Danas se smatra jednom od najmoćnijih supernamirnica

 SHUTTERSTOCK
prepun antioksidansa

Matcha čaj moćan je protiv bolesti, ali i negativnih utjecaja UV zračenja

Matcha će osigurati organizmu dugotrajnu energiju, poboljšati fokusiranost i koncentraciju tijekom cijelog dana

Matcha je vrsta zelenog čaja prepuna antioksidansa, katehina, proteina, vitamina A i C te minerala kalija, željeza i kalcija. Radi se od mladih listova zelenog čaja koji se beru ranije od uobičajene berbe zelenog čaja. Probiru se isključivo vršni dijelovi biljke Camellia sinensis koji su bili zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti.

Listovi se beru ručno, zatim se pažljivo spremaju i suše i na kraju melju u fini prah. Upravo zahvaljujući specifičnom i pažljivom branju i pripremi prah zadržava silno bogatstvo visokovrijednih tvari. Gotov se skladišti također zaštićen od svjetlosti i kisika kako bi sačuvao boju, ali, još važnije, i snažna antioksidativna svojstva. Moćan je protiv bolesti, ali i negativnih utjecaja UV zračenja dajući kožu mlađi i svježiji izgled. Smatra se i da podiže energiju jer sadrži kofein, a budući da je čaj napravljen tako da se cijeli listovi melju u fini prah, količina kofeina je veća nego ako pijemo običan zeleni čaj. Zbog više kofeina može imati laksativni učinak. Pijenjem matche kofein se oslobađa polako, tijekom šest do osam sati, pa ako se izbaci jutarnja kava, matcha će osigurati organizmu dugotrajnu energiju, poboljšati fokusiranost i koncentraciju tijekom cijelog dana i poboljšati raspoloženje. Ovaj napitak koristi se već više od tisućljeća na Dalekom istoku, a danas se smatra jednom od najmoćnijih supernamirnica.


Priprema čaja je ceremonija

Postoje točne upute kako se spravlja čaj na Istoku, gdje je to prava ceremonija. Šalica se prvo zagrije tako da se u nju ulije vruća voda, zatim se voda izlije, a šalica obriše. U suhu, ali toplu šalicu stavi se pola žličice matche i prelije vrućom vodom (nikako ne smije biti kipuća kako se ne bi uništila dragocjena svojstva matche) te se snažno miješa pjenjačom ili metlicom od bambusa pokretima naprijed - natrag ili u obliku slova M, dok se napitak ne zapjeni. Dobiva se izvanredan čaj finog, pomalo gorkastog okusa

Linker
20. travanj 2024 10:42