasirajte kružnim pokretima. Isperite hladnom vodom, a tijelo posušite laganim tapkanjem ručnika kako bi koža zadržala potrebnu vlažnost.


Piling od kave

Odličan je protiv celulita, jer je opće poznata činjenica da su glavni sastojci krema protiv celulita bazirani na kofeinu.

Sastojci:

  • voda
  • talog od crne kave

Talog kave malo razrijedite vodom te utrljavajte kružnim pokretima u kožu lica i tijela. Učinak je savršen.


Piling od ružmarina i metvice

Ovo je idealan piling za 'buđenje' kože. Metvica i ružmarin u kombinaciji pokazali su se vrlo dobrim.

Sastojci:

  • 2 šalice morske soli
  • 1 šalica djevičanskog maslinovog ulja
  • 7 ml tekućeg sapuna od glicerina
  • 5 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 5 kapi eteričnog ulja metvice

Zagrijte ulje i sapun u loncu, zatim umiješajte sol i dodajte eterično ulje ružmarina i metvice te ostavite da se ohladi. Piling nanesite na ruku i dobro utrljajte na sve dijelove tijela lagano masirajući kožu 2-3 minute, potom isperite mlakom vodom.

Linker
17. travanj 2024 08:30