SHUTTERSTOCK
isprobajte

Mlijeko s kaduljom spasit će vas od napornog kašlja

Ljekovita svojstva kadulje pripisuju se širokoj lepezi aktivnih tvari

Jak i izražajan miris kadulje može uvjeriti i najtvrdoglavijeg skeptika da je to ljekovita biljka. Potječe s Mediterana i u narodnoj se medicini koristi od davnina. I danas je to jedan od najčešće korištenih napitaka u liječenju niza zdravstvenih tegoba. Čaj od kadulje grglja se kod liječenja grlobolje. Vrlo se uspješno primjenjuje i za liječenja aftoznih ulkusa u ustima. Tada je potrebno više puta dnevno usta isprati kaduljinim čajem. Zaštitno djeluje na jetru, a koristi se i u njezinu liječenju. Ova biljka pomoćno djeluje i kod snižavanja visoke koncentracije šećera u krvi, a također potiče dobro raspoloženje i kognitivne sposobnosti.

Ljekovita svojstva kadulje pripisuju se širokoj lepezi aktivnih tvari među kojima se izdvajaju ružmarinska i urosolna kiselina. Prva je izraženog antioksidativnog, a druga protuupalnog djelovanja. Treba spomenuti i da esencijalna ulja kadulje pokazuju antibakterijsko djelovanje.

Ljekoviti napitak

Protiv kašlja i kao pomoć iskašljavanju učinkovitim se pokazao napitak dobiven kuhanjem kadulje u mlijeku.

Sastojci:

  • 1 jušna žlica kaduljinog lista
  • 300 ml mlijeka

Priprema:

  1. U lončić stavite listove kadulje, prelijte ih mlijekom i stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, maknite s vatre i poklopite.
  2. Nakon 15 minuta procijedite.
  3. Po želji možete dodati med. Pijte toplo.

Osim tijekom dana, preporučljivo je ovaj napitak piti i prije spavanja.

Linker
29. veljača 2024 15:07