Ako ste 'pokupili' gljivičnu infekciju, ne odustajte od liječenja na prve znakove poboljšanja.
 Foto: iStock
Riješite se te napasti...

Ljeti nam treba kupaći kostim (možda), no ne i gljivice na nogama

19. srpanj 2017.
Gljivične infekcije noktiju česta su i neugodna pojava. Kako bismo ih u potpunosti odstranili važno je terapiju provesti do kraja - sve do izrasatnja potpuno zdravog nokta.

1. Što su gljivice?

Gljivice na nogama zapravo su gljivične infekcije kože. Mogu biti vrlo malene, gotovo mikroskopske, najčešće se razmnožavaju vrlo sporo, a za razvoj im pogoduje toplo i vlažno okruženje. Često se javljaju između prstiju, ali i vrlo male pukotine na koži stopala mogu biti uzročnik nastanka te neugodne pojave. Nastaje svrbež, upali se područje između nožnih prstiju, a u kasnijoj fazi se mogu javiti i plikovi.

2. Kako se može zaraziti gljivicama?

Gljivice može dobiti svatko tko bosonog hoda po vlažnim podovima u svlačionicama, kupaonicama ili na bazenu. Ako se inficirate, morat ćete biti vrlo uporni da se izliječite. Što više njegujete stopala i bolje brišete nožne prste, to bolje. Najbolje jamstvo da se spriječi bolest je hodati u prikladnoj obući te održavati higijenu (oprati i dobro posušiti noge dva puta dnevno), uvijek nositi čiste čarape i obuću. Kada imate gljivice na nogama svakako izbjegavajte javne svlačionice i saune.

3. Jesu li jako zarazne?

Gljivice na nogama jako su zarazne i vrlo je važno da se gljivično oboljenje ne prenese na druga mjesta na tijelu, posebno na ruke i dlanove pomoću kojih se nanose kreme za tretiranje zahvaćenog područja. Nakon mazanja područja treba dobro oprati ruke, a preporučljivo je kod mazanja nositi jednokratne rukavice. Često znojenje povećava mogućnost razvoja gljivične infekcije, stoga je prijeko potrebna primjerena higijena i dobro sušenje nogu.

4. Kako ih se riješiti?

Najčešće se gljivične infekcije kože stopala, tj. atletsko stopalo, tretira antifungalnim kremama, gelovima i prahovima. Ovi su tretmani liječenja uglavnom uspješni te se već nakon nekoliko tjedana vide prvi rezultati. Kako bismo gljivične infekcije potpuno odstranili važno je terapiju završiti do kraja, čak i kada koža više ne svrbi.

Teme
Linker
21. svibanj 2022 20:29