Odlazak u saunu smanjuje upalu

 SHUTTERSTOCK
Ugodno i korisno

Moć saune: Istraživanja pokazuju da može biti učinkovita u zaštiti od demencije

Uočeno je da muškarci koji su išli u saunu četiri do sedam puta tjedno imali su oko 65 posto manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije

Saune su posljednjih godina postale hit među ljudima koji brinu o svom fizičkom izgledu. Za porast interesa se može zahvaliti i znanosti koja pokazuje vezu između učestalog korišenja saune i boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja, a možda čak i dugovječnosti, uključujući neke zapanjujuće dokaze da ova navika može pomoći u sprječavanju demencije. Uz sve to, sauna opušta i divan je ritual.

Većina istraživanja o dobrobitima sauna za mozak dolazi iz Finske, gdje je sauna temelj zdravlja i sreće. Uz to, jedna finska poslovica kaže da je sauna ljekarna za siromaha, a čini se da se znanstvenici sve više slažu.

Prije nekoliko godina, kada su finski istraživači kopali po nekim zanemarenim podacima o rizicima od kroničnih bolesti koje su prikupljali o sredovječnim muškarcima 1980-ih, primijetili su zapanjujuću vezu, kaže dr. med. Jussi Kauhanen, direktor javnog zdravstva na Sveučilištu istočne Finske i voditelj istraživačke skupine. Naime, u uputniku o životnom stilu se nalazilo pitanje "Koliko često idete u saunu?".

Uočeno je da muškarci koji su išli u saunu četiri do sedam puta tjedno imali su oko 65 posto manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije u sljedećih 20 godina od muškaraca koji su to činili jednom tjedno.

Studija iz 2020. koja je pratila gotovo 14.000 Finaca potvrdila je rezultate prethodne studije: oni koji su išli u saunu devet do 12 puta mjesečno imali su 53 posto manje šanse za demenciju u sljedećih 20 godina nego ljudi koji su išli u saunu od nula do četiri puta. Istraživači imaju teorije zašto je ta navika toliko dobra, piše Yahoo.


Kako zagrijavanje pomaže vašem mozgu?

Dok sjedite u sauni, znojite i razmišljate koliko dugo možete izdržati, možda nemate osjećaj da ste produktivni, ali zapravo se puno toga događa u vašem tijelu, uključujući stvari koje se događaju dok vježbate, kaže dr. Kauhanen. Odlazak u teretanu ili saunu smanjuje upalu, za koju se vjeruje da igra ulogu u demenciji. Obje aktivnosti također potiču vaše tijelo da proizvodi posebne proteine koji promiču neuroplastičnost i pravilno savijanje proteina u mozgu, što potencijalno štiti od demencije.

Isto tako, saune mogu pomoći mozgu jer potiču srce na jaču aktivnost, kaže dr. med. Christopher Chen iz Centra za pamćenje, starenje i kogniciju pri Nacionalnom sveučilišnom zdravstvenom sustavu u Singapuru. To ne samo da pridonosi smanjenju rizika od demencije, već i poboljšava funkcioniranje arterija, pomaže kod zdravog krvnog tlaka, održava dotok kisika i drugih hranjivih tvari u vaše stanice te uklanja otpadne tvari.

Konačno, saune su jednostavno zabavno mjesto. Depresija i socijalna izolacija faktori su rizika za demenciju. U Finskoj, kaže dr. Kauhanen, odlazak u saunu je ugodno i često društveno iskustvo, koje je povezano s boljim psihičkim zdravljem tijekom vremena.

Naravno, koliko god studije dokazivale benefite saune, malo je vjerojatno da je to dovoljna za sprječavanje demencije, ali svakako je korisno. Što znači da ako se u saunama osjećate dobro, a uz održavate općenito zdrave navike, ovo je još jedan plus za zdravlje.


Dodatni benefit? Mršavljenje!

Jedan benefit koji će mnoge usrećiti jest to što sauna ubrzava sagorijevanje masti, odnosno pospješuje mršavljenje. Prema istraživanju provedenom na U.S. Army Medical Research&Materiel Command, osoba prosječne tjelesne kondicije znojenjem može izgubiti 500 grama u jednom boravku u sauni, pri čemu potroši oko 3000 kalorija. Te kalorije troše se zahvaljujući ubrzanoj aktivnosti srca, koja dovodi do povećane potrebe za kisikom, što tijelo prisiljava da više kalorija pretvara u iskoristivu energiju.

Linker
01. svibanj 2024 04:30