Kako do mladolike kože?

 SHUTTERSTOCK
Ubrzavaju starenje

Možda ih niste ni svjesni! Tri uobičajene navike koje uništavaju kolagen u vašoj koži

Kada je riječ o održavanju razine kolagena, znati što činiti jednako je važno kao i znati što ne činiti

Zdravo se hranite, redovito vježbate, koristite najkvalitetnije proizvode za kožu, međutim, čini vam se da je vaša koža i dalje oštećena. Sigurno ste čuli za važnost kolagena i elastina, koji održavaju vaš ten zategnutim i mladolikim. Zapravo, kada je riječ o održavanju razine ovih spojeva, znati što činiti jednako je važno kao i znati što ne činiti. To se ne odnosi samo na proizvode koje koristite. Važan je način kako ih koristite i kako živite svoj život iz dana u dan.


Nemojte pretjerivati s retinoidima

To su spojevi derivata vitamina A koji potiču proizvodnju kolagena i izmjenu stanica te poboljšavaju cirkulaciju i protok u krvnim žilama u tom području. Reduciraju višak masnoće na koži, smiruju akne, a koža postaje svjetlija i zdravija. Retinoidi se upotrebljavaju već od 70-ih godina prošlog stoljeća i dokazano uspješno djeluju na kožu, a rezultati se, ovisno o formulaciji, obično vide kroz mjesec do dva.

Vjerojatno najpoznatija vrsta retinoida je retinol, on je manje potentan i obično pristupačniji. Također ne zahtijeva odlazak liječniku po recept.

Baš zato što mogu stimulirati proizvodnju kolagena, o retinoidima se toliko priča. No, kao i u svemu, može se pretjerati, osobito ako koristite jaču formulu. Kad previše koristite retinoide, izlažete svoju kožu riziku od oštećenja. Oštećena kožna barijera bit će crvena, nadražena, a mogu vam se javiti svrbež i dermatitis.

Ne miješajte retinoide s previše proizvoda jer bi ga to moglo deaktivirati, najviše problema mogu uzrokovati AHA i BHA kiseline. Stoga je najbolje započeti koristiti retinoide i kemijske pilinge jednom do tri puta tjedno, ali da istu večer ne koristite oba proizvoda.


Nigdje bez zaštite

Morate zaštititi svoju kožu od sunca! Ovoga pravila se trebate držati u svako doba godine, čak i kad pada snijeg. Osim rizika od opeklina i sunčanih pjega, kolagen u vašoj koži također će stradati, potvrdila su brojna istraživanja. Koristite kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite (SPF najmanje 30) i bogato, ne štedeći kremu namažite lice, vrat i uši.

Naime, ultraljubičasto (UV) zračenje smatra se jednim od najopasnijih vanjskih čimbenika jer dovodi do fizičkih i kemijskih promjena u živim organizmima. Studija objavljena u časopisu Biopolymers promatrala je kolagen pod UV svjetlom i istraživači su otkrili značajno oštećenje njegove strukture nakon izlaganja. Baš zato je važno da uvijek imate kremu sa zaštitnim faktorom!


Pazite na razinu stresa

Kad netko kaže da stres uzrokuje zdravstvene probleme ili ubrzava starenja, većina ljudi misli da je to samo fraza. Nažalost, daleko je od toga, stres itekako može potaknuti upalu u našem tijelu, a to dovodi do smanjene proizvodnje kolagena. Ovo je samo jedan od razloga zašto je važno pronaći metode za ublažavanje stresa.

Iako je stres često neizbježan i nećemo vam reći da je lako upravljati njime, važno je naučiti ublažiti ga. Jedite zdravo, vježbajte redovito, spavajte dovoljno, izbjegavajte pušenje. Svakako je važno naglasiti važnost sna jer on, itekako, utječe na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti. To su svakodnevne stvari koje možete učiniti kako biste se bolje osjećali.

Linker
18. travanj 2024 19:06