Neke navike uče se od malih nogu, čišćenje i briga o higijeni neke su od njih.
 Foto: iStock
Razmislite ponovno

Muka vam je od čišćenja? Evo što bi se dogodilo da ga se 'odreknete'...

Ukoliko ne želite ekološku bombu u svom stanu, čistite redovito i riješite se nepotrebnih stvari koje gomilate godinama.

Ako niste totalno opsjednuti čistoćom, čišćenje kuće vjerojatno poput mase zaposlenih ljudi koje poznajemo odgađate dok ne postane potpuno neophodno. Lijenost napada - a s njome i prašina - i prije nego se okrenete živite u totalnoj prljavštini. A kad se to dogodi, normalno je malo zastati, pogledati uokolo i zamisliti koje će se to odvratne stvari dogoditi ako ne čistite svoj stan.

Možda se pitate i koliko još smijete odgađati pospremanje. Odgovor je - ne baš dugo. Jer čišćenje nije samo održavanje privida urednosti za slučaj da iznenada dođu gosti. Čišćenje u najširem smislu znači i brigu o vlastitom zdravlju.

Ekološka bomba

Svidjelo se to vama ili ne, odvratne stvari se događaju. A kad se dogode, vaš dom može postati prava ekološka bomba puna prljavštine, grinja i raznih alergena. Ne možete dovijeka sjediti i pustiti da se nered i prašina gomilaju, jer stvari mogu izmaći kontroli, a vi slučaj za "Odred za čistoću"...
Pa ako ne čistite baš redovito ili se pitate koliko dugo možete odgađati ribanje zahoda, donosimo nekoliko doista gnjusnih stvari koje se mogu dogoditi u vašem domu kako bi vas potakli da uzmete krpu u ruke (koliko god vam to bilo mučno).

Što će se dogoditi?

1. Grinje iz prašine uselit će u vaš dom (ako ste alergičar, pogoršat će vam se zdravstveno stanje)

Ako ne brišete prašinu i ne usisavate, vaš će dom postati prava farma alergena. Pelud će se uvući u sve kutove, dlake kućnog ljubimca će se potezati po podu, grinje će zavladati. Uglavnom, sve ono zbog čega vam oči suze i nos curi raspršit će se po kući i vaše će se alergije, ako kojim slučajem od njih bolujete, samo još više pogoršati.
Ništa od navedenog nije dobro, no najgore su ipak grinje. Prema članku objavljenom na portalu Apartment Therapy, grinje iz prašine (zapravo njihov izmet) odgovorni su za većinu cjelogodišnjih alergija. Grinje žive na mekim površinama i u česticama prašine, a hrane se česticama kože koje tijekom dana otpadaju s ljudskog tijela.
Ako patite od alergija, morate brisati prašinu više puta u tjednu. Grinja se možete riješiti i pranjem posteljine u vrućoj vodi te čišćenjem površina usisivačem s posebnim fiterima.

2. Kupaonica će postati prava opasnost

Za kupaonice nam se ponekad čini da se čiste same od sebe. Tuš je pun vruće vode, zahod se stalno ispire, iz umivaonika otječu one neugodne mrlje od paste za zube. Tako se ta prostorija samo od sebe čisti, zar ne? Bilo bi lijepo da je tako, ali nažalost nije - zapravo posve je suprotno. Vlažno okruženje čini vašu kupaonicu idealnim mjestom za gljivice i plijesan. Kao što i sami znate plijesan nije nimalo bezazlena. A kada počne rasti u kući, ne smije joj se dozvoliti da "napreduje".
Stoga, poslije svakog tuširanja uključite ventilator u kupaoni kako bi pomogli osušiti prostoriju. Spriječite pojavu plijesni redovitim pranjem pločica dezinfekcijskim sprejevima barem jednom tjednom. Ukoliko primijetite kako se plijesan već razvila, najbolje bi bilo da pozovete profesionalce. Plijesan je toksična i ne biste je trebali čistiti sami.

Foto: iStock
Spavate li goli trebate češće mijenjati posteljinu. To se pogotovo odnosi na ljetno razdoblje kada se više i jače znojimo.

3. Plahte će istrunuti (malo pretjerujemo)

Dobro, možda neće baš istrunuti, ali plahte su jako dobre u skupljanju ulja, prljavštine i drugih upitnih mrlja. Kristen Sturt iz Huffington Posta primijetila je kako je to posebno slučaj ako ste bolesni, idete u krevet bez tuširanja ili spavate nagi. Ove navike naime ubrzavaju prljanje posteljine čija bi higijena trebala biti uvijek na zavidnoj razini jer u njoj provodimo 7, 8 pa i više sati dnevno.

Bacite posteljinu na pranje najmanje jednom ili dva puta tjedno pa i češće ukoliko se znojite, bolesni ste ili spavate goli.

4. Smeće će privući kukce i 'nahraniti' bakterije

Redovito iznošenje smeća često se čini težim nego bilo koji drugi kućanski posao zato što iziskuje odlazak van gdje je često ili hladno ili pakleno vruće. Hajmo iskreno, koliko često mužu ili ženi prigovorite što nije iznio (la) smeće, a i sami ste pored njega prošli nekoliko desetaka puta i niste se uspjeli natjerati da ga sami iznesete.

Prepuna kanta smeća privući će mrave, žohare, mušice ili nešto još gore - muhe.
Iznesite vreće sa smećem čim su pune (ili prije nego što počnu "neodoljivo" mirisati) i počistite mrlje na dnu kante za smeće.

5. Hladnjak će postati rasadnik za bakterije

Svi imamo najbolje namjere kada su u pitanju ostaci hrane, no oni često, umjesto na tanjuru, završe negdje u "dubinama" hladnjaka. Kada se to dogodi, plijesan i bakterije počinju se razvijati, a stvarno ih ne želite blizu svoje hrane. Nisu samo ostaci od hrane krivi, vaš frižider može postati leglo bakterija samim time što ga koristite. Prema jednom stručnom članku "bacanje pokvarene hrane riješiti će vas neugodnog mirisa, a čišćenje mrlja poboljšat će vizualni dojam, ali ono što nije vidljivo su bakterije koje se nakupljaju između temeljitih čišćenja frižidera." Što želimo reći? Koliko god se trudili očistiti ga, nakon kontakta sa hranom koja je razila bakterije, hladnjak je nužno čim češće čistiti.
Počistite mrlje od vina čim se dogode, bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja i temeljito očistite frižider jednom tjedno dezinfekcijskim sredstvom.

6. Nered će privući životinje

Svi znamo kako mrvice i ostaci hrane privlače kukce i miševe, ali jeste li znali kako životinje vole živjeti u neredu? Da, čak i u onom 'dobrom organiziranom' neredu. Miševi mogu biti prenositelji raznih bolesti od kojih neke mogu biti i smrtonosne, a jedan miš može nositi čak 25 različitih bolesti. Odjednom cijela ona hrpa knjiga i magazina ne čine se vrijednim rizika.

Poruka za kraj

Oslobodite svoj životni prostor od nebitnih stvari, ovo uključuje i vaš podrum, ako ga imate, kao i vaše ormare. Napravite veliko čišćenje barem dva puta godišnje i riješite se smeća jednom zauvijek.
Možda nije zabavno, ali čišćenje vašeg stana uvjet je za vaše zdravlje.

Linker
20. travanj 2024 07:52