Od sredine prema kraju ljeta vrijeme je širenja peludnih zrnaca ove invazivne biljke koja vjetrom putuju i do 300 kilometara.
 Getty Images/iStockphoto
Ambrozija

Loša vijest za alergičare: opasno razdoblje bit će sve dulje

Kao i kod drugih alergija, i kod alergije na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen (biljku) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije.

Suzne oči, začepljen nos, šmrcanje? I to svake godine u ovo doba? Ako je tako, znači da i vi spadate među brojne koji pate od alergije na ambroziju (samo u Zagrebu najmanje 250.000 ljudi). Od sredine prema kraju ljeta vrijeme je širenja peludnih zrnaca ove invazivne biljke koja vjetrom putuju i do 300 kilometara. Najgore je to što se procjenjuje da će zbog klimatskih promjena (sve viših temperatura) i sve veće razine ugljikova dioksida doći do sve veće proizvodnje peluda i povećanja koncentracije peluda ambrozije za čak četiri puta! Razdoblje alergije time će se produljiti.

Šmrcanje, suzenje i crvenilo očiju, začepljen nos, kihanje, kašalj, otežano disanje, promjene na koži - ne zvuči toliko opasno. I nije, ali je izuzetno neugodno i iscrpljujuće, a simptome nikako nije pametno ignorirati jer alergijski rinitis, najčešći simptom alergije na ambroziju, može dovesti do astme ili bronhitisa.


Aplikacija

Kao i kod drugih alergija, i kod ove na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen (biljku) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije.

Tako svi s alergijom na ambroziju trebaju izbjegavati lubenice, dinje, krastave, tikvice i banane jer se alergijska reakcija organizma može razviti i na te namirnice.

Zbog sve većeg broja alergičara Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora provodi javnozdravstvenu akciju "Alergični na alergije". Cilj akcije je građanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti ovom najraširenijem alergenu - ambroziji.

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludu ambrozije Hrvatsko alergološko društvo izradilo je i aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom "Alergični". Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.


Što može pomoći?

Kad se pojavi alergija, provodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju oticanje sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačega kašlja ili otežanog disanja u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje). Pomoći mogu i prirodni preparati. Crni kim jača imunitet i potrebno ga je uzimati barem mjesec dana prije udarne sezone. No ne odgovara svima, može izazvati probavne smetnje.

Tu je i otopina od bijelog sljeza koja će pročistiti dišne puteve. Namočite dvije žličice sljeza preko noći u šalici hladne vode, ujutro procijedite i kapajte u nos. Ispiranje nosne sluznice može biti vrlo korisno jer tako možemo ukloniti čestice peluda ili prašine iz nosa, pa tako i umiriti alergijsku reakciju. Dobar izbor je fiziološka otopina.

Čitajte sve u novom Doktoru u kući!

Linker
24. travanj 2024 07:08