FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje kože

Madeži i pjege - naučite ih razlikovati

Prvi test da odredite je li promjena na koži madež ili pjega jest da zatvorite oči i dotaknete područje

Svi imamo madeže ili pjegice, no ponekad ih je teško razlikovati jer mogu izgledati jednako, ali zapravo su različite prirode.

Madež je izraslina na koži koja se sastoji od pigmentnih stanica koje se mogu pojaviti kao male smeđe, preplanule ili ružičaste mrlje, ravne ili izdignute. Možemo ga imati od rođenja ili će se pojaviti kako starimo. Najčešće je okruglog ili ovalnog oblika, ali madeži mogu biti različitih oblika i veličina. S druge strane, pjege su svijetle do tamnosmeđe ravne makule na koži, često su slabo definirane i mogu se spojiti u veće "zakrpe". Iako su pjege benigne, izravna su posljedica nezaštićenog izlaganja suncu. Naime, ukazuju na to da ste bili izloženi suncu i oštećenjima, a znamo da izlaganje suncu dovodi do smeđih mrlja i bora te do raka kože. Svatko može dobiti pjege bez obzira na to ima li svijetlu ili tamnu kožu.


Izdignuto ili ravno?

Prvi test da odredite je li promjena na koži madež ili pjega jest da zatvorite oči i dotaknete područje. Ako je promjena izdignuta, to definitivno nije pjega.


Koje je boje?

Madeži su često mnogo tamniji od tipične pjege.


Još niste posve sigurni?

Posjetite dermatologa kako bi pregledao promjenu posebnim uređajem - dermatoskopom. Iako su i pjege i madeži česti, ključno je redovito pregledavati kožu kako biste uočili promjene madeža ili pjege. Pomoći će ako obratite pozornost na asimetriju (dvije polovice se ne podudaraju), rub (neravni, nakošeni rubovi), boju (madeži su ravnomjerno obojeni, melanomi nisu i imaju nekoliko nijansi smeđe, preplanule, crne, pa čak i crvene), promjene promjera (ako je veći od gumice na olovci - oko 6 mm - to može biti znak upozorenja) i trebate bez odgađanja posjetiti dermatologa. Ako u obitelji imate nekoga s melanomom, obavezno morate ići na redovite dermatoskopske preglede madeža.

Linker
14. travanj 2024 16:46