Pored pizze i umaka od rajčice, origanom se mogu začinjati salate, jela od morskih plodova, ali i meso.
 Foto: iStock
Origano u svijetu začina

Muči vas Helicobacter pylori? Pustite ovog 'čudotvorca' u svoju kuhinju

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

ORIGANO

Origanum vulgare

PIZZA JE BEZ NJEGA NEZAMISLIVA

Origano je vrsta divljeg mažurana. Značajka je francuske i grčke, a posebice talijanske nacionalne kuhinje. Ide u sva jela s rajčicom i gotovo je nemoguće zamisliti pizzu bez njega.

Manje je poznato da je jedan od standardnih sastojaka mješavine začina u kojima je glavna komponenta čili paprika.

Aktivne komponente origana, karvakrol i timol, pokazuju antioksidativno djelovanje te sprečavaju rast gljivica i bakterija. Ova se svojstva origana koriste u kulinarstvu, a također u prehrambenoj industriji kako bi se spriječilo kvarenje hrane. Štoviše, antibakterijska svojstva origana znatno pridonose sprečavanju različitih bolesti uzrokovanih bakterijama kod čovjeka.

Pokazalo se da njegovi fenoli pozitivno djeluju na zdravlje želuca sprečavajući rast i razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori.

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori rezultira razvojem različitih stupnjeva gastritisa u 80-100% osoba, a u oko 10% inficiranih razvit će se peptički ulkus.*

Foto: iStock
U navici nam je koristiti ga suhog, no origano se može koristiti i svjež, pogotovo kada želimo doista osjetiti sve njegove okuse.

Ideje za upotrebu

Origano se u kuhanju može koristiti svjež i suh. Brojne su ideje kako svakodnevnim jelima dati talijansku notu.

  • Prije pečenja unutrašnjost pileta možete natrljati origanom.
  • Origano možete dodati pljeskavicama.
  • Varivu od graha dodajte svježi origano pet minuta prije kraja kuhanja.
  • Svježim origanom obogatite salatu od krastavaca, rajčice i paprike.


*Izvor: plivazdravlje.hr

Linker
28. ožujak 2024 03:16