dežurna ordinacija

Lupanje srca, glavobolja, nesanica - biljni preparati za smirenje vam mogu pomoći


Imam 58 godina i relativno sam dobra zdravlja. No, u posljednje vrijeme povremeno mi se javlja lupanje srca, glavobolja, nesanica, a inače redovita probava mi je poremećena. Uglavnom, nisam kao prije i to me brine. Mogu li se ove moje tegobe povezati sa psihičkim stanjem u koje me je, kao i mnoge druge ljude, dovela ova izvanredna situacija i kako si mogu pomoći? Nikad nisam koristila nikakve lijekove za smirenje.

  • Slavica N., Knin


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije

U situacijama koje ne možemo kontrolirati kod nekih se javlja anksioznost, koja se osjeća kao napetost, strah, panika, često praćena i tjelesnim simptomima koje opisujete. Normalno je i prolazno takvo ponašanje u posebnim situacijama, no ako to potraje i simptomi su izraženi, dobro bi bilo potražiti psihološku pomoć. Od pomoći može biti i lagana tjelesna aktivnost, npr. hodanje, a možete uzeti i neki dodatak prehrani - biljni preparat za smirenje. Ne izazivaju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu. U ljekarni potražite neki preparat koji sadrži pasifloru, valerijanu ili matičnjak. Postoje noviji ljekoviti oblici suhih ekstrakata (kapsule, tablete), a mogu se koristiti i kao tinkture. Iako su prirodni i neškodljivi, kod ovih biljnih lijekova ne smije se prekoračiti navedena doza.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
04. travanj 2024 23:12