Jogom možemo vratiti balans te poboljšati kvalitetu života, zamijeniti svoje nepravilne navike i ponašanje navikama koje su u skladu s prirodnim ritmom tijela.
 Foto: iStock
Mit ili istina

Možemo li jogom doista djelovati na stres kojem smo svakodnevno izloženi?

Ritam suvremenog čovjeka danas se narušio i ubrzao te doveo do nedostatnog kretanja, fizičke aktivnosti i sna, nepravilnog disanja i prehrane, nedovoljnog unosa vode u organizam te smanjenja vremena boravka u prirodi i pretjeranog sjedilačkog načina života. Pomaže li u tome ovaj drevni lijek?

Popularizaciji do ne tako davno mistične discipline sigurno su doprineli Oprah, Sting, Lady Gaga i Madonna, samo neke od poznatih ličnosti koje prakticiraju jogu. Nekad u zapadnom svijetu smatrana hirom hipi generacije, koju su i sami Beatlesi prakticirali, joga danas postaje dijelom života najrazličitijih skupina ljudi.

Svakodnevica suvremenog čovjeka ubrzanija je nego ikad prije. Stoga ne čudi činjenica kako je stres rastući problem našeg doba, koji se u zabrinjavajućoj mjeri počinje očitovati u zdravstvenim tegobama tijela i uma. Za prakticiranje joge ljudi se danas odlučuju iz različitih pobuda. Netko želi postići veću fleksibilnost i vitalnost tijela ili se osloboditi boli, netko teži opuštanju uma od svakodnevnih briga, dok je netko željan istražiti dubine vlastite svijesti u tišini meditacije.

Mistična disciplina ili praktičan način poboljšanja kvalitete života?

Starost početaka joge procjenjuje se na oko 4000 godina, a tijekom tog dugog perioda ova se disciplina svojim širenjem iz Indije na zapad razgranala na brojne sustave. Neki od njih prednost daju meditaciji, drugi disanju, a treći fizičkim vježbama. O svakome od ovih smjerova napisane su nekad malobrojne i tajne, a danas brojne knjige dostupne širokoj javnosti.

Ritam suvremenog čovjeka danas se narušio i ubrzao te doveo do nedostatnog kretanja, fizičke aktivnosti i sna, nepravilnog disanja i prehrane, nedovoljnog unosa vode u organizam te smanjenja vremena boravka u prirodi i pretjeranog sjedilačkog načina života. Uz to mnogobrojne bolesti, danas sve više prisutne i kod mladih ljudi, dokazuju preopterećenje naših životnog sustava, a među koje se ubraja pretilost, križobolja, astma, alergije, migrena, dijabetes, pa čak i depresija, strahovi, smanjena koncentracija i općenito pad životne energije.

Jogom možemo vratiti balans te na praktičan način poboljšati kvalitetu života, zamijeniti svoje nepravilne navike i ponašanje navikama koje su u skladu s prirodnim ritmom tijela te tako organizmu dati mogućnost oporavka. Redovitom praksom joga tehnika umirujemo i stabiliziramo um te poboljšavamo koncentraciju i kreativnost, što nam omogućuju brže i efikasnije obavljanje svakodnevnih obaveza i zadataka. Uz zdravije tijelo i duh tako nam ostaje i više slobodnog vremena za druge aktivnosti.

Tko je može prakticirati?

Joga ujedinjuje tijelo, um i duh te se stoga može smatrati duhovnom disciplinom, no osoba ne mora promijeniti svoja duhovna uvjerenja kako bi vježbala ove tehnike. Cilj joge je vraćanje prirodnom opuštenom i svjesnom stanju duha i tijela. Mnogobrojne koristi joge dostupne su mladim i starijim ljudima, bolesnima i zdravima te pripadnicima bilo koje vjerske zajednice.
Joga također ima pozitivne učinke na djecu. Vježbe primjerene njihovom uzrastu pomažu djeci kroz igru razviti svijest o vlastitom tijelu, potaknuti ih na fizičku aktivnost te omogućiti održavanje zdravlja tijela i duha od najranije dobi.
Vježbe su preporučljive i mladima u pubertetu, kada dolazi do brojnih promjena u njihovim tijelima i umovima. Joga djevojkama i mladićima može pomoći da postanu smireniji i zdraviji, razviju samopouzdanje te poboljšaju koncentraciju i pamćenje zahtjevnih školskih sadržaja.

I tegobe uredskog posla možemo olakšati jogom

Bolovi u leđima, vratu, ramenima, rukama, najčešće se javljaju uslijed nepravilnog položaja tijela pri sjedenju te korištenja miša i tipkovnice. Neugodan i bolan sindrom karpalnog tunela, koji može dovesti i do slabljenja muskulature šake, sve se češće javlja pri radu s računalima. Fizičke vježbe – asane, posebno osmišljene za pojedine dijelove tijela, mogu znatno olakšati sve ove tegobe. Tzv. sukšma asane, koje između ostalog uključuju istezanje, zagrijavanje i osnaživanje tetiva šake, od velike su pomoći pri sprječavanju i olakšavanju sindroma karpalnog tunela.

Oslabljena cirkulacija posljedica je nedostatka kretanja. Uz teže zdravstvene tegobe, uzrok je i estetskom problemu – celulitu. Fizičke vježbe za čitavo tijelo pa čak i određene vježbe disanja, kao što je vježba kapalabati, pomažu pri rješavanju ovog problema.

Duža izloženost stresu i neodgovarajućoj, najčešće brzoj prehrani, uz velike količine kave te nekretanje, uzrokuju razne, potencijalno kronične pa i ozbiljne probavne poteškoće. Pravilnim i redovitim izvođenjem vježbi disanja, naročito vježbe kapalabati, uz odgovarajuće fizičke vježbe, osnažuje se i regulira probavni sustav, čime se utječe na stanje čitavog organizma.

Također, redovita meditacija značajno doprinosi smanjenju hormona stresa u tijelu.
Osim toga, problem se javlja i kod krvožilnog sustava, poglavito visoki krvni tlak i povišena razina kolesterola u krvi. Uz meditaciju, koja dokazano djeluje na snižavanje krvnog tlaka, fizičke vježbe potiču cirkulaciju i povoljno djeluju na srčani mišić. Redovito izvođenje vježbi disanja čisti krvne žile te utječe na snižavanje razine kolesterola u krvi.

Svakodnevno dugotrajno gledanje u zaslon računala može biti uzrokom poteškoća s fokusiranjem, zamagljenim vidom na daljinu, zamaranja i peckanja očiju, preosjetljivosti na svjetlost, itd. Naše su oči prilagođene izmjeničnom gledanju u daleke i bliske objekte. Dugotrajno gledanje u zaslon udaljen 60-tak cm, pri čemu je i broj treptaja drastično smanjen, neprirodno je i uzrokuje opterećenje očiju. Jogijske vježbe za oči potiču cirkulaciju te opuštaju i jačaju očne mišiće.

Foto: iStock
Ako ste u prilici, jogu čim češće vježbajte u prirodi, a pogotovo kad je riječ o vježbama disanja.

Općenito, potencijalno štetne tvari u uredskom zraku koje potječu iz pisača, neodržavanih klimatizacijskih uređaja ili smještaja ureda na prometnoj lokaciji u gradu, te nekvalitetni obroci, doprinose nakupljanju toksina u tijelu. Vježbe disanja značajno utječu na eliminaciju štetnih tvari iz organizma, posebice ako se, kad god je to moguće, izvode u prirodi. Drevna ayurvedska praksa mućkanja uljem također vrlo efikasno odstranjuje toksine iz tijela, a uredske prostore, sa svrhom poboljšavanja kvalitete zraka, poželjno je opremiti biljkama, vodenim fontanama te aroma lampama.

Buđenje harmonije duha i tijela

U mnoštvu različitih sustava joge danas dostupnih i u našoj zemlji, bez sumnje ćete moći pronaći jedan primjeren vašim potrebama. Premda je pregršt informacija o jogi danas dostupno putem interneta ili brojnih knjiga, sve se tehnike, a naročito one složenije, preporučuje izvoditi uz stručno vodstvo te poštujući trenutne vlastite granice.

Moderan čovjek teško se može osloboditi stresnih izazova koje nosi svakodnevica. Ipak, moguće je, redovitim odvajanjem trenutaka za povlačenje svijesti iz vanjskog bučnog i ubrzanog svijeta te okretanje svome tijelu i unutarnjim tišim razinama, postići harmoniju koju potom možemo naučiti prenijeti na ostatak dana i aktivnosti koje nas čekaju.


© Copyright Divine Energy Park

Organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira

www.dep.life

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
19. travanj 2024 04:04