Ove pripravke lako možete napraviti i u kućnoj radinosti, imate li kvalitetne sastojke: bilje i nerafinirano biljno ulje.
 Foto: Istock
Kako ga napraviti

Macerati - pripravci koji 'brišu' bore, strije i proširene vene, a liječe i reumu

Listovima i cvjetovima biljki pogodnih za macerate osobito je ljeti bogat Mediteran. Evo kako i kada ćete ih ubrati, a njihova ljekovita svojstva zarobiti u bočicama koje zdravlje i mladost znače.

Ne morate biti majstor zanata da biste svom licu i tijelu priuštili mirisne i ljekovite kozmetičke pripravke dostojne Kleopatre. Lako ih možete napraviti i u kućnoj radinosti, imate li kvalitetne sastojke: bilje i nerafinirano biljno ulje. Upravo je vrijeme da u odgovarajuće doba dana prošetate do mjesta udaljenih od cesta, automobila i ljudi po cvijet ili list kojeg ćete uroniti u odgovarajuće ulje. I to je sve! Tako jednostavno, a tako učinkovito!

Najpoznatiji i najčešće pripravljani macerati su od smilja, nevena, kantariona i lavande, a mogu se macerirati i stolisnik, kamilica, ružmarin, bršljan, kadulja, matičnjak, mrkva, lipa, orah, tratinčica...

KAKO GA NAPRAVITI

Priredit ćete ih tako da odgovarajućim dijelovima izabrane biljke (najčešće cvijet) napunite čistu bocu/staklenku/posudu do pola, pa do vrha ulijete ulje. Potom posudu ili bocu dobro zatvorite da onemogućite razmnožavanje bakterija i ostavite na suncu nekoliko tjedana. Izložene toplini i svjetlosti sunca, ljekovite komponente biljke topive u uljima će se tijekom nekoliko tjedana postupno otpustiti, potrebno je samo jednom dnevno staklenku protresti ili sadržaj promiješati. U ovom drugom slučaju, staklenku treba otvoriti: to se i preporučuje jer se tako otpušta vlaga koja može dovesti do kvarenja macerata. Da bi se spriječilo vlaženje, ne smijete macerirati vlažno i mokro bilje, nego ga morate, nakon što ste ga oprali, staviti na papirnati ubrus i ostaviti na tamnom mjestu dok se sasvim ne osuši.

Nakon 4-5 tjedana macerat je gotov. Pažljivo ćete procijediti bistar dio macerata u čiste bočice tamnog stakla pa ih pohraniti na tamno mjesto, a talog baciti. A gotov macerat možete utrljati u kožu ili ga dodavati u kreme i druge kozmetičke pripravke, na primjer tonike, losione, ulja.

Bazna ulja

Ulje u koje se potapa bilje zove se bazno ulje. Zbog stabilnosti se koristi hladno prešano nerafinirano biljno ulje, bilo neko od jeftinijih (suncokretovo, maslinovo, sojino, ulje repice, pšeničnih klica, koštica marelice, bademovo, kokosovo) ili skupljih (ulje jojobe, riže ili makadamije, shea maslac-karite), a može to biti i svinjska mast.

Branje biljki

Za maceriranje se koriste samo zdrave biljke koje nisu tretirane kemijskim sredstvima, prethodno oprane i osušene (na papirnatom ubrusu i na tamnom mjestu). Listovi se beru rano ujutro, cvjetovi za topla sunčana dana nakon što ispari rosa, jer je tada koncentracija eteričnih ulja u biljkama najveća, a korijen tijekom cijelog dana (osim korijena mrkve koji se bere ujutro). Bilje se ne bere u vrijeme podnevne žege, niti za vrijeme magle.

Kako ljekovite tvari nisu u biljci jednoliko raspoređene, a njihova količina ovisi i o razvojnom stadiju biljke, valja poznavati i kalendar branja. Općenito je pravilo da se list bere mlad, ali potpuno razvijen, neposredno prije ili tijekom cvjetanja biljke (jer sadržaj nekih tvari nakon cvatnje znatno pada), a cvijet u početku cvatnje, ali potpuno otvoren, jer procvali dijelovi biljke ne sadrže odgovarajuću količinu djelatnih tvari. Izuzetak je cvijet lavande kojeg beremo u pupoljcima.

MACERAT CVIJETA RUŽE

Regenerira kožu i ima snažan anti age učinak, a priprema se tijekom više dana uzastopno

Šalicu svježih latica ruža zgnječite rukama ili u mužaru pa stavite u posudu/bocu koju ćete preliti šalicom baznog ulja i ostaviti na toplom 24 sata. Sutradan u novu posudu/bocu stavite šalicu svježih latica ruža pa prelijte prethodno procijeđenim uljem (u kojem je stajala prva šalica ruža).

Postupak ponavljajte tjedan dana, odnosno sve dok ne dobijete macerat željenog mirisa.

Koristi se kao ulje za njegu zrele i suhe kože ili kao dodatak kremama za lice, za tretiranje bora (uključivši i bore oko očiju) i strija.

MACERAT SMILJA

Uz ružu, smatra se najboljim čuvarem ženske ljepote i mladosti

Po sunčanom danu (potkraj svibnja, tijekom lipnja i u prvoj polovici srpnja) uberite žute cvjetove (u cvatu, nipošto ocvale), pa svježe nagnječite u mužaru ili rukama, stavite u staklenku i prelijte baznim uljem tako da ostanu 2-3 prsta ispod razine ulja. Zatvorite staklenku i ostavite ju na toplom i sunčanom mjestu 45 dana, uz svakodnevno protresanje. Nakon toga ulje procijedite kroz gustu gazu, ulijte u bočicu od tamnog stakla i pohranite na tamno mjesto.

Želite li ga koristiti za masažu tijela, neka bazno ulje bude maslinovo; ako ćete ga koristiti za njegu lica ili dodavati kremama, macerirajte smilje u hladno prešanom suncokretovom, bademovom ili ulju koštica marelice, repice ili u rižinom (osobito pogodno za masnu kožu).

Koristi se za revitalizaciju, regeneraciju, pomlađivanje suhe i zrele kože, kao noćna ili dnevna krema. Masaža tijela potiče cirkulaciju, a pomaže i prilikom zarastanja svježih ožiljaka (dvaput dnevno umasirati na ozlijeđeno područje).

MACERAT KANTARIONA

Fototoksičan je, pa ga ne nanosite na kožu prije ili za vrijeme izlaganja suncu

Cvijet kantariona (gospine trave), namočite u maslinovu ulju i bocu držite na jutarnjem suncu (a prije podneva je prekrijte tamnom krpom), dok ne dobijete gusto tamno crveno ulje. Koristi se za njegu svih vrsta kože, pomaže pri bolovima u kostima, zglobovima i mišićima, za upaljene živce i reumu, zacjeljivanje rana, prilikom opeklina, modrica, uganuća, rana, oteklina i proširenih vena, raznih kožnih tegoba, samostalno ili u kombinaciji s drugim uljima.

Foto: Istock
Macerat lavande revitalizira kožu, djeluje protiv bora, a ima i umirujuća svojstva pa odlično djeluje na psihu.

OD MRKVE I ORAHA

Mrkva sprječava oštećivanje kože UV zrakama, a orah djeluje kao prirodno sredstvo za samotamnjenje. Naribajte 2-3 mrkve i prosušite ih na papirnatom ubrusu. Pet zelenih oraha narežite na četvrtine i stavite na papir koji će upiti sok. Staklenku do pola napunite orasima, na njih stavite mrkvu pa zalijte uljem i držite na suncu 45 dana.

Macerat možete napraviti i samo od mrkve. Oko ¾ posude ili boce napunite mrkvom, prelijte otopljenim kokosovim uljem (da razina bude oko 2 cm iznad mrkve) pa pohranite bocu na tamno mjesto ili u hlad.

Koristi se kao pripravak za sunčanje koji osigurava preplanulu put, a nakon sunčanja hrani i njeguje kožu ostavljajući je mekom dugo vremena.

MACERAT BRŠLJANA

Svježe listove bršljana sitno nasjeckajte i stavite u posudu ili bocu. Možete dodati i listove vinove loze ili koru hrasta, neka budu u istom omjeru kao bršljan i također ih usitnite. Ulje zagrijavajte do 100°C pa ga prelijte preko biljke, promiješajte i zaklopite. Ostavite stajati na sobnoj temperaturi 10 dana pa macerat procijedite kroz gazu ili gusto cjedilo u čistu bočicu.

Koristi se kao masažno ulje prilikom problema s cirkulacijom i proširenih vena (u kombinaciji s listovima vinove loze), protiv celulita (u kombinaciji s hrastovom korom) te gljivičnih infekcija kože.

MACERAT RUŽMARINA

Grančice ružmarina operite i ostavite na tamnom mjestu nekoliko dana da se osuše. Macerirajte samo igličaste listove. Držite na suncu 45 dana. Koristite za masažu prilikom bolova u mišićima i zglobovima, reume i artritisa.

MACERAT NEVENA

Svježe latice nevena sušite pet dana pa stavite u posudu i prelijte uljem (neka bude 2-3 prsta iznad razine latica). Držite na suncu mjesec dana, a prvih nekoliko dana latice potapajte u ulje (dok se ne natope uljem kada će, uslijed težine, ostati ispod površine).

Koristi se za njegu suhe, grube, iziritirane i ispucale kože, nakon sunčanja, kod oštećenja kože, akni, čireva, lišajeva, bradavica, urtikarije, suhih ekcema, cista: regulira masnu kožu, pomaže kod zatvorenih opeklina, za brže zacjeljivanje rana, kod dekubitusa i hemeroida, pelenskog osipa i tjemenice kod beba.

MACERAT LAVANDE

Napunite 2/3 staklene litrene boce svježim listovima (ili cvjetovima) lavande pa ulijte maslinovo ulje do vrha. Bocu držite na suncu 4 tjedna, uz svakodnevno preokretanje. Koristi se za masažu, prilikom upala mišića, nakon sunčanja, protiv uboda komaraca, glavobolje (masiranjem na bolna područja), za njegu lica (umjesto noćne kreme), revitalizira kožu, djeluje protiv bora, a ima i umirujuća svojstva pa odlično djeluje na psihu (nesanicu, depresiju, anksioznost, napetost).

Za intenzivniji miris macerata možete mu dodati par kapi čistog eteričnog ulja prema želji. Osobito se to odnosi na neven,čija su eterična ulja pomalo neugodnog mirisa.

Linker
14. travanj 2024 22:08