Prljavo ili nošeno donje rublje pruža plodno tlo za bakterije i gljivice
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Stručnjaci savjetuju

Mnogi ne mijenjaju donje rublje svaki dan - kakve su posljedice toga?

Neka istraživanja pokazuju da polovica Amerikanca isto rublje nosi dva dana, a evo što kažu dermatolozi i ginekolozi o tome

Svakodnevno mijenjanje donjeg rublja jedno je od prvih pravila higijene koje smo naučili još kao djeca, uz pranje zubi i umivanje. No, nedavna istraživanja provedena na preko 2000 Amerikanaca pokazala su da gotovo polovica nosi isto rublje dva ili više dana. Ne samo to, 13% ih je reklo da su isti par donjeg rublja nosili više od tjedan dan.

- Definitivno sam proveo najmanje tri dana u istim boksericama, lakše je, imam manje rublja za oprati, i iskreno, jednostavno zaboravljam. Gaće ostavljam u trapericama pa nakon tuširanja jednostavno ponovno navučem oboje - rekao je Kellen, 21-godišnji student.

- Iako možda ima razloga za praktičnost, a možda čak i za okoliš, nošenje prljavog donjeg rublja kad je u pitanju vaše zdravlje ne bi trebalo ni uzeti u obzir - kaže dr. med. Marisa Garshick, dermatologinja s MDCS-a i profesorica na medicinskom centru New York Presbyterian-Cornell.


Opasnosti po zdravlje

- Prljavo ili nošeno donje rublje pruža plodno tlo za bakterije i gljivice, a često je kontaminirano fekalnim tvarima. Najočitiji problem je sjedenje u vlastitoj prljavštini koja se vremenom može nakupiti, a vi toga možda niste ni svjesni, jer se mnogi ljudi naviknu na mirise vlastitog tijela - rekla je dr. Sherry A. Ross, ginekologinja iz Santa Monice u Kaliforniji.

Uz to su problem i akne, dodaje dr. Garshick. Znate da ih možete dobiti na licu, vratu pa čak i na leđima, a jeste li znali da ih možete dobiti na stražnjici i drugim dijelovima tijela? Nošenje prljavog donjeg rublja potiče zadržavanje znoja, prljavština i bakterija u dodiru s vašom kožu.

- Kad znoj ili ulja predugo sjede na koži, to može dovesti do lošeg mirisa ili začepljenja pora, što dovodi do izbijanja akni - navodi dr. Ross.

Također ste pod povećanim rizikom od iritacije genitalija i infekcija ako dulje vrijeme nosite donje rublje.

- Hoće li vas ubiti nošenje prljavog donjeg rublja? Vjerojatno ne, ali što duže nosite isti par, rizik od infekcija se povećava - ističe dr. Ross.


Rublje mijenjate svakodnevno, a nekad i češće

- Općenito, preporučuje se svakodnevno mijenjanje donjeg rublja kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine, znoja, bakterija i ulja - kaže dr. Garshick. No, možda ćete ga ponekad morati mijenjati i češće. S obzirom na vlažno okruženje vaših prepona i stražnjice, ako ste aktivni, svakako promijenite donje rublje nakon treninga.

Isto tako, ako je donje rublje umrljano urinom ili izmetom, ako imate menstruaciju i krv je iscurila ili imate bilo kakvu infekciju ili otvorenu ranu, mijenjate rublje više puta dnevno.


Evo što se događa ponovnim odijevanjem prljavog veša

Svakome se može dogoditi da dva dana za redom obuće isto donje rublje, je li to opasno? Zapravo i nije.

- Povremeno zaboraviti promijeniti donji rublje vjerojatno neće uzrokovati značajnu štetu - objašnjava dr. Garshick.

Međutim, ako se često nađete u situaciji da morate nositi donje rublje nekoliko dana zaredom, možda biste trebali uložiti u rublje koje smanjuje rizik od infekcije.

- Sponzorirali smo tipa koji je planinario Apalačkom stazom, a jedan od njegovih zahtjeva bio je da donje rublje može nositi nekoliko dana zaredom jer je mogao spakirati vrlo ograničenu količinu odjeće - rekla je Stacey Blume, dizajnerica donjeg rublja i osnivačica Noble Titana. Ona je dizajnirala donje rublje imajući u vidu upravo ovakve scenarij, a ono po se čemu to rublje razlikuje su tkanina i prikladnost. Naime, korištenjem poli-spandex materijala sprječava se nakupljanje znoja i prljavština.

No stručnjaci ipak ističu da svakodnevno mijenjanje donjeg rublja treba svakome od nas biti prioritet.

Linker
18. travanj 2024 05:14